Κρουαζιέρες: Στις 20 Ιουνίου οι πρώτοι επιβάτες στην Κύπρο

Πότε αναμένεται να αφιχθούν οι πρώτοι επιβάτες και ποιες εταιρείες έχουν συμπεριλάβει την Κύπρο στον πρόγραμμα τους/ Τι ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας στην Brief

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας διεθνούς εμβέλειας, συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο στα δρομολόγιά τους φέτος το καλοκαίρι, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος και αισιοδοξίας για τον τουρισμό της Κύπρου και οι δύο εξ αυτών θα έχουν ως βάση της το Λιμάνι Λεμεσού.

Πιο συγκεκριμένα, η Royal Caribbean, η Celestyal και η Seabourn βάζουν «πλώρη» ώστε το λιμάνι Λεμεσού να υποδεχθεί τους πρώτους επιβάτες κρουαζιέρας.

Ειδικότερα η Seabourn συμπεριέλαβε το λιμάνι της Λεμεσού ως ένα από τους σταθμούς κατά τη διάρκεια της πορείας της, ενω οι Royal Caribbean με το 'Juel of the Seas' έχει επιλέξει το Λιμάνι Λεμεσού ως βάση του, όπως και η Celestyal  με ένα από τα κρουαζιερόπλοια της σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη με τον οποίο επικοινώνησε η Brief, θέτοντας το μεγάλο ερώτημα, «πότε θα έχουμε την πρώτη κρουαζιέρα στην Κύπρο».

Διαδρομή κρουαζιέρας της Seaburn με την Κύπρο στο δρομολόγιο:

c

Εικόνα από την Royal Caribbean με επιβίβαση από την Κύπρο:

jeuel

Όπως ανέφερε στην Brief, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις των πιο πάνω εταιρειών κρουαζιέρας, οι πρώτοι επιβάτες αναμένονται κοντά στις 20 Ιουνίου από την Celestyal  ενώ οι άλλες δύο εταιρείες φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου να καταφτάνουν στο νησί μας.

Εικόνα από την διαφήμιση κρουαζιέρας με το Celestyal Olympia:

2

O κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την παρουσία επιβατών κρουαζιέρας, στο νησί μας, αφού όπως είπε, τα πρωτόκολλα των εταιρειών είναι από τα πλέον αυστηρότερα και σε συνάρτηση με το πρωτόκολλο έχει παρουσιαστεί  διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι, οι επιβάτες όχι μόνο θα φτάσουν με ασφάλεια αλλά και θα διακινηθούν με ασφάλεια στην Κύπρο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τα Υπουργεία Μεταφορών και Υγείας καθώς και τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας, δημοσίευσαν τις πρόνοιες για το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο

Το Υγειονομικό πρωτόκολλο – Πότε απαιτείται τεστ
To πρωτόκολλο χωρίζει τους επιβάτες σε δυο κατηγορίες, σύμφωνα με τον Υφυπουργό και αφορά όσους αφικνούνται για ολιγόωρη στάση για επίσκεψη είτε από επιβάτες ή από πληρώματα των κρουαζιερών και το δεύτερο σημείο αφορά τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που έχουν βάση το λιμάνι Λεμεσού.

Το πρωτόκολλο το οποίο είχε εγκριθεί στις 22 Απριλίου 2021 από το Υπουργικό Συμβούλιο, ορίζει ότι όσοι επιβάτες επιθυμούν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία:
1. Θα πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα από εργαστηριακό έλεγχο αντιγόνου (rapid test) μέχρι και 24 ώρες πριν την αποβίβαση από το πλοίο με το κόστος να έχει αναληφθεί από τους ίδιους τους επιβάτες ή από τους διοργανωτές της κρουαζιέρας.
2. Στους επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι  100% και παρουσιάζουν σχετική βεβαίωση δεν θα απαιτείται η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου.

Επιπλέον, Οι επιβάτες που ολοκληρώνουν την κρουαζιέρα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να ακολουθούν το διάταγμα και τις πρόνοιες κατηγοριοποίησης αναλόγως των χωρών που έχουν επισκεφθεί, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Για παράδειγμα, αν οι προορισμοί της κρουαζιέρας είναι μόνο χώρες που εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία οι επιβάτες θα μπορούν να αποβιβάζονται από το πλοίο χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό.


Στην περίπτωση που στους προορισμούς της κρουαζιέρας περιλαμβάνονται χώρες που έχουν κατηγοριοποιηθεί στην πορτοκαλί ή στην κόκκινη κατηγορία θα πρέπει να εφαρμόζονται τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα.
Παράλληλα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, υπενθύμισε πως όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, κατά την είσοδο των επιβατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πραγματοποιεί τυχαίους δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους.

Τέλος ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι το Υφυπουργείο παρακολουθεί στενά τις εταιρείες κρουαζιέρας και τα όσα ανακοινώνουν ώστε να τους παρέχεται η σωστή ενημέρωση αλλά και βοήθεια στο ότι μπορεί να χρειαστούν.

 
1705