Μ. Τυρίμος: Το τοπίο αλλάζει στον τομέα της τεχνολογίας

Η έκθεση High Tech Developed in Cyprus ήρθε για να ενισχύσει το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κύπρου, λέει Μ. Τυρίμος

«Στην καινοτομία πρέπει να αποπειραθείς, να μάθεις και κατα πάσα πιθανότητα να είσαι έτοιμος να αποτύχεις πριν πετύχεις».

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη τεχνολογική έκθεση High Tech Developed in Cyprus, η οποία έλαβε την στήριξη εταιρειών συμπεριλαμβανομένου της Amdocs, Primetel, Mindgeek, καθώς και οργανισμών όπως το Invest Cyprus και διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο Μιχάλης Τυρίμος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Melior Capital η οποία ήταν συνδιοργανωτής της έκθεσης, μιλά στην Brief και μοιράζεται τους λόγους γιατί μια τέτοια διοργάνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τεχνολογική κοινότητα της Κύπρου.

Πως η Melior Capital αποφάσισε να στηρίξει την διοργάνωση του High Tech Developed in Cyprus;
Η ιδέα πίσω από την οργάνωση μιας έκθεσης τεχνολογίας είχε έρθει στο τραπέζι από ένα τεχνολόγο και μέλος του ΔΣ μας, τον κ. Κρίστη Πλαστήρα. Ο στόχος ήταν η δημιουργία ενός θεσμού όπου οι εταιρείες θα μπορούσαν να βρουν τεχνολογικό ταλέντο για πρόσληψη, να πουλήσουν τα προϊόντα τους, να γνωριστούν και να συνεργαστούν με άλλες εταιρείες, αλλά προπάντων να προβάλουν την τεχνολογία η οποία υπάρχει ή ακόμα και δημιουργήθηκε στην Κύπρο μας. 

Έτσι λοιπόν ο πρώτος λόγος είναι ότι ως τεχνολογική εταιρεία που ξεκίνησε στην Κύπρο και τώρα επεκτείνετε και σε άλλες χώρες, η Melior Capital αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι που θα αναδείξει και θα ενώσει την τεχνολογική Κύπρο. Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κύπρου, να βοηθήσουμε στην ενημέρωση του κοινού και να χτίσουμε συνέργειες μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας. Η απόφαση αυτή ενισχύθηκε σαφέστατα μέσω της συνεργασία μας με την World Trade Center, για την συνδιοργάνωση της έκθεσης, η οποία εδώ και χρόνια διοργανώνει το Made in Cyprus.

Ο άλλος κύριος λόγος είναι ότι θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος. Την έλλειψη των προγραμματιστών στην Κύπρο. Μέσω της θυγατρικής μας ergodotisi.com, είμαστε ενήμεροι ότι οι εταιρείες στην Κύπρο δυσκολεύονται εξαιρετικά να βρουν προγραμματιστές και ως αποτέλεσμα διαφεύγουν στο εξωτερικό για βρουν κόσμο να προσλάβουν. Το ενδιαφέρον υπάρχει και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι συνεργάτες μας στην ergodotisi.com ανάρτησαν πέραν των 1,900 θέσεων εργασίας στον τομέα πληροφορικής. Εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν για ενημερώσουμε τον κόσμο για αυτές τις ευκαιρίες και να προτείνουμε σε περισσότερα άτομα να εξειδικευτούν στον συγκεκριμένο τομέα,  μέσω των πλατφόρμων μας και τον εκθέσεων μας, συμπεριλαμβανομένου και του Cyprus Career Expo που επίσης συνδιοργανώνουμε.

Πως ήταν η ανταπόκριση του κοινού και των εταιρειών;
Αρκετά ενθαρρυντική μπορώ να ομολογήσω. Είχαμε πέραν των 500 παρευρισκόμενων  σε μια μέρα, και την παρουσία δεκάδων εταιρειών τεχνολογίας - από startups μέχρι μεγαθήρια. Αρκετοί παρευρισκόμενοι και εκθέτες σχολίασαν την καλή ανταπόκριση, την σχετικότητα της έκθεσης με το θέμα, και εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναλάβουμε αυτό τον θεσμό ξανά του χρόνου. Η έκθεση είναι στοχευμένη προς ένα κοινό με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, έτσι μπορώ να πω ότι από τον πρώτο χρόνο καταφέραμε να προσελκύσουμε και να κρατήσουμε τον κόσμο της τεχνολογίας. 

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, είναι μια εξαιρετικά σημαντική και θετική εξέλιξη για το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κύπρου».

Τι θα λέγατε πως ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι της έκθεσης;
Χάρηκα ιδιαίτερα που μαζί με τους μεγάλους είδα και καινούργιες κυπριακές εταιρείες που δημιουργούν τεχνολογία εδώ στην Κύπρο και εξάγουν τα προϊόντα τους ανά το παγκόσμιο. Ένα από τα αγαπημένα μου παραδείγματα είναι η Robo, μια Κυπριακή εταιρεία ρομποτικής που επιτρέπει σε παιδιά και ενήλικες να αναπτύξουν το δικό τους ρομπότ ξεκινώντας από μια καλή βάση (το tankbot) και μετά να το εξελίξουν, μαθαίνοντας, προσθέτοντας του νέες δεξιότητες μέσω sensors φωτός, θερμοκρασίας και πολλά άλλα. Λόγο της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας και παραγόντων όπως modular computing (μέσω Arduino και Raspberry Pi) και 3D printing, Κύπριοι τεχνολόγοι όπως η δημιουργοί της Robo αξιοποίησαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να λανσάρουν τα προϊόντα τους ανά το παγκόσμιο.

Γενικότερα, πως βλέπετε την Κύπρο να εξελίσσεται στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας;
Είμαστε πίσω ακόμα στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά το τοπίο αλλάζει. Βλέπουμε startups να μεγαλώνουν και να πετυχαίνουν, και τεχνολογικούς κολοσσούς να επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα τους. Ναι στο παρελθόν έγιναν λάθη, είχαμε αποτυχημένες προσπάθειες, όμως στην καινοτομία πρέπει να αποπειραθείς, να μάθεις και κατά πάσα πιθανότητα να είσαι έτοιμος να αποτύχεις πριν πετύχεις. 

 >>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Η Κύπρος είναι πλέον στην ψηφιακή εποχή, και το High Tech Developed in Cyprus είναι από τις διοργανώσεις που αρμόζουν σε αυτή την νέα εποχή. Παράλληλα η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, είναι μια εξαιρετικά σημαντική και θετική εξέλιξη για το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κύπρου. Οπόταν παραμένω θετικός και σίγουρος ότι με την συνεχή συνεισφορά όλων μας που ανήκουμε σε αυτόν τον τομέα, η Κύπρος θα συνεχίσει να βελτιώνει το τεχνολογικό της εκτόπισμα και θα δει περισσότερες επιτυχίες.

Ευαγόρας Προκοπίου
 
1729