Κρατικό Λαχείο: Στον «πάγο» το ν/σ που θα φέρει τα διπλάσια κέρδη

123 εκατ. ευρώ σε 9 χρόνια στα ταμεία του κράτους - Που πήγε το βραβείο των 200.000 ευρώ που δεν ζήτησε κανείς

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Το κρατικό λαχείο/ξυστό έχει προσφέρει στο κρατικά ταμεία σχεδόν 123 εκατομμύρια ευρώ (122.195.132), από το 2010 μέχρι το 2019.

Την ίδια ώρα η πορεία του στον χρόνο είναι πτωτική, όχι μόνο όσον αφορά τα κέρδη του αλλά και όσον αφορά στα βραβεία που προσφέρει στους νικητές.

Παρόλη την φθίνουσα πορεία, τα έσοδα του 2020 αναμένεται να είναι διπλάσια από πέρσι, αλλά αυτό θα επαληθευτεί όταν η διαχείριση του κρατικού λαχείου, ανατεθεί σε ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα επιλεγεί μέσα από διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού, ο οποίος για να προκηρυχθεί πρέπει να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η πορεία του
Αρχικά αξίζει να αναφερθεί πως, το κρατικό Λαχείο ονομάζεται το λαχείο που εκδίδει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του οποίου τα καθαρά κέρδη διατίθενται για τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Άρχισε να εκδίδεται από το 1961. 

Υπεύθυνο για την έκδοσή του είναι το Γραφείο Κρατικού Λαχείου που υπάγεται στο Γενικό Λογιστήριο του υπουργείου Οικονομικών. 

Συγκεκριμένα, ο γενικός λογιστής ως διευθυντής Λαχείων καθορίζει την πολιτική του Κρατικού Λαχείου βοηθούμενος από την Επιτροπή Λαχείων την οποία διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Διατηρεί την δυναμική του το κρατικό λαχείο/ξυστο;
Υπάρχει μια σταδιακή φθίνουσα πορεία των εσόδων του κρατικού λαχείου και κυρίως των λαχείων της κλήρωσης, μας εξήγησε ο Στράτης Ματθαίου – Πρώτος Λογιστής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους/ Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ).



€123 εκατ. στα ταμεία της κυβέρνησης σε 11 χρόνια
«Η αλήθεια είναι ότι η πορεία των εσόδων του κρατικού λαχείου είναι φθίνουσα και κυρίως των λαχείων της κλήρωσης και όχι του ξυστού», τόνισε ο κ. Ματθαίου. «Βασικά η πτώση ήταν σταδιακή», ανέφερε.

Το μεγαλύτερο ποσό εσόδων από το κρατικό λαχείο σημειώθηκε το 2008 με 27 εκατομμύρια ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, το 2009 τα έσοδα που σημειώθηκαν ήταν 23 εκατομμύρια ευρώ. Έπειτα, το 2010 τα έσοδα «έπεσαν» στα 19 εκατομμύρια ευρώ και το 2013 τα κέρδη έφτασαν τα 9 εκατομμύρια ευρώ».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τι προτιμάει ο κόσμος; Ξυστά ή κληρώσεις;
Ο κόσμος φαίνεται να προτιμά να δοκιμάζει «την τύχη» του αγοράζοντας ξυστά κυρίως λαχεία και όχι των κληρώσεων και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι θέλει να δει άμεσα το αποτέλεσμα παρά να περιμένει την ημέρα της κλήρωσης, επεσήμανε.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό που προσφέρει μια κλήρωση σήμερα 
Το μεγαλύτερο ποσό που προσφέρει μια κλήρωση είναι 50.000 ευρώ και αφορά το πρώτο βραβείο, τόνισε, καθώς υπάρχουν κι άλλα βραβεία με μικρότερα ποσά.

Υπάρχουν όμως, μας εξήγησε και  οι εποχιακές κληρώσεις, δηλαδή η Πασχαλινή Κλήρωση των 60.000 ευρώ και η Χριστουγεννιάτικη Κλήρωση των 70.000 ευρώ.

«Παλιά η Πασχαλινή και η Χριστουγεννιάτικη κλήρωση ήταν 500.000 ευρώ όσον αφορά το πρώτο βραβείο, ενώ στις άλλες κληρώσεις το βραβείο ήταν 200.000 ευρώ». 
Τα ποσά μειώθηκαν καθώς δεν υπάρχουν τόσες πολλές πωλήσεις, εξήγησε στην Brief o κ. Ματθαίου.

Όπως ανέφερε μάλιστα, η κλήρωση είναι που προκαλεί την ζημιά και συντηρείται η όλη κατάσταση από το ξυστό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό που δεν «ζήτησε» να εισπράξει κανείς;
«Το μέγιστο ποσό που δεν ζητήθηκε ποτέ ήταν το βραβείο των 200.000 ευρώ το 2012 και αφορούσε την Πασχαλινή Κλήρωση», ανέφερε ο κ. Ματθαίου.

Πρόσθεσε επίσης, ότι κάποιοι από τους λόγους που τα λαχεία δεν εξαργυρώνονται είναι είτε επειδή οι κάτοχοί τους τα χάνουν, είτε επειδή τα ξεχνούν σε «κάποιο συρτάρι» είτε επειδή δεν τα ελέγχουν καν. 

Που πάνε τα «αζήτητα»
Τα χρηματικά βραβεία που μένουν στα «αζήτητα» και κανείς δεν πάει να τα εισπράξει, πηγαίνουν στο πάγιο ταμείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα, για κοινωνικούς σκοπούς κ.ο.κ, σημείωσε.

Το μέλλον του λαχείου/ξυστού στην ψηφιακή εποχή;
Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν σχεδιασμοί για μια «νέα», ή ψηφιακή εκδοχή λαχείου/ξυστού, ο κ. Ματθαίου μας είπε για την ώρα εκκρεμεί η ανάθεση της διαχείρισης του λαχείου. «Αν δεν προχωρήσουμε με την ανάθεση, τότε θα κάνουμε νέες σκέψεις για νέο μοντέλο ξυστού ή ηλεκτρονικών λαχείων.

«Για την ώρα θα περιμένουμε την εξέλιξη του θέματος που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής», τόνισε.

Συγκεκριμένα. ανέφερε πως στην παρούσα φάση, εκκρεμεί νομοσχέδιο ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Βουλή των αντιπροσώπων για παραχώρηση της διαχείρισης του κρατικού λαχείου σε ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα επιλεγεί μέσα από διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Αναμένεται ότι και τα έσοδα του κρατικού λαχείου, στην περίπτωση αυτή, θα είναι πέραν του διπλάσιου από τα έσοδα που έχει σήμερα το κρατικό λαχείο», υπογράμμισε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτυπώνει τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου 2016 αναφορικά με την αξιοποίηση του Κρατικού Λαχείου, οι κύριες εξ αυτών είναι η παροχή αποκλειστικού δικαιώματος σε νομικό πρόσωπο, το οποίο θα επιλεγεί με διεξαγωγή διαγωνισμού υποβολής ενδιαφέροντος και προσφορών από ενδιαφερόμενους διαχειριστές / επενδυτές, για την οργάνωση και τη διεξαγωγή εργασιών για Παιχνίδια Στιγμιαίας Λοταρίας, Διαδραστικά Παιχνίδια Στιγμιαίας Λοταρίας (Ηλεκτρονικά Στιγμιαία) και Παθητικά Παιχνίδια Λoταρίας, για περίοδο 15 ετών και υπό την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων. 

Ξένια Προδρόμου