Κρίσιμη εβδομάδα για προϋπολογισμό - Κρίνει τα πάντα η στάση ΕΔΕΚ

Η αγωνία για ψήφιση ή μη του προϋπολογισμού, ίσως, παραταθεί μέχρι και την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Καθοριστική και κρίσιμη ως προς την τελική τύχη που θα έχει και ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2021, θα είναι η εβδομάδα που διανύουμε, με το θρίλερ για το εάν θα ψηφιστεί ή όχι να παρατείνεται πιθανότατα μέχρι και την Πέμπτη (21/1) που θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής.

Το εάν τελικά θα εγκριθεί ή όχι ο κρατικός προϋπολογισμός, θα κριθεί από την στάση που θα τηρήσει η ΕΔΕΚ. Μάλιστα, ένεκα τούτου οι επαφές Υπουργών της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ με το Κίνημα είναι συνεχείς, ενώ αρκετές από τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα έχουν γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνηση.

Το πλέον «καυτό» ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα και για το οποίο αναμένει τις τελικές θέσεις της Κυβέρνησης η ΕΔΕΚ, πριν το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος αποφασίσει τελεσίδικα εάν θα ταχθεί υπέρ ή κατά του κρατικού προϋπολογισμού, είναι αυτό των εκποιήσεων, ένα ζήτημα για το οποίο, ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε νέα αλλαγή στο νομικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς.

Πάντως, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση και σε αυτό το ζήτημα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και πιθανότατα και του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη,

Όπως πληροφορείται η Brief, ο κ. Σιζόπουλος κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα επαναλάβει τις 4 προτάσεις του Κινήματος οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα και θα ζητήσει να λάβει τις τελικές θέσεις της Κυβέρνησης, για να μπορέσει στη συνέχεια να ενημερώσει σχετικά το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ και να ληφθεί η τελική απόφαση του κόμματος σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως ήδη η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει 9 από τις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ και οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν τον καθορισμό κατώτατης σύνταξης, την παραχώρηση σύνταξης στα 63 σε εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα χωρίς την αποκοπή του 12%, και την επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών-τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Όλες οι προτάσεις της ΕΔΕΚ που υιοθέτησε η Κυβέρνηση ΕΔΩ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι συσχετισμοί δυνάμεων
Σημειώνεται πως, με βάση τα έως τώρα δεδομένα ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός συγκεντρώνει 23 ψήφους υπέρ και 26 κατά.

Ειδικότερα, τον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται πως θα στηρίξουν και αυτή την φορά ο ΔΗΣΥ (18 Βουλευτές), Κίνημα Αλληλεγγύη (2 Βουλευτές) και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3 Βουλευτές), ενώ θα τον καταψηφίσουν ΑΚΕΛ (16 Βουλευτές), ΔΗΚΟ (7 Βουλευτές), Κίνημα Οικολόγων (2 Βουλευτές) και η Άννα Θεολόγου.

Όσον αφορά τη Συμμαχία Πολιτών (1 Βουλευτής) αναμένεται πως θα τηρήσει την ίδια στάση με την ΕΔΕΚ (3 Βουλευτές), ενώ το ΕΛΑΜ (2 Βουλευτές) δεν έχει ξεκαθαρίσει, ακόμη, εάν θα στηρίξει εκ νέου τον προϋπολογισμό ή εάν θα τον καταψηφίσει αυτή την φορά.

Οι αρνητικές συνέπειες από νέα καταψήφιση
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σε περίπτωση που ο κρατικός προϋπολογισμός καταψηφιστεί, εκ νέου, την Πέμπτη (21/1), ημέρα κατά την οποία θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, το κράτος και η οικονομία θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες.

Τις αρνητικές συνέπειες από ενδεχόμενη νέα καταψήφιση του προϋπολογισμού ανέλυσε την περασμένη Παρασκευή (15/1) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, μια εκ νέου μη ψήφιση του προϋπολογισμού σίγουρα μας οδηγεί σε περιπέτειες, αφού, όπως είπε:

1/ Δεν θα μπορούμε να δανειστούμε, 

2/ Δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές, όπως είναι προγραμματισμένο το επόμενο διάστημα, 

3/ Δεν θα μπορούμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. 

«Δράσαμε συναινετικά, ο προϋπολογισμός είναι ενισχυμένος, περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Προσδοκώ και κάνω έκκληση να ψηφιστεί αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα», τόνισε ο Υπουργός.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αυξημένος κατά 340 εκατ. ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 340 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό περιλήφθηκαν επιπρόσθετες πιστώσεις για μέτρα στήριξης, ενώ έχουν ενσωματωθεί και τροπολογίες κομμάτων που είχαν ψηφιστεί πριν την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 ΕΔΩ.
 

Μάριος Αδάμου
 
1662