Λήγουν τα Σχέδια σήμερα – Αρχίζει επαφές η Ζέτα

Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση λύσεων και τρόπων αποτροπής απολύσεων από τον Νοέμβριο και μετά

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Λήγουν σήμερα (31/8) η πλειοψηφία των Σχεδίων που εξήγγειλε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση τους τελευταίους έξι μήνες για στήριξη επιχειρήσεων, αυτοεργοδοτούμενων, εργαζομένων, καθώς και ανέργων οι οποίοι είχαν εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή ανεργιακού επιδόματος.

Το γεγονός αυτό, όπως είχε επισημάνει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η Brief, προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση και μεγάλη ανησυχία σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, αφού από τη μία τα δημόσια οικονομικά, όπως φαίνεται, δεν επιτρέπουν την περαιτέρω επιμήκυνση των εν λόγω σχεδίων, και από την άλλη η οικονομική κατάσταση πολλών επιχειρήσεων δεν έχει βελτιωθεί ακόμη σε τέτοιο βαθμό που να μπορούν να λειτουργούν χωρίς κρατική στήριξη.

Μάλιστα, ήδη αρκετές επιχειρήσεις εκπέμπουν σήματα κινδύνου και προειδοποιούν πως είναι αδύνατον να κρατήσουν ολόκληρο το προσωπικό τους και να καταβάλουν το σύνολο των αμοιβών και των υποχρεώσεων, για τους υπόλοιπους μήνες.

Με γνώμονα τα πιο πάνω, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα έχει σήμερα και αύριο (1/9) ξεχωριστές συναντήσεις με τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατά την διάρκεια των οποίων θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και τρόπων για αποτροπή, κυρίως, ενός ενδεχόμενου κύματος απολύσεων από τον Νοέμβριο και μετά. 

Ήδη, πάντως, το Υπουργείο Εργασίας έχει αρχίσει την επεξεργασία ειδικών σχεδίων, τα οποία θα στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην πρόσληψη ανέργων για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καλύπτοντας, μάλιστα, [ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για τα εν λόγω Σχέδια, όπως φαίνεται, θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όσο και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Σημειώνεται, ωστόσο, πως στα σχέδια αυτά δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που προχώρησαν ή θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών, κάτι που ενδεχομένως να μην ικανοποιήσει τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες ουκ ολίγες φορές έχουν προειδοποιήσει πως οι απολύσεις εργαζομένων θα είναι αναπόφευκτες μετά την 31η Οκτωβρίου.

Μεγάλο στοίχημα η συγκράτηση της ανεργίας και η διατήρηση θέσεων εργασίας
Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως η συγκράτηση της ανεργίας σε χαμηλά ποσοστά και η διατήρηση όσον το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Υπουργό Εργασίας και την Κυβέρνηση ευρύτερα.

Κι αυτό, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν και απεύχονται να βιώσουμε συνθήκες αντίστοιχες του 2013 με εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων και δεκάδες «λουκέτα» σε επιχειρήσεις.

Αυτό, μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι και το σαφέστατο μήνυμα που θα στείλει στις εργοδοτικές οργανώσεις κατά την συνάντησή τους, ότι δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για αποτροπή μαζικών απολύσεων.

Επί τούτου και σχολιάζοντας ανησυχίες που είχαν εκφραστεί κατά την παρουσία της στην Βουλή πριν 1,5 μήνα, η κα Αιμιλιανίδου είχε τονίσει ότι, θεωρεί απαράδεκτο οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις μετά το τέλος των υφιστάμενων σχεδίων. 

«Δεν γίνεται για όσο ο φορολογούμενος καταβάλλει ποσά για επιδότηση, να κρατούμε τους υπαλλήλους και μόλις τελειώσει η επιδότηση από το κράτος να απολύουμε. Το θεωρώ απαράδεκτο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων, με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τον Ιούλιο του 2020 μειώθηκε στα 33.082 πρόσωπα σε σύγκριση με 33.243 τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση, ωστόσο, με τον Ιούλιο 2019 σημειώθηκε αύξηση 11.731 προσώπων ή 57,0% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (αύξηση 6255), του εμπορίου (αύξηση 1724), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 860), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 581), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 460) και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (αύξηση 325). 

Μάριος Αδάμου