Μάχη για πρόσβαση εταιρειών διαχείρισης ΜΕΔ σε στοιχεία εγγυητών

Καυτή συνεδρία Επ. Οικονομικών σήμερα – Πρέπει να ψηφιστεί η πρόνοια αλλιώς δεν θα πάρουμε την δόση από Σχέδιο Ανάκαμψης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ενδεχομένως προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Βουλής και Κυβέρνησης όσον αφορά στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιο συγκεκριμένα στο θέμα των εγγυητών. Το θέμα θα εξεταστεί τη Δευτέρα 6/6 από την επιτροπή Οικονομικών και όπως προκύπτει, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορά στο 14ο και τελευταίο προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στην Βουλή δύο νομοσχέδια για το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και τα οποία αποτελούσαν προαπαιτούμενο για την έγκριση της πρώτης δόσης από το σχέδιο ανάκαμψης.

>>> UPD: Προχωρά η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη διαχείριση των ΜΕΔ <<<

Ωστόσο, με τροπολογία που κατέθεσαν ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου και της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζητούσαν τη διαγραφή της πρόνοιας που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων με το δανειολήπτη προσώπων, στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Η τροπολογία είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΔΕΚ ενώ και άλλα κόμματα είχαν ταχθεί υπέρ της εν λόγω τροπολογίας, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών είχε τις ενστάσεις του ως προς την ψήφιση της.

>>> Διαβάστε αυτούσια την ατζέντα της Επιτροπής <<<

Μιλώντας στην Brief ο εκ των εισηγητών της τροπολογίας, βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης σημείωσε ότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εγγυητών, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία οι εταιρείες διαχείρισης όπως είπε. Δεν θα θέλαμε στο μέλλον να οδηγηθούμε σε φαινόμενα κατάχρησης πληροφοριών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδούρης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο σημείο αυτό. Μάλιστα, ο κ. Παπαδούρης ανέφερε στην Brief ότι έχει υποβάλει και συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία εάν μια εταιρεία διαχείρισης δανείων χρειάζεται τα στοιχεία εγγυητή, να μπορεί να απευθυνθεί είτε στην τράπεζα είτε στην εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων και να λάβει μέσω αυτών τα στοιχεία, έτσι ώστε η διοχέτευση της πληροφορίας να είναι ελεγχόμενη και καταγραμμένη. Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, συνέχισε ο κ. Παπαδούρης δεν έχουν οποιαδήποτε πελατειακή σχέση με τον εγγυητή και επομένως δεν θα πρέπει να έχουν και ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα στοιχεία του.

Όσον αφορά στο θέμα των επισημάνσεων της Κομισιόν, ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι από την αλληλογραφία μεταξύ της ΕΕ και του κυπριακού κλιμακίου του σχεδίου ανάκαμψης και από τα όσα διαμείφθηκαν, δεν προκύπτει ότι κλείνουν την πόρτα σε αυτή την τροπολογία. Έχουν κάνει μια προκαταρκτική σημείωση, ανέφερε και ζήτησαν όπως αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και επέλθει συμφωνία να τους σταλεί το τελικό κείμενο για να τοποθετηθούν.

Σημειώνεται ότι για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών τη Δευτέρα 6/6, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2038