Μ. Σοφοκλέους στην Brief: Το όραμα Αβέρωφ για μια πράσινη Κύπρο

Οι 6 άξονες της πράσινης μετάβασης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και η σημασία τους

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

«Η πράσινη μετάβαση δεν είναι αποκλειστικά το περιβάλλον, αλλά είναι η οικονομία, ο τουρισμός, οι μεταφορές και κυρίως η ενέργεια», τόνισε ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Γλαύκος Κληρίδης», Μιχάλης Σοφοκλέους στην εκπομπή Business Hour By Brief, όπου βρέθηκε φιλοξενούμενος. 

Ο κ. Σοφοκλέους κατά την παρέμβαση του αναφέρθηκε στους 6 άξονες για την πράσινη μετάβαση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επεξηγώντας την σημασία τους. «Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση είναι οι δύο μοχλοί ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής για οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα και σίγουρα για την Κύπρο», υπογράμμισε.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Σοφοκλέους σημείωσε ότι υπεύθυνο της πράσινης μετάβασης πρέπει να είναι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το οποίο θα μπορεί να ελέγχει όλη την διαδικασία της μετάβασης.

«Στο πολύ σύντομο μέλλον, ένα κράτος θα κρίνεται από το πόσο  αποτελεσματικό είναι σε αυτό το τομέα», ανέφερε. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις και την πράσινη μετάβαση τους σημείωσε πως, υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μεγάλο όφελος για όλες.

Ακόμη, ο κ. Σοφοκλέους απάντησε στις κατηγορίες του ΑΚΕΛ το οποίο κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι μετά από 10 χρόνια στην εξουσία κάνει τώρα λόγο για πράσινη Κύπρο, σημειώνοντας πως, η πράσινη συμφωνία στην Ευρώπη έγινε το 2019 και μέχρι το 2021 η ΕΕ ενέκρινε την κάθε χώρα για τους σχεδιασμούς της ενώ ταυτόχρονα προέκυψε και η πανδημία που έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Επιπλέον, αναφορικά με την εισήγηση του κ. Νεοφύτου για αναβολή της πράσινης φορολογίας, σημείωσε πως αν δεν αναβληθεί, θα είναι αντικίνητρο γιατί θα ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σοφοκλέους στην εκπομπή Business Hour By Brief:

Oι 6 άξονες για την πράσινη μετάβαση της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το 5ο προσυνεδριακό συνέδριο του ΔΗΣΥ, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο και κλιμακώνεται σιγά σιγά για να φτάσουμε στο μεγάλο ιδεολογικό συνέδριο της παράταξης στις 17,18 Ιουνίου, στην Λευκωσία στο Στάδιο Ελευθερία.

Το 5ο μας προσυνέδριο, ήταν για την πράσινη μετάβαση που για μας μαζί με την ψηφιακή, είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που θα καθορίσουν την ζωή όλων μας, αλλά και την πορεία της χώρας για την επόμενη ημέρα. Είναι οι δύο μοχλοί ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής για οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα και σίγουρα για την Κύπρο.

Στο θέμα της πράσινης μετάβασης, πράγματι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε 6 πολύ σημαντικούς άξονες  και έχουν ως εξής: 
Άξονας Πρώτος:  Έξυπνες Πόλεις - Η Κύπρος μπορεί να είναι η πρώτη χώρα όπου όλες τις οι πόλεις θα είναι έξυπνες. Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ένα προγραμματισμό και θέλουμε να τον ενισχύσουμε και να τον επισπεύσουμε ώστε να εφαρμοστεί τα επόμενα 2-3 χρόνια
Άξονας Δεύτερος: Έξυπνες Μεταφορές . Αυτό δεν σημαίνει μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και τα λεωφορεία με υδρογόνο ή υγραέριο. Είναι κυρίως το όχημα που παίρνει την ενέργεια του από ανανεώσιμες πηγές και όχι να την παίρνει από καύση μαζούτ από τον Βασιλικό και να το βάζουμε στα αυτοκίνητα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το κάθε σπίτι να έχει την δικιά του «μπαταρία» για να μπορεί να φορτίζει τις ώρες που είναι χαμηλότερη η τιμή του ρεύματος.

Άξονας Τρίτος: Η Νέα Γενιά της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης - Έχουμε ήδη το σύστημα της Green Dot στην Κύπρο, ενώ ο Δήμος Αγλατζιάς έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα Pay as you throw, το σύστημα διαχωρίζω και κερδίζω, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Από την μια εμείς θέλουμε να επεκταθεί σε όλους τους Δήμους αυτό το πρόγραμμα και από την άλλη να προχωρήσουμε και σε ένα τρίτο επίπεδο ανακύκλωσης, της λεγόμενης ανταποδοτικής. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον όλες οι συσκευασίες ανακύκλωσης, όπως το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό, έχουν αξία  και αγοράζονται, αντίστοιχα να επιστρέφεται η αξία τους στο ακέραιο. Δηλαδή, αν πληρώνεις για μια γυάλινη μπουκάλα νερού 5 σεντς, όταν την επιστρέφεις να σου δίνονται πίσω 5 σεντς. Αυτή η πρακτική εφαρμοζότανε στην Κύπρο μέχρι την δεκαετία του ’80, αλλά καταργήθηκε και πρέπει να το επαναφέρουμε με ένα πιο συστηματικό και ψηφιοποιημένο σύστημα.

Άξονας Τέταρτος : Η Νέα Αγορά Ενέργειας - Αφορά όλα τα μεγάλα έργα που σχετίζονται με εισαγωγή υγροποιημένου αερίου – που προχωρεί αν και με καθυστέρηση το έργο στο Βασιλικό -, αφορά τις διασυνδέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, προκειμένου να σπάσει η ενεργειακή απομόνωση της χώρας και να είμαστε συνδεδεμένοι με δίκτυα που προκαλούν πολλές ενέργειες σε αυτά τα ζητήματα. Είναι επίσης και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών σε όλα τα κτήρια και οικίες της Κύπρου για να μπορέσουμε να κάνουμε πολύ καλύτερη διαχείριση και έλεγχο της παραγομένης και καταναλωμένης ενέργειας.

Άξονας Πέμπτος: Αποκέντρωση της ενέργειας - Αυτό που λέμε να μην υπάρχει κτήριο που να μην είναι παραγωγός ενέργειας. Ήδη, στο Σχέδιο Κύπρος του Αύριο που έχει κατατεθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε όλα τα σχολεία και σε όλα τα δημόσια κτήρια. Ο στόχος μας είναι αυτό να προχωρήσει και το κάθε σπίτι να είναι παραγωγός ενέργειας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προτείνει μάλιστα να παράγουν και περισσότερο από όσο καταναλώνουν και να το επιστρέφουν πίσω στο δίκτυο. Ένα από τα μεγάλα έργα που γίνονται τώρα είναι η ανεξαρτητοποίηση του δικτύου της ΑΗΚ.

Άξονας Έκτος: Η Πράσινη Μετάβαση του Κράτους, της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων - Το είδαμε με την ψηφιακή μετάβαση ότι από την ώρα που έγινε το Υφυπουργείο Καινοτομίας μπήκαν τα πράγματα στην θέση τους κα προχωρούν. Στο θέμα της πράσινης μετάβασης δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα διασκορπισμένα αλλά να υπάρχει υπεύθυνος. Αυτός ο υπεύθυνος, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το οποίο θα μπορεί να ελέγχει όλη την διαδικασία της μετάβασης. Στο πολύ σύντομο μέλλον, ένα κράτος θα κρίνεται από το πόσο  αποτελεσματικό είναι σε αυτό το τομέα.

Τι αφορά ο κεντρικός σχεδιασμός για την πράσινη μετάβαση του κράτους, της οικονομίας και των επιχειρήσεων;

Ο μεγάλος παγκόσμιος και Ευρωπαϊκός πράσινος στόχος είναι να φτάσουμε μέχρι το 2050 στο μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δηλαδή ότι επίπτωση έχει η δραστηριότητα του ανθρώπου στον πλανήτη, να βρούμε τον τρόπο με αντίστοιχα μέτρα να την ουδετεροποιούμαι. Η Κύπρος ως μικρή χώρα με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και τις ιδιότητες που έχουμε, τον ήλιο, την θάλασσα κλπ., μπορεί πολύ πιο εύκολα από μεγάλες χώρες με μεγάλες βιομηχανίες που εμείς δεν έχουμε να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο. Εμείς θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο το γρηγορότερο δυνατό. 
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, όλες έχουν να κερδίσουν. Υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μεγάλο όφελος. Είναι επενδύσεις που μπορούμε ως κράτος να βοηθήσουμε να γίνουν στις επιχειρήσεις μας είτε είναι εργοστάσιο είτε οικοδομή είτε γραφείο, οποιαδήποτε μπορεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη σε πολύ σύντομο χρόνο, φτάνει να υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τα οποία ήδη θεσπίσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις οικίες. Ήδη έχουμε προχωρήσει πολύ με την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και οικιών στην Κύπρο. Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα, την ενεργειακή αυτονομία τους. 

Τι απαντά ο ΔΗΣΥ στις κατηγορίες ΑΚΕΛ ότι είναι 10 χρόνια στην εξουσία αλλά τώρα θυμήθηκαν την πράσινη Κύπρο. 

Εγώ δεν κρύβομαι. Κάποια καθυστέρηση υπάρχει ειδικά στο θέμα της έλευσης του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο και ακόμα και με μαζούτ. Αυτό είναι πραγματικότητα. Βέβαια το έργο στον Βασιλικό προχωράει και η νέα ημερομηνία παράδοσης είναι για το 2023. Θέλω όμως να σας πω κάτι γιατί το ΑΚΕΛ  δεν προτείνει κάτι απλά διαμαρτύρεται.  Η πράσινη συμφωνία στην Ευρώπη έγινε το 2019. Από το 2019 μέχρι το 2021 που εγκρίθηκαν τα σχέδια της κάθε χώρας όπως και της Κύπρου για την κάθε μετάβαση, είχαμε ταυτόχρονα να διαχειριστούμε και την πανδημία. 
Ήθελε το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση πριν από την Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία να φτάσουμε εδώ;
Να είμαστε και λίγο ρεαλιστές, εν μέσω και της οικονομικής κρίσης που είχαμε να διαχειριστούμε προηγουμένως.  Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, χθες έκανε μια πολύ ρηξικέλευθη πρόταση, ότι η πράσινη φορολογία που περιλαμβάνεται στην πράσινη συμφωνία της Ευρώπης, θα πρέπει να αναβληθεί για όσο καιρό θα έχουμε αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις και τον πληθωρισμό στα θέματα ενέργειας.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η θέση της Κύπρου για αναβολή της Πράσινης Φορολογίας από την Ευρώπη

Θα ανατροφοδοτούμε τον πληθωρισμό. Η πράσινη φορολογία θα είναι αντικίνητρο πιστεύουμε. γιατί θα ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Αυτό θέλουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό όμως πρέπει να αποφασιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που θα αποφασιστεί, αυτό θα γίνει. Αυτή είναι η θέση μας.

Παρακολουθήστε την παρέμβαση του Μ. Σοφοκλέους: