Λήγουν τα Σχέδια, ετοίμασε άλλα η Ζέτα

Νέα Σχέδια για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων ετοιμάζεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο η Ζέτα Αιμιλιανίδου

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Νέα μέτρα και Σχέδια στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοεργοδοτούμενων, καθώς και ενίσχυσης της απασχόλησης, σε μία προσπάθεια αποτροπής ενός ενδεχόμενου κύματος απολύσεων και δραματικής αύξησης της ανεργίας τους επόμενους μήνες, επεξεργάζεται η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Όπως πληροφορείται η Brief, τα εν λόγω Σχέδια αναμένεται πως θα υποβληθούν προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Δευτέρα (2/11).

Το νέο πακέτο μέτρων εκτιμάται πως, θα κινείται στην ίδια λογική με τα υφιστάμενα και στοχευμένα σχέδια και τα οποία λήγουν αύριο Σάββατο (31/10).

>>> Διαβάστε ακόμη: 17,500 πολίτες «κλώτσησαν» 20% έκπτωση στο ρεύμα που δικαιούνται <<<

Υπενθυμίζεται πως, τα 6 Σχέδια τα οποία είναι σε ισχύ και λήγουν αύριο είναι:

1/ Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων

2/ Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή.

3/ Ειδικό Σχέδιο για επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων

4/ Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών Επιχειρήσεων

5/ Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων

6/ Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων

Σημειώνεται πως, για τα προαναφερθέντα Σχέδια οι αιτήσεις άνοιξαν προχθές (28/10) και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020 είναι η Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020.

>>> Διαβάστε επίσης: Νέο Σχέδιο: Ποιοί πολίτες δικαιούνται να πάρουν €500 <<< 

Στοχευμένα και τα νέα μέτρα
Όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, τα νέα μέτρα που θα τεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, αναμένεται πως θα είναι στοχευμένα και θα κινούνται στην ίδια λογική με τα υφιστάμενα, λαμβάνοντας, παράλληλα, υπόψη και τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, οι οποίες είναι αρκετά περιορισμένες.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται πως θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που λόγω κορωνοϊού βρίσκονται σε πλήρη ή μερική αναστολή εργασιών, επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως τα ξενοδοχεία, και επιχειρήσεων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή.

Πάντως, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία κρατά, όπως πάντα, κλειστά τα χαρτιά της, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) την περασμένη Τρίτη (27/10) ανακοίνωσε πως, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία μέχρι τον Μάρτιο, με στόχο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η εν λόγω εξαγγελία, όμως, ικανοποίησε αρκετά τους ξενοδόχους, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι η τουριστική βιομηχανία, παρά τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται σήμερα λόγω της πανδημίας, θα ανακάμψει και θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα 3 Σχέδια για πρόσληψη ανέργων
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως σε μία προσπάθεια περιορισμού ενός ενδεχόμενου κύματος απολύσεων, αφού αύριο πέραν από τα 6 Σχέδια λήγει και το μορατόριουμ που είχε τεθεί για τις απολύσεις σε όσες επιχειρήσεις είχαν τύχει στήριξης μέχρι και το τέλος Ιουνίου, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την εφαρμογή 3 σχετικών Σχεδίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7 Οκτωβρίου 2020 εγκρίθηκαν οι ακόλουθες προτάσεις της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, αναφορικά με την άμεση υλοποίηση των ακόλουθων Σχεδίων και Μέτρων Πολιτικής, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την εργοδότηση ανέργων και τη στήριξη της απασχόλησης:

1/ Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων, προϋπολογισμός 17 εκατ. ευρώ: 

Με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, παρέχονται κίνητρα προς τους εργοδότες για την πρόσληψη ανέργων.

Συγκεκριμένα, παρέχεται χορηγία συνολικού ύψους μέχρι και €8.600 για περίοδο 10 μηνών, για κάθε νέα πρόσληψη που πραγματοποιείται μέσω του Σχεδίου και ο στόχος είναι να καλυφθούν μέσω του Σχεδίου μέχρι και 2.000 προσλήψεις ανέργων στους επόμενους 12 μήνες.

>>> ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ <<<

2/ Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, προϋπολογισμός 4 εκατ. ευρώ: 

Στόχος του Σχεδίου είναι η κοινωνική επανένταξη και η εργασιακή αποκατάσταση προσώπων που έχουν αποφυλακισθεί από τις Κεντρικές Φυλακές, μέσω παροχής κινήτρων στους εργοδότες για την πρόσληψή τους και το Σχέδιο εντάσσεται στα μέτρα της ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης που προωθεί η Κυβέρνηση για καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, παρέχεται χορηγία συνολικού ύψους μέχρι και €20.640 για περίοδο 24 μηνών, για κάθε νέα πρόσληψη ανέργου που έχει αποφυλακισθεί, η οποία πραγματοποιείται μέσω του Σχεδίου και, ο στόχος είναι να καλυφθούν μέσω του Σχεδίου μέχρι και 200 προσλήψεις στους επόμενους 24 μήνες.

>>> ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ <<<

3/ Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 15 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης, προϋπολογισμός 10 εκατ. ευρώ: 

Στόχος του Σχεδίου είναι η ενίσχυση των προοπτικών ένταξης των νέων στην εργασία αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν από την πανδημία, ώστε να προβούν σε προσλήψεις ανέργων που είναι νέοι, ηλικίας από 15 μέχρι 29 ετών.

Συγκεκριμένα παρέχεται χορηγία συνολικού ύψους μέχρι και €8.600 για περίοδο 10 μηνών, για κάθε νέα πρόσληψη που πραγματοποιείται μέσω του Σχεδίου και ο στόχος είναι να καλυφθούν μέσω του Σχεδίου μέχρι και 1.200 προσλήψεις άνεργων νέων ηλικίας 15-29 ετών στους επόμενους 12 μήνες.

>>> ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ <<<

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Για συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα ανωτέρω Σχέδια, ο εργοδότης έχει σειρά υποχρεώσεων, όπως:

  • Ο μισθός του προσλαμβανόμενου ανέργου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από αυτόν που προνοείται από το ισχύον Διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, ακόμα και αν το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που ρυθμίζονται από το Διάταγμα.
  • Δέσμευση του εργοδότη ότι δεν θα μειώσει το προσωπικό της επιχείρησής τους στο ίδιο επάγγελμα για το οποίο προσλαμβάνεται το άτομο που εντάσσεται στο Σχέδιο και η πρόσληψη θα οδηγεί σε καθαρή αύξηση του συνόλου των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα.
  • Δέσμευση του εργοδότη ότι θα διατηρήσει την εργοδότηση για 2 επιπρόσθετους μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
  • Να μην έχουν προβεί σε οποιαδήποτε απόλυση κατά το προηγούμενο διάστημα και η πρόσληψη να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του συνολικού αριθμού εργοδοτουμένων στον συγκεκριμένο τομέα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Είδε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ η Ζέτα
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, χθες (29/10) η Υπουργός Εργασίας είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Κατά τις συναντήσεις, μετά τις οποίες δεν έγινε καμία δήλωση, ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο εξαγγελίας νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με τα δύο κόμματα να καταθέτουν τις δικές τους εισηγήσεις και απόψεις.

Μάριος Αδάμου
 
2167