Λόγω covid μάθαμε online banking - Απογείωση digital συναλλαγών

 Ελλάδα: Χρεώνουν Κύπριους Φοιτητές για ανάληψη μετρητών από ATM
9 στους 10 πελάτες τραπεζών κάνουν πλέον συναλλαγές μέσω online banking - Μεγάλη αύξηση και στη χρήση ΑΤΜ

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ


Περίπου 8 με 9 στους 10 πελάτες τραπεζών έχουν διαδικτυακό λογαριασμό της τράπεζας τους για online banking, όπως ανέφερε στην Brief ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωστουρής, η περίοδος της πανδημίας απογείωσε το πεδίο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης των ΑΤΜ.

Ο λόγος αύξησης της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως εξήγησε, ήταν ότι κατά την περίοδο της πανδημίας υπήρχε η ανάγκη η οποία εκπαίδευσε τους πολίτες, με αποτέλεσμα να μείνει η συνήθεια χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

>>Διαβάστε επίσης: Κυπριακές Τράπεζες: Απορρόφησαν το 1o κύμα επιπτώσεων πανδημίας<<

Γιατί επιλέγουν οι πελάτες των τραπεζών το online banking

Ο κόσμος προτιμά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως ανέφερε ο κ. Κωστουρής κυρίως για μεταφορές χρημάτων, πληρωμές και online αγορές.

Για παράδειγμα, ένας πατέρας επιλέγει μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών να πληρώνει τους λογαριασμούς του, τα δίδακτρα των παιδιών αλλά και να στέλνει λεφτά στα παιδιά του.

Οι πιο νεαρές ηλικίες, επιλέγουν το online banking κυρίως για ηλεκτρονικές αγορές.

Όσον αφορά την κατηγορία ηλικιωμένων ατόμων, εάν υπάρχει κάποια εξειδίκευση στο online banking, μπορεί να στέλνει στα παιδιά του διαδικτυακά τα χρήματα αλλά και να διευθετεί τις πληρωμές του.

Αυξήθηκε η χρήση των ΑΤΜ - Ποια υπηρεσία επιλέγει περισσότερο ο κόσμος στα ΑΤΜ

Από πλευρά της χρήσης των ΑΤΜ, ο αριθμός σύμφωνα με τον κ. Κωστουρή έχει αυξηθεί λόγω του ότι οι τράπεζες, μετά τις συζητήσεις για τις χρεώσεις στα ταμεία, τις είχαν αναθεωρήσει. 

Πιο συγκεκριμένα στα ταμεία των τραπεζών υπήρχαν πολλές χρεώσεις με αποτέλεσμα ο κόσμος να ωθηθεί στη χρήση του ΑΤΜ για να λαμβάνει την δωρεάν εξυπηρέτηση με αποτέλεσμα να βοηθήσει στην αύξηση χρήσης τους.

Η μεγαλύτερη χρήση των ΑΤΜ όπως ανέφερε ο κ. Κωστουρής φαίνεται να είναι στην κατάθεση επιταγών, λόγω του ότι δεν υπάρχει χρονοτριβή στις ουρές των ταμείων και η υπηρεσία μέσω των ΑΤΜ γίνεται δωρεάν.

>>Διαβάστε επίσης: Πολύ σύντομα θα καταθέτεις επιταγές από το κινητό σου<<

Για μια εταιρεία η οποία έχει στην κατοχή της δεκάδες επιταγές, είναι πολύ πιο εύκολο να επιλέξει ένα ΑΤΜ για κατάθεση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Παράλληλα, οι πολίτες επιλέγουν συχνά και την κατάθεση μετρητών μέσω των ΑΤΜ, όπου βλέπει κατευθείαν μέσω του online banking, την κατάσταση του λογαριασμού του.

Σημαντική αναφορά έγινε και στο ότι αρκετή μερίδα των πελατών τραπεζών, απευθυνόταν στις τράπεζες για ανανέωση της άδειας της κυκλοφορίας του οχήματος και για να πληρώσει του λογαριασμούς του ρεύματος ή τηλεφώνου. Πλέον ο κόσμος μέσω του online banking, επιλέγει την διευθέτηση τους ηλεκτρονικά.

Ένα πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται σύμφωνα με τον κ. Κωστουρή είναι οι περιοχές οι οποίες δεν έχουν τραπεζικά υποκαταστήματα, με τους κατοίκους τις περιοχές να είναι μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση ΑΤΜ ή του online banking.

Εκπαιδεύσεις, ενημερωτικά και το cashback για διευκόλυνση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας

Για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όπως δήλωσε ο κ. Κωστουρής, γίνονται κατά διαστήματα εκπαιδεύσεις από το προσωπικό των τραπεζών, το οποίο είναι μπροστά από διάφορα ΑΤΜ, για παροχή βοήθειας. 

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών, μετά και την πανδημία, κυρίως από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν διευρυνθεί και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες των τραπεζών για εξυπηρέτηση πελατών.

Από πλευράς των τραπεζών γίνονται διάφορες ενέργειες για εξειδίκευση και εξοικείωσης των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας όπως για παράδειγμα η υπηρεσία cashback.

>>Διαβάστε επίσης: Το cashback επεκτείνεται στο εμπόριο<<

Μέσω αυτής της υπηρεσίας παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για διευκόλυνση και γενικότερα των πολιτών, να λαμβάνουν μετρητά μέσω υπεραγορών, περιπτέρων και άλλων υπηρεσιών.

>>> Διαβάστε σχετικά: Cashback - Αυτές είναι οι 252 επιχειρήσεις για ανάληψη χρημάτων έως & €100 <<<

Αλεξία Μιχαηλίδου
 
2177