Με αυτά τα κριτήρια θα γίνεται η κατάταξη ξενοδοχείων/Βαθμολογίες

Ποια κριτήρια θα είναι υποχρεωτικά και ποια προαιρετικά / Πόση βαθμολογία θα πρέπει να έχει ένα 5άστερο ξενοδοχείο

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Δύο χρόνια μετά την ψήφιση της νέας νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία και κατάταξη των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Ενέργειας και του Υφυπουργείου Τουρισμού προωθεί νέες αλλαγές, σε μία προσπάθεια για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ανάμεσα σε άλλα, μέσω πακέτου νομοσχεδίων, σχεδίων κανονισμών και προσχεδίων Διαταγμάτων, επιχειρούνται αλλαγές σε ό,τι αφορά τα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχείων και την βαρύτητα που κάθε ένα από αυτά θα έχουν για την συνολική βαθμολογία τους.

Μάλιστα, τα εν λόγω κριτήρια διαχωρίζονται, πλέον, σε προαιρετικά και υποχρεωτικά και κάθε ένα από αυτά έχουν τη δική τους βαρύτητα και θα καθορίζουν την τελική αξιολόγηση των ξενοδοχείων.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το πακέτο νομοθετημάτων που προωθήθηκε στη Βουλή και σύντομα αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου [ο «περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποιητικός) Νόμος του 2021»] είναι η τροποποίηση του Άρθρου 7(3) ώστε στο Νόμο να προβλέπεται ότι, τα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχείων διαχωρίζονται σε υποχρεωτικά κριτήρια και σε προαιρετικά κριτήρια κατάταξης.

Επιπρόσθετα, με την προωθούμενη τροποποίηση σκοπείται και η αντιμετώπιση από το Υφυπουργείο Τουρισμού μεμονωμένων περιπτώσεων ξενοδοχείων τα οποία θα αιτούνται στοιχειοθετημένα και με επαρκή δικαιολογία περιορισμένη χαλάρωση επί των Κανονισμών, επιχειρήσεις, δηλαδή, οι οποίες κατά τα λοιπά, υπερτερούν των καθορισμένων προϋποθέσεων για κατάταξή τους σε μία υπό του Άρθρου 4 του Νόμου προβλεπόμενων τάξεων, ώστε να διασφαλίζεται δικαιοσύνη, καθώς και συνεχής βελτίωση του ξενοδοχειακού προϊόντος με νέες επενδύσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το Διάταγμα
Ενόψει της προαναφερθείσας τροποποίησης, το Υπουργείο Ενέργειας και το Υφυπουργείο Τουρισμού κατέθεσαν στην Βουλή και προσχέδιο σχετικού Διατάγματος, σκοπός του οποίου είναι ο καθορισμός της βαρύτητας της βαθμολογίας των προαιρετικών κριτηρίων κατάταξης των ξενοδοχείων και ο καθορισμός της συνολικής βαθμολογίας που (ανά τάξη) απαιτείται να εξασφαλίσει ένα ξενοδοχείο για να καταταγεί σε συγκεκριμένη τάξη (από άνευ τάξης έως 5 αστέρων), όπως αυτές ορίζονται στο Νόμο.

Όπως αναφέρεται περαιτέρω, η τελική πρόταση διαμορφώθηκε αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις των ξενοδοχειακών συνδέσμων, καθώς και οι διαχρονικοί στρατηγικοί στόχοι για ενθάρρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να υιοθετούν ποιοτικά στοιχεία και υπηρεσίες ώστε η χώρα ως τουριστικός προορισμός να διατηρεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι παραδοσιακών ανταγωνιστικών χωρών, να επιτυγχάνεται συνεχής βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης των αγορών και παράλληλα να διασφαλίζεται η σωστή σχέση μεταξύ αξίας και τιμής, καθοριστικοί παράγοντες για την ορθολογιστική ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και του τουρισμού γενικότερα.

Επίσης, η πρόταση παρέχει εύρος επιλογών, ώστε οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να είναι σε θέση να ικανοποιούν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των στοχευόμενων αγορών τους. Παράλληλα οι προτεινόμενες συνολικές βαθμολογίες, διασφαλίζουν τα ελάχιστα επίπεδα παρεχομένων υπηρεσιών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για την κάθε τάξη.

Πως θα γίνεται η κατάταξη
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πρόνοιες του προσχεδίου Διατάγματος που τιτλοφορείται ως το «περί της Βαρύτητας της Βαθμολογίας των Κριτηρίων Κατάταξης Ξενοδοχείων Διάταγμα του 2021», η βαθμολογία βαρύτητας των προαιρετικών κριτηρίων κατάταξης των ξενοδοχείων από 5 έως 1 αστέρων συγκεντρώνεται ως εξής:

  • για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη των 5 αστέρων απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 5500 βαθμών,
  • για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη των 4 αστέρων απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 4400 βαθμών,
  • για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη των 3 αστέρων απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 3300 βαθμών,
  • για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη των 2 αστέρων απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 2200 βαθμών,
  • για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη του ενός αστέρα απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 1100 βαθμών,
  • ξενοδοχεία που εξασφαλίζουν συνολική βαθμολογία κάτω των 1.100 βαθμών, κατατάσσονται στην τάξη χωρίς αστέρα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τα κριτήρια και η βαρύτητά τους
Πάντως, σύμφωνα με σχετικό Πίνακα που συνοδεύει το προσχέδιο Διατάγματος, η αξιολόγηση και κατάταξη των ξενοδοχείων θα γίνεται στην βάση 117 συνολικά κριτηρίων τα οποία είναι χωρισμένα σε 10 κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

1/ Κτιριακές εγκαταστάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης, το εάν το ξενοδοχείο βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό ή σε ζώνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εάν το κτίσμα είναι παραδοσιακό ή διατηρητέο (σύνολο 6 κριτήρια).

2/ Υποδοχή και κοινόχρηστοι χώροι που αφορούν, μεταξύ άλλων, το εάν το ξενοδοχείο παρέχει υπηρεσία για γρήγορη άφιξη και αναχώρηση, υπηρεσία μεταφοράς αποσκευών, ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και κοινόχρηστο/ους υπολογιστή/ες για τους πελάτες και δυνατότητα εκτύπωσης, φαξ, φωτοαντιγραφής και σάρωσης (σύνολο 11 κριτήρια).

3/ Προδιαγραφές δωματίων αναφορικά με το πόσες σουίτες διαθέτουν και το εμβαδόν τους, το εμβαδόν των δωματίων τους, τις διαστάσεις κρεβατιών, κ.ά. (σύνολο 38 κριτήρια).

4/ Λουτρό: Η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση το ποσοστό των δωματίων που διαθέτουν μπανιέρα και ντουζιέρα ή ντουζιέρα με υδρομασάζ, καθώς και εάν παρέχουν τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του νερού, εάν παρέχουν στεγνωτήρα μαλλιών, μπουρνούζι και παντόφλες και πετσέτες θαλάσσης ή πισίνας για τους επισκέπτες (σύνολο 13 κριτήρια).

5/ Εστίαση που αφορά, μεταξύ άλλων, το εάν το ξενοδοχείο παρέχει πρωινό σε καθορισμένη αίθουσα ή προσφέρει τη δυνατότητα σερβιρίσματός του στο δωμάτιο, εάν διαθέτει κατάστημα μαζικής εστίασης ή εάν παρέχει φαγητό στο ξενοδοχείο σε συνεργασία με παραπλήσιο εστιατόριο επιπλέον του καταστήματος εστίασης που διαθέτει (σύνολο 11 κριτήρια).

6/ Διασκέδαση, Άθληση, Ψυχαγωγία: Η αξιολόγηση θα γίνεται στη βάση του εάν τα ξενοδοχεία, μεταξύ άλλων, διαθέτουν αίθουσα ψυχαγωγίας-παιγνιδίων (π.χ. επιτραπέζια παιγνίδια, μπιλιάρδο), οργανωμένο παιδότοπο, κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα), κέντρο ομορφιάς, χώρο άθλησης πελατών, κ.ά. (σύνολο 16 κριτήρια).

7/ Λοιπές υπηρεσίες, όπως, μεταξύ άλλων, προστασία ξενοδοχείου με υπηρεσία ασφαλείας (security), υπηρεσία μεταφοράς πελατών από και προς τα αεροδρόμια, υπηρεσία οδηγία από και προς τον χώρο στάθμευσης, υπηρεσία φύλαξης παιδιών, κ.ά. (σύνολο 6 κριτήρια).

8/ Ειδικές Πιστοποιήσεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το εάν το ξενοδοχείο έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών υπηρεσιών και προτύπων, εάν διαθέτουν πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας (ISΟ) και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ISO, HACCP, CODEX), κ.ά. (σύνολο 6 κριτήρια).

9/ Προσωπικό: Η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση τα προσόντα που διαθέτει ο Διευθυντής του ξενοδοχείου, εάν το προσωπικό συμμετέχει τουλάχιστον κατά 10% σε επιμορφωτικά προγράμματα, εάν υπάρχει αποδεδειγμένη γνώση της ελληνικής γλώσσας από το 75% του προσωπικού πρώτης γραμμής, κ.ά. (σύνολο 9 κριτήρια).

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

10/ Καθαριότητα – Υγιεινή: Το μόνο κριτήριο αξιολόγησης για αυτή την κατηγορία αφορά το εάν το ξενοδοχείο διαθέτει και δεύτερη υπηρεσία καθαριότητας (turndown) το βράδυ ως πρόσθετος έλεγχος δωματίου (αλλαγή πετσετών, απομάκρυνση καλύμματος κρεβατιού, άδειασμα καλαθιού απορριμμάτων).

Αναλυτικά τα κριτήρια κατάταξης για όλες τις τάξεις ξενοδοχείων (όπου ΠΡ είναι τα προαιρετικά κριτήρια και όπου Υ είναι τα υποχρεωτικά κριτήρια):

 

Μάριος Αδάμου