Μ. Φλωρεντιάδης: Ο κορωνοϊός, μεγάλη απειλή για την οικονομία μας

Ο γνωστός Οικονομολόγος εκφράζει την ανησυχία του για τη διάχυσή του ιού και την κήρυξη πανδημίας
  • Ο τουρισμός, ο μεγάλος χαμένος για την ώρα, του κινεζικού ιού.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

O γνωστός οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης σε δηλώσεις του στη Brief τονίζει πως «η εξάπλωση του κορωνοϊού δημιουργεί μεγάλες και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, με προβλεπόμενες επιπτώσεις και στην Κύπρο».

«Η αύξηση των κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες καταδεικνύει ότι ο κορωνοϊός είναι μια μεγάλη απειλή για την ανάπτυξη της Ευρώπης ενισχύοντας τα αρνητικά σενάρια για τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του ιού. Σύμφωνα με αναλυτές της Oxford Economics, η πιθανή εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας, πιθανόν να έχει απώλειες πάνω από 1 τρις δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ και οι οικονομίες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ θα εισέλθουν ακόμη και σε προσωρινή ύφεση για δύο διαδοχικά τρίμηνα τη φετινή χρονιά», εξηγεί ο οικονομολόγος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο κ. Φλωρεντιάδης επισημαίνει ακόμη ότι «είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι διάφορες επιχειρήσεις όπως, για παράδειγμα, οι γερμανικές αλλά και από άλλες χώρες, εξαρτώνται από τα κινεζικά ενδιάμεσα βιομηχανικά προϊόντα (η χημική βιομηχανία και η αυτοκινητοβιομηχανία), και αναμένεται να αντιμετωπίσουν είτε σοβαρές καθυστερήσεις είτε δυσκολίες στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Βιομηχανικές και εξαγωγικές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όχι μόνο λόγω της αδυναμίες της αλυσίδας προμηθευτών της βιομηχανίας τους να τους εξυπηρετήσει αλλά και από τη μειωμένη ζήτηση παγκοσμίως. Εδώ μπαίνουμε σε μια διαδικασία αλυσιδωτών επιπτώσεων ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού: στη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και πτώση στον συνολικό τζίρο των εξαγωγών». 

Η κινεζική οικονομία
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην ίδια την Κίνα και την οικονομία της, ο κ. Φλωρεντιάδης αναφέρει: «Η επιδημία έχει προκαλέσει επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία. Η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει εκτεταμένα μέτρα αντιμετώπισης του ιού με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να διακόψουν, προς το παρόν, τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα ξένες εταιρείες που παράγουν προϊόντα στην Κίνα, να ανακοινώσουν καθυστερήσεις στην παραγωγή. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι επιπτώσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς η Κίνα παράγει πολύ μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων τους, όπως και για άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, λόγω και του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας, σημαίνει αυτόματα ότι υποχωρεί και η παγκόσμια οικονομία». 

Τι γίνεται όμως εκτός Κίνας; Ο Μιχάλης Φλωρεντιάδης εξηγεί πως «ήδη αρκετές οικονομίες άρχισαν να δέχονται τις επιπτώσεις του ιού, κυρίως χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό τουριστών. Εκτός από τις ακυρώσεις αφίξεων κινέζων τουριστών, άρχισαν να παρατηρούνται και ακυρώσεις τουριστών σε χώρες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Οι ανησυχίες ήδη εκφράζονται και για την Κύπρο, μια χώρα κατεξοχήν τουριστική. Σε περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα, θεωρείται βέβαια η ακύρωση τουριστικών κρατήσεων. Ας ευχηθούμε ότι η εξάπλωση τού ιού επιβραδυνθεί και τύχει σωστής διαχείρισης ώστε να αποφευχθούν ακόμη πιο δυσάρεστες επιπτώσεις, τόσο για την υγεία αλλά και την οικονομία ευρύτερα».

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει επίσης προκαλέσει προβλήματα:

  • Στις μεταφορές από και προς την Κίνα λόγω της ακύρωσης πτήσεων και των περιορισμών που τίθενται από διάφορες χώρες στην προσέγγιση πλοίων από κινεζικά λιμάνια, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης της επιδημίας.
  • Στην εμπορική ναυτιλία από τα πετρελαιοφόρα και πλοία μεταφοράς κοντέινερ λόγω του κλεισίματος εργοστασίων και περιορισμών στην κίνηση. 
  • Στην κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα με αποτέλεσμα να υποχωρούν και οι ναύλοι στη μεταφορά αργού πετρελαίου. 
  • Στις τιμές του αργού πετρελαίου οι οποίες υποχωρούν πέραν του 10% εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης για πετρέλαιο από την Κίνα. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Όπως αναφέρει καταληκτικά ο κ. Φλωρεντιάδης «η Κύπρος επηρεάζεται από τις εξελίξεις και πολλοί επενδυτές, που έχουν στηρίξει την κυπριακή οικονομία, ίσως γίνουν πιο προσεκτικοί λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης. Από την άλλη, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αναμένεται να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η κυριότερη ανησυχία αφορά την έξαρση της επιδημίας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο και η ενδεχόμενη ταχεία εξάπλωσή της και στο νησί. Σε τέτοια περίπτωση, θα είναι αναγκαία μια τέτοια αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, ώστε η επιδημία να μην ταλαιπωρήσει σε υπερβολικό βαθμό και σε βάθος χρόνου την κοινωνία και την οικονομία», κατέληξε. 

Χρύσω Αντωνιάδου