Λεμεσός: Στα σκαριά 740 κατοικίες με 30% λιγότερο νοίκι-ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το ενοίκιο θα είναι τουλάχιστον 25%- 30% κάτω από τα τρέχοντα ενοίκια της Λεμεσού

Πρωτοβουλία για προώθηση προσιτών ενοικίων στην Λεμεσό ανέλαβε ο Δήμος της πόλης, ο οποίος ετοίμασε και υπέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών σχετική πρόταση.

Στόχος της όλης πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη, είναι η ανέγερση 740 κατοικιών-διαμερισμάτων, τα οποία θα διατίθενται σε νέα ζευγάρια, οικογένειες και φοιτητές, στην βάση εισοδηματικών κριτηρίων, για ενοικίαση, με τις τιμές των ενοικίων να είναι τουλάχιστον 25-30% κάτω των τρεχόντων ενοικίων.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

«Ο σκοπός αυτού του έργου είναι να γίνει μια παρέμβαση στην αγορά, ούτως ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο χαμηλότερων ενοικίων», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Η πρόταση αναλυτικά
Κληθείς από την Brief να αναλύσει την πρόταση του Δήμου Λεμεσού, ο κ. Νικολαΐδης, ανέφερε ότι «ο Δήμος μας λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο πρόβλημα στέγασης των χαμηλά αμειβομένων, αποφάσισε την αξιοποίηση των δύο δημοτικών τεμαχίων στον Άγιο Νικόλαο και ενός τεμαχίου στον Άγιο Ιωάννη, όπου κτίστηκαν τη δεκαετία του ‘40 οι δημοτικές πολυκατοικίες, για σκοπούς ανέγερσης οικιστικών μονάδων». 

γ

Προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, ο Δήμος Λεμεσού ήδη κατέθεσε σχετική πρόταση προς το Υπουργείο Εσωτερικών για κατεδάφιση των συγκεκριμένων κατοικιών και την ανέγερση, στη θέση τους, οικιστικών μονάδων για κοινωνική στέγη και προσιτή κατοικία

«Με βάση το καθαρό συνολικό εμβαδόν των τριών τεμαχίων, το οποίο υπερβαίνει τις 31.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι δυνατό να ανεγερθούν πέραν των 700, και δη 740, οικιστικές μονάδες διαφόρων μεγεθών, από μονάρια μέχρι τριάρια, ακόμη και φοιτητικές εστίες», συμπλήρωσε.

Οι εν λόγω οικιστικές μονάδες, βάσει της πρότασης, «θα μπορούσαν να ανεγερθούν και να διατεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια προς ενοικίαση σε νέα ζευγάρια, οικογένειες και φοιτητές, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων µε τρόπο που να διασφαλίζει την ισορροπημένη σύνθεση των ενοίκων της κάθε πολυκατοικίας και να αποφεύγεται η γκετοποίηση των άπορων οικογενειών», εξήγησε περαιτέρω ο Δήμαρχος Λεμεσού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το ενοίκιο για τις κατοικίες αυτές, είπε, θα είναι τουλάχιστον 25-30% κάτω των τρεχόντων ενοικίων, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως «σκοπός αυτού του έργου είναι να γίνει μια παρέμβαση στην αγορά, ούτως ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο χαμηλότερων ενοικίων».  

Πότε αναμένεται να αρχίσουν τα έργα
Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει το έργο, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως, «έχουμε διαμορφώσει μια πρόταση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και αναμένουμε τις τελικές του θέσεις. Το σημαντικό αυτή την στιγμή είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών βλέπει πολύ θετικά την πρόταση», υπογράμμισε.

Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, «περιμένουμε να γίνουν κάποιες νομοθετικές αλλαγές – μικρορυθμίσεις στην νομοθεσία που εξήγγειλε πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών, που να δίνει το δικαίωμα στον Δήμο να προχωρήσει με το έργο», τονίζοντας ότι «για την πλήρη ανάπτυξη του έργου, λόγω του ότι είναι μεγάλο έργο, μπορεί να χρειαστεί περίπου μια πενταετία για την ολοκλήρωσή του».

Είτε σε συνεργασία με ΚΟΑΓ είτε με Στρατηγικό Επενδυτή
Ερωτηθείς εάν το κόστος του έργου θα το επωμιστεί εξ ολοκλήρου ο Δήμος Λεμεσού, ο κ. Νικολαΐδης διευκρίνισε πως, «το έργο θα γίνει με συνεργασία είτε με ένα Στρατηγικό Επενδυτή, είτε με τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ)». 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

«Εάν το έργο προχωρήσει σε συνεργασία με Στρατηγικό Επενδυτή, τότε θα προκηρύξουμε ανοικτό διαγωνισμό για υποβολή προσφορών, ενώ εάν γίνει σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ το έργο θα μπορεί να προχωρήσει άμεσα μέσω απευθείας συμφωνίας με τον Οργανισμό», εξήγησε επιπρόσθετα ο Δήμαρχος Λεμεσού.

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται με αυτό το θέμα και να δημιουργήσουμε οικιστικές μονάδες με προσιτό ενοίκιο για τους Δημότες μας κι ευελπιστούμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε ως συμπαραστάτη το κράτος», κατέληξε ο κ. Νικολαΐδης.

Άννη Χαραλάμπους
 
1749