Μ. Φλωρεντιάδης: Πόσο γρήγορη θα είναι η οικονομική ανάκαμψη

«Η επιστροφή στην ανάκαμψη εξαρτάται από την ουσιαστική αντιμετώπιση του ιού παγκόσμια»

•    Να ληφθεί ένα ικανοποιητικό δίκτυ κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας
•    Χρειάζεται προσοχή η χρηματοπιστωτική σταθερότητα
•    Οι περισσότερες εκτιμήσεις μιλούν για ανάκαμψη το 2021

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Ο γνωστός οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής Μιχάλης Φλωρεντιάδης σε δηλώσεις του στη Brief εκτιμά ότι «η επιστροφή στην ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ουσιαστική αντιμετώπιση του ιού - όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για το πόσο γρήγορη θα είναι ανάκαμψη και οι περισσότερες μιλούν για το 2021».
«Μια μικρή ανοικτή οικονομία όπως την κυπριακή είναι αναπόφευκτο να επηρεαστεί σημαντικά από τους κραδασμούς μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Το κράτος από την πλευρά του σίγουρα θα πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας και ιδιαίτερα να υπάρχει ένα ικανοποιητικό δίκτυ κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας ώστε να μην οδηγηθούν άτομα που πλήγηκαν οικονομικά από τον ιό σε κατάσταση φτώχειας και εξαθλίωσης», εξηγεί. 

Επίσης εφιστά την προσοχή τονίζοντας πως «το κράτος θα πρέπει να είναι επίσης προσεχτικό ώστε τα μέτρα στήριξης να είναι στοχευμένα και με μέτρο ώστε να μην βρεθεί το ίδιο το κράτος εκτεθειμένο σε περίπτωση παρατεταμένης ύφεσης. Χρειάζεται τέλος προσοχή στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ακόμη αναφέρει πως «στο καλύτερο σενάριο, η Κύπρος θα καταφέρει να απαλλαγεί εσωτερικά από τον ιό και η οικονομική ζωή στο εσωτερικό της χώρας θα επιστρέψει σταδιακά σε ένα είδος προ του ιού ομαλότητας. Ο στόχος αυτός δεν είναι άπιαστος, φθάνει να ακολουθηθούν αποτελεσματικά οι δοκιμασμένες και ενδεδειγμένες πολιτικές αντιμετώπισης του ιού». 

«Ωστόσο», όπως επισημαίνει, «από την άλλη, αν η εξάπλωση του ιού παραμείνει ως ουσιαστική απειλή, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει περισσότερο αρνητικά τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες που παρουσιάζουν συνάθροιση ατόμων όπως καφετερίες, εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα, αθλητικές εκδηλώσεις και άλλα. Δεδομένης όμως και της εξάρτησης της Κύπρου από τον τουρισμό και τον αριθμό των επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την άφιξη ξένων περιηγητών, ένα κρίσιμο και δύσκολο να απαντηθεί ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες με τον έξω κόσμο.

Πότε δηλαδή θα μπορεί κάποιος να ταξιδεύει αεροπορικώς για λόγους αναψυχής, ασφαλισμένα και με αίσθημα εμπιστοσύνης, χωρίς να υπόκειται σε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα όπως καραντίνες που ενέχουν ψηλό βαθμό ταλαιπωρίας».

 

Χρύσω Αντωνιάδου