Με το βλέμμα στραμμένο στη στρατηγική ESG

  • Το νέο στοίχημα του τραπεζικού τομέα
  • Η Τράπεζα Κύπρου κινείται για ενίσχυση της οργανωτικής της ανθεκτικότητας γιαθέματα ESG
  • Προς ενημέρωση προσωπικού και κοινωνίας

Γράφει η Χρύσω Αντωνιάδου

Η στρατηγική ESG είναι για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι τράπεζες υποχρεώνονται να συνθέσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Κύριο ζητούμενο είναι να υλοποιήσουν τις εποπτικές απαιτήσεις, την αξία και σημαντικότητα που δίνει η αγορά σε εταιρείες που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον και την ανάγκη να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα. 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Πλέον, οι τράπεζες πρέπει να δουλέψουν μαζί και δίπλα με τις επιχειρήσεις, και ειδικά με τους κλάδους που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για τη στρατηγική τους προς τη μετάβαση, ώστε να υλοποιήσουν τους στόχους που τίθενται. 

Σήμερα τα σύγχρονα κριτήρια αξιολόγησης μίας επιχείρησης για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, δεν είναι αποκλειστικά οικονομικά. Περιλαμβάνουν και περιβαλλοντικά κριτήρια, κριτήρια για την αειφορία της λειτουργίας της, την εφαρμογή των σύγχρονων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και  το αποτύπωμα των δραστηριοτήτων της στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης: 

Η Τράπεζα Κύπρου αναλαμβάνει ρόλο ηγετικό στην όλη προσπάθεια, στοχεύοντας να ενισχύσει την οργανωτική της ανθεκτικότητα και την πολιτική της για Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και σχετικά µε τη Διακυβέρνηση (ΠΚΔ) θέματα (Environmental, Social and Governance, ESG).

Όπως αναλύθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συνέχισης της εργασίας για τη δημιουργία ενός οργανισμού με όραμα για το μέλλον και σαφή στρατηγική υποστηριζόμενη από αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη με προτεραιότητες αναφορικά με ΠΚΔ θέματα. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Η Τράπεζα θεωρεί ότι η μετάβαση στη βιώσιμη οικονομία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, έτσι ως αναπόσπαστο μέρος του οράματός της να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον χρηματοοικονομικό τομέα, είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της μετάβασης της Κύπρου σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Γι’ αυτό και θα αρχίσει εντατική ενημέρωση του προσωπικού πρώτα και των πελατών και γενικότερα της κοινωνίας για τα θέματα ESG. Επίσης, θα προσφερθούν προϊόντα και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον.

Ήδη, η Τράπεζα διατηρεί αξιολόγηση στη βαθμίδα ΑΑ (σε κλίμακα από ΑΑΑ μέχρι CCC) από τη MSCI ESG Ratings, από τον Ιανουάριο του 2022 και αξιολόγηση στη βαθμίδα Α, από τον Ιούνιο 2020.  

Από πέρσι ετοιμάστηκε και η πρώτη στρατηγική ΠΚΔ του Συγκροτήματος, στην οποία εκτός από τον ηγετικό ρόλο στον πυλώνα της κοινωνικής προσφοράς και Διακυβέρνησης, επαναπροσδιορίζονται ο τρόπος λειτουργίας και ο τρόπος λειτουργίας των πελατών του.

Δέσμευση σε βασικούς στόχους

Η Τράπεζα έχει δεσμευτεί στους πρωταρχικούς ΠΚΔ στόχους όπως είναι:

  • Η επίτευξη Κλιματικής Ουδετερότητας (Carbon Neutral) μέχρι το 2030
  • Η επίτευξη Kαθαρού Mηδενικού Iσοζυγίου  (Net Zero) μέχρι το 2050
  • Η σταδιακή αύξηση του Δείκτη Πράσινων στοιχείων ενεργητικού (Green Asset Ratio)
  • Η σταδιακή αύξηση του Δείκτη Πράσινων ενυπόθηκων δανείων (Green Mortgage Ratio)
  • ≥30% γυναίκες στα ανώτερα διευθυντικά επίπεδα (Εκτελεστική Επιτροπή (EXCO) και Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή (Extended EXCO) μέχρι το 2030.

Να σημειωθεί ότι στις 30 Ιουνίου 2022, η εκπροσώπηση γυναικών στην Εκτελεστική Επιτροπή (ΕXCO) και στη Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή (Extended EXCO) ανέρχεται στο 36% και 38% σε υψηλόβαθμες θέσεις υπό τη Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή (με αξία θέση εργασίας από Βοηθό Διευθυντή μέχρι Διευθυντή). 

Όσον αφορά τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και της Τράπεζας, αυτή χαρακτηρίζεται ως πολυσυλλεκτική, καθώς το ένα τρίτο των μελών του Δ.Σ. είναι γυναίκες.