Το Lone Star πλούτισε με τα προβληματικά δάνεια της Ιρλανδίας

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Όλο και συχνότερα οι ειδήσεις και στην Κύπρο «παίζουν» το όνομα τού επενδυτικού fund Lone Star εξαιτίας της πρόθεσής του να υποβάλει νέα προσφορά, την τρίτη κατά σειρά, για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου.

Πίσω από το επενδυτικό fund κρύβεται ο John P. Grayken, ο οποίος, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, έκανε μια περιουσία αγοράζοντας επενδύσεις για τις οποίες κανένας δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των αποταμιεύσεων και των δανείων στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Mάλιστα, η Lone Star υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές δανείων και περιουσιακών στοιχείων που είχαν ξεπουληθεί από τις ιρλανδικές τράπεζες και τη Nama κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Εκτιμάται ότι έχει επενδύσει 5 δις σε περιουσιακά στοιχεία της Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων μέσα από 10 συναλλαγές.

Από το 1995, έχει συγκεντρώσει περίπου 23 δις δολάρια για την αγορά προβληματικών χρηματοοικονομικών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων απ’ όλο την κόσμο.

Το 2008 επαναλαμβάνει το εγχείρημά του πραγματοποιώντας αγορές στα συντρίμμια της κρίσης των στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων.

j

John P. Grayken

Η εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων του κ. Grayken, Lone Star Funds, συμφώνησε να καταβάλει 6.2 δις δολάρια για την αγορά της πλειοψηφίας των προβληματικών επενδύσεων που συνδέονταν με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονταν στην κατοχή της Merrill Lynch.

Δείτε ακόμη: 

Η συμφωνία ήταν τυπική για τον κ. Grayken: Η Lone Star, η οποία έχει μακρά ιστορία στην εξαγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, κατέβαλε 22 σεντ ανά δολάριο για επενδύσεις με ονομαστική αξία 31 σχεδόν δις δολαρίων και κατάφερε να πείσει μέχρι και τη Merrill Lynch να χρηματοδοτήσει το 75% της τιμής αγοράς.

Επιτυχής διαχείριση υποθηκών

Επιχειρώντας μια μελέτη της πορείας του fund και των κινήσεων του ιδρυτή της, διαπιστώνουμε ότι η Lone Star δεν είναι ερασιτέχνης καθώς διακρίνεται για την τεχνογνωσία της στην επιτυχή διαχείριση υποθηκών σε κατοικίες, διαμερίσματα και γραφεία.

Τα επισφαλή δάνεια μπορούν να πλήξουν πολλούς ως κακές επενδύσεις. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση τού προβληματικού χρέους αναβιώνουν στη Wall Street, καθώς οι διαχειριστές και traders αναζητούν τρόπους για να επωφεληθούν λόγω των φόβων για συνέχιση των χρεωκοπιών σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και εταιρικών δανείων.

Το fund ξεκίνησε να αναπτύσσεται από την αγορά ακινήτων. Αγόραζε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων και δημιουργούσε ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων που αναλάμβαναν τη διαχείριση τού κάθε δανείου, ανάλογα με την περίπτωση. Η Hudson Advisors, θυγατρική της Lone Star, ασχολείται με τη διαχείριση μεμονωμένων υποθηκών και δανείων.

Αποκήρυξε την υπηκοότητά του

Όσον για τον κύριο μέτοχό του, τα διάφορα ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Grayken φαίνεται να ενδιαφέρεται ελάχιστα για τη φήμη του και περισσότερο για το χρήμα.

Το 1999, σε μια προσπάθειά του ν’ αποφύγει τη φορολογία,  αποκήρυξε την αμερικανική υπηκοότητά του και εξασφάλισε την ιρλανδική.

Από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, ο Grayken ειδικεύτηκε στην αγορά στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους από κυβερνητικούς φορείς και τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, έχει αγοράσει έναν σημαντικό πιστωτή δανείων βάσει αναμενόμενων μελλοντικών εσόδων, έναν Ισπανό κατασκευαστή κατοικιών και μια ιρλανδική αλυσίδα ξενοδοχείων.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές, στις χώρες που επιλέγει να επενδύσει, τον παρακολουθούν από κοντά κι’ οι ιδιοκτήτες κατοικιών, των οποίων τα δάνεια είναι στην κυριότητα ή τη διαχείρισή του, διαφωνούν με τις τακτικές που ακολουθεί.

Μάλιστα, έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμαρτυρίας από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Βερολίνο και τη Σεούλ.

Οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοί του μπορεί να έχουν γίνει πολυεκατομμυριούχοι, όμως αρκετά από τα βασικά στελέχη τού Fund έχουν αποχωρήσει, καθώς δεν έχει εκτιμήσει κανέναν για να του προσφέρει ουσιαστική κυριότητα στα καθήκοντά του.

Γενικότερα, εξ αφορμής των μεγάλων κρίσεων την τελευταία εικοσαετία, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως η Lone Star, έχουν παρέμβει και πραγματοποιούν μεγάλες αγορές περιουσιακών στοιχείων από τράπεζες σε πολύ χαμηλές τιμές.

Επενδυτής και στην Κορέα

Μετά από μια αλυσιδωτή αντίδραση υποτιμήσεων, χρεοκοπιών και ύφεσης που έπληξε την Ανατολική Ασία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Lone Star αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές της Νότιας Κορέας. Η εταιρεία του κ. Grayken αγόρασε τα πάντα, από προβληματικά δάνεια μέχρι ελεγχόμενη συμμετοχή στην Korea Exchange Bank, την οποία αγόρασε το 2003 καταβάλλοντας ποσό 1.2 δις δολαρίων.

Ακόμη, η Lone Star παραμένει σημαντικός επενδυτής στην Ιαπωνία, όπου έχει αποκτήσει τα πάντα, από τράπεζες μέχρι γήπεδα γκολφ. Έχει, επίσης, κινηθεί επιθετικά στη Γερμανία αγοράζοντας από την εταιρεία logistics Deutsche Post World Net ένα χαρτοφυλάκιο 1.300 ακινήτων για 1 δις ευρώ.

Ωστόσο, η τεχνογνωσία της Lone Star την καθιστά δημοφιλή προορισμό για καιροσκόπους επενδυτές. Για παράδειγμα, η Lone Star VI αναμενόταν να ανέλθει στα 5 δις δολάρια ενώ ο όμιλος συγκέντρωσε 7.5 δις δολάρια. Οι εντολείς είχαν στόχο να συγκεντρώσουν 1.5 δις δολάρια για ένα ταμείο ακινήτων και έκλεισαν με περίπου 2.5 δις δολάρια.

Ο μυστικοπαθής Grayken, όπως τον χαρακτηρίζουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, έχει κερδίσει δισεκατομμύρια αγοράζοντας προβληματικά περιουσιακά στοιχεία από χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ανατρέποντας, στην πορεία, την κατάστασή τους με στόχο το κέρδος. Σύμφωνα με τους Forbes, η περιουσία του ανέρχεται στα 6.6 δις δολάρια,  κατατάσσοντάς τον στην 251η θέση στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Από το 1995, ο Grakyen έχει συγκεντρώσει 17 κεφάλαια και σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 70 δις δολαρίων (σε ευρώ, 61 δις).

 

Χρύσω Αντωνιάδου
 
2279