Κτηματομεσίτες χωρίς άδεια πωλούν ακίνητα

Μεγάλες ζημιές σε αγοραστές αλλά & στον κλάδο από μη αδειούχους κτηματομεσίτες / Τι αναφέρει στην Brief ο Πρόεδρος Σ.Ε.Κ

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Οι παράνομοι κτηματομεσίτες φαίνεται να είναι ένα φαινόμενο που μεσουρανεί στην Κύπρο ειδικά τον τελευταίο χρόνο, αφού κάθε εβδομάδα γίνονται γύρω στις 30 καταγγελίες στον Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, σημείωσε στην Brief ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μαρίνος Κυναιγείρου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τον τελευταίο έναν χρόνο φαίνεται πως αρκετοί επίδοξοι πολίτες με στόχο το γρήγορο και αδήλωτο χρήμα, γίνονται πωλητές ακινήτων θέτοντας τους αγοραστές σε διάφορους κινδύνους με πρωταρχικό ότι γίνονται συνένοχοι μιας παρανομίας.

Ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε στην Brief τις συνέπειες από μια συναλλαγή με ένα παράνομο κτηματομεσίτη τόσο για τον αγοραστή όσο και για τον κλάδο της κτηματομεσιτίας. Ακόμη, σημείωσε τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης όταν αντιληφθεί ότι ο παρουσιαζόμενος ως κτηματομεσίτης είναι παράνομος και πως μπορεί να τον καταγγείλει.

Η παράνομη κτηματομεσιτία είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο χρόνο το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών κάνει εκστρατεία για το φαινόμενο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, κάθε εβδομάδα γίνονται γύρω στις 20-30 καταγγελίες στο ΣΕΚ, σημείωσε ο κ. Κυναιγείρου στην Brief.

Η διαδικασία της καταγγελίας 

Μετά από καταγγελίες που έγιναν από πολίτες είτε από κτηματομεσίτες ή ενδιαφερόμενους αγοραστές, είτε αφού τους εντοπίσουν οι επιθεωρητές του Συμβουλίου, γίνεται μια έρευνα και οδηγείται η υπόθεση τους δικηγόρους του ΣΕΚ και έπειτα στα δικαστήρια, ανέφερε ο κ. Κυναιγείρου.

Σκοπός του Συμβουλίου, σημείωσε, δεν είναι να οδηγούν τους παράνομους στα δικαστήρια αλλά σκοπός είναι να ενημερώσουν μέσω της εκστρατείας ότι εκεί που υπάρχει παρανομία, το Συμβούλιο θα είναι αμίλεικτο.
Δυστυχώς δεν υπάρχει η αναμενόμενη συνεργασία από τα εμπλεκόμενα μέρη, επεσήμανε ο κ. Κυναιγείρου.

Άγνοια περί νομοθεσίας για τα ακίνητα

Ο κτηματομεσίτης, σημειώνει ο κ. Κυναιγείρου, οφείλει βάσει της νομοθεσίας να γνωρίζει τα πραγματικά και νόμιμα χαρακτηριστικά του ακινήτου για να ενημερώσει τον αγοραστή. Δυστυχώς για τον παράνομο κτηματομεσίτη που το μόνο του μέλημα είναι η αμοιβή του,  δεν γνωρίζει για ακίνητα αφού το τέλος της ημέρας δεν οφείλει κιόλας να γνωρίζει.

Τα χαμένα χρήματα

Eπίσης υπάρχει πρόβλημα, σημειώνει ο κ. Κυναιγείρου, με την πληρωμή των δόσεων που οφείλει να πληρώσει ο αγοραστής, , γιατί αν κάνει το λάθος και πληρώσει τον παράνομο κτηματομεσίτη και μετά αποκαλυφθεί η παρανομία ή συμβεί το ότιδήποτε, θα χάσει τα χρήματά του.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Η παράνομη κτηματομεσιτία επηρεάζει αρνητικά και την εικόνα μας στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, δείχνοντας ότι υπάρχει εκμετάλλευση των αγοραστών.

Υπέρογκες αμοιβές

Ακόμη μια συνέπεια από την αγορά ακινήτου μέσω μη εγγεκριμένου κτηματομεσίτη, είναι οι υπέρογκες αμοιβές. Ο κ. Κυναιγείρου έδωσε το εξής παράδειγμα, «Ένα ακίνητο του οποίου η αξία είναι €100.000 ο παράνομος δεν αρκείται με την νόμιμη αμοιβή που προνοεί η νομοθεσία, δηλαδή 3-5% και μπορεί να ζητήσει μέχρι και 30-40%. 

Φοροδιαφυγή και συνενοχή στην παρανομία

Όταν ένα ακίνητο πουληθεί μέσω κτηματομεσίτη όλα τα έξοδα φοροαπαλάσονται, σημειωσε ο κ. Κυναιγείρου προσθέτοντας μια ακόμη συνέπεια από τη συναλλαγή κάποιου με παράνομο κτηματομεσίτη. «Ο φόρος και η αμοιβή του κτηματομεσίτη αφαιρείται από τη φορολογία του αγοραστή, κάτι το οποίο δεν μπορεί να ισχύει με τον παράνομο κτηματομεσίτη», σημείωσε.

Επίσης, είναι προς το συμφέρον του αγοραστή να υπάρχει σωστή και νόμιμη ενημέρωση.

Πως κινείται ο παράνομος κτηματομεσίτης

Ένας παράνομος κτηματομεσίτης θα κινηθεί σύμφωνα με τον κ. Κυναιγείρου με πλάγιο και δόλιο τρόπο, δηλαδή δεν θα δηλώσει άμεσα στον ενδιαφερόμενο αγοραστή ότι είναι παράνομος, αλλά ίσως πει ότι δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΣΕΚ, και έτσι δεν θα χρειαστεί ο αγοραστής να πληρώσει προμήθεια σε αυτόν, ενώ την ίδια ώρα θα ζητήσει ένα ελάχιστο ποσό για την αμοιβή του, για παράδειγμα 100-200 ευρώ.

Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Κυναιγείρου, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα σκεφτεί ότι τον συμφέρει αυτή η μικρή αμοιβηή σε σχέση με το 3-5% που προνοεί ο νόμος για την προμήθεια στον κτηματομεσίτη.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν ισχύει γιατί στην πορεία θα προστθονται διάφορες αμοιβές με αποτέλεσμα να πληρωθεί μέχρι και 30% της αξίας του ακινήτου ως αμοιβή.

Επί της ουσίας

Αναφερόμενος ο κ. Κυναιγείρου στη ουσιαστική διαφορά του παράνομου με τον εγγεγραμένο κτηματομεσίτη, είναι ότι ο πρώτος προσπαθεί απλά να «αρπάξει» εύκολα και γρήγορα χρήματα. Στην περίπτωση του αδειοδοτημένου κτηματομεσίτη, είναι κάποιος που επενδύει πραγματικά τον χρόνο του σε μια εταιρεία ώστε να έχει καλό όνομα στην αγορά και προσπαθεί να χτίσει μια επιχείρηση, βασισμένη σε αρχές και εμπιστοσύνη καθώς τον αφορά να έχει μέλλον στο επαγγελματικό περιβάλλον. 

Τι κάνει ένας πελάτης όταν αντιληφθεί ότι πρόκειται για παράνομο κτηματομεσίτη

Κληθείς να απαντήσει για το πως πρέπει να αντιδράση ο αγοραστής αφού διαπιστώσει ότι πρόκειται για παράνομο κτηματομεσίτη, σημείωσε ότι αρχικά, δεν πρέπει να συνεργαστεί μαζί του, γιατί στο τέλος της ημέρας συμμετέχει και ο αγοραστής σε μια παρανομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυναιγείρου, «αν ο αγοραστής και ο πωλητής γνωρίζουν ότι είναι παράνομος σημαίνει ότι συμμετέχουν μαζί σε μια παρανομία, γιατί η συναλλαγή αυτή, στο τέλος της ημέρας, θα έχει φοροδιαφυγή και πρωτοφοροφυγή.

Επομένως, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα ήταν καλό να ζητά την επαγγελματική ταυτότητα του κτηματομεσίτη και να μην δεχτεί διάφορες δικαιολογίες που ίσως του παρουσιάσει ο πωλητής για τη μη κατοχή της και μετά να επικοινωνήσει με το ΣΕΚ για να καταγγείλει την υπόθεση.