ΚΤΚ: «Αποφεύγετε την υπερβολική συγκέντρωση ακινήτων»

Η Λεμεσός πιέζει τις τιμές με την άνοδο τιμών ιδιαίτερα σε διαμερίσματα 
  • Σοβαρές συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
  • Ενδεχόμενη μείωση στις τιμές λόγω πλεονάζουσας προσφοράς, επηρεάζει αρνητικά την αξία των ενυπόθηκων ακινήτων

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προχωρεί σε σοβαρές συστάσεις προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με τα ακίνητα που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους, υποδεικνύοντας ότι  «θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική συγκέντρωση στον τομέα των ακινήτων και τον κατασκευαστικό τομέα, καθώς τέτοια συγκέντρωση ενέχει υψηλό πιστωτικό κίνδυνο». 

Στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας για το 2018 που κυκλοφόρησε σήμερα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη που παρατηρείται στον τομέα των ακινήτων και στον κατασκευαστικό τομέα, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας νέων προβληματικών χορηγήσεων». «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η επιτάχυνση της αύξησης, ειδικά στις τιμές των διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού, και συστήνεται η ανάγκη στενής παρακολούθησης των εξελίξεων και των δυνητικών επιπτώσεών τους στην ευρύτερη οικονομία», υπογραμμίζεται.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Μια ενδεχόμενη μείωση στις τιμές των ακινήτων λόγω πλεονάζουσας προσφοράς, θα επηρεάσει αρνητικά την αξία των ενυπόθηκων ακινήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κατά συνέπεια, η διάθεση των ενυπόθηκων ακινήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς μαζικές πωλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων, δημιουργώντας αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα», τονίζεται.

Η Κεντρική Τράπεζα επίσης καλεί τα πιστωτικά ιδρύματα να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την έγκριση χορηγήσεων και να συμμορφώνονται με τις Οδηγίες της για τις διαδικασίες χορήγησης νέων χορηγήσεων και αναδιάρθρωσης υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων, καθώς και τις υποχρεώσεις αναφορικά με την τήρηση του λόγου δανείου προς την αξία των εξασφαλίσεων και του λόγου εξυπηρέτησης του χρέους προς το εισόδημα. Όπως αναφέρεται, «τα έσοδα από πωλήσεις που πραγματοποιούνται πριν από την ανέγερση των ακινήτων (pre-sales), μπορούν να καλύψουν σημαντικό μέρος του κόστους της κατασκευής των ακινήτων και τυχόν δανεισμού». 

Η Λεμεσός πιέζει τις τιμές
Η Υπηρεσία Μακροπροληπτικής Επίβλεψης  του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της ΚΤΚ που ετοίμασε την έκθεση παραθέτει στοιχεία σε σχέση με τις επενδύσεις σε ακίνητα και καταγράφει πως «η άνοδος στις τιμές των ακινήτων και ιδιαίτερα των διαμερισμάτων σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη ανάπτυξη των περιοχών λόγω μεγάλων έργων υποδομής καθώς και τη ζήτηση για κατοικίες μεγάλης αξίας στην Κύπρο από μη κατοίκους Κύπρου, στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος». 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Οι επενδύσεις σε ακίνητα μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, φαίνεται να ασκούν μια έμμεση αυξητική επίδραση στις τιμές των ακινήτων και ιδιαίτερα στις τιμές των διαμερισμάτων, πρωτίστως σε παραλιακές περιοχές της επαρχίας Λεμεσού», σημειώνει.

Προειδοποιεί ακόμη ότι «τυχόν διάθεση από τα πιστωτικά ιδρύματα μεγάλου αριθμού ακινήτων που αποκτήθηκαν μέσω του σχεδίου ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία (debt-to-asset swaps), όπως επίσης και από μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς που απέκτησαν ενυπόθηκες χορηγήσεις μέσω του εργαλείου πώλησης των ΜΕΧ, θα αυξήσει την προσφορά ακινήτων». «Αυτό», τονίζεται, «ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών των ακινήτων ή και μείωση στις τιμές των ακινήτων. Μια ενδεχόμενη μείωση στις τιμές των ακινήτων λόγω πλεονάζουσας προσφοράς, θα επηρεάσει αρνητικά την αξία των ενυπόθηκων ακινήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων». 

Η επένδυση σε ακίνητα από κατοίκους Κύπρου και μη κατοίκους Κύπρου, όπως καταδεικνύεται από τον αριθμό των σχετικών πωλητήριων εγγράφων που κατατίθενται στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, παρουσίασε ετήσια αύξηση της τάξης του 5,8% κατά το έτος 2018

 

Χρύσω Αντωνιάδου