Με το βλέμμα στραμμένο στις… απολύσεις

Η λήξη των Σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τρομάζουν Κυβέρνηση, Κυβερνών κόμμα και Συντεχνίες

Εφιαλτικοί φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι μήνες στον τομέα της εργασίας, Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και Συντεχνίες, αφού η πλειοψηφία των Σχεδίων Στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων έχει λήξει από χθες, 31η Αυγούστου και πλέον από 1η Νοεμβρίου λήγει και η περίοδος απαγόρευσης απολύσεων, για όσες επιχειρήσεις επέλεξαν να συμμετέχουν στα Σχέδια της Κυβέρνησης. 

Από πλευράς Κυβέρνησης, η αρμόδια Υπουργός Εργασίας μαζί με τον Υπ. Οικονομικών άρχισαν από χθες κύκλο επαφών, ο οποίος συνεχίζεται και σήμερα (1/9), με τους Κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να βρεθεί κοινό πλαίσιο κινήσεων αφενός να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και αφετέρου να εκπονηθούν νέα σχέδια, πιο στοχευμένα, ώστε να υποστηριχτούν οι εταιρείες που το έχουν πραγματική ανάγκη. 

Από την άλλη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επέλεξε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αλλά κυρίως προς τους Εργοδότες, τους οποίους καλούσε εμμέσως πλην σαφώς να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. 

Ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Οικονομία της Κύπρου θα ανακάμψει από τον Απρίλιο του 2021 την ίδια ώρα εμφανίστηκε και ανήσυχος προειδοποιώντας άπαντες ότι οι επόμενοι μήνες, έως τον Απρίλιο του 2021 θα είναι ιδιαίτερα σκληροί και έκανε έκκληση για «προσοχή». 

Πάντως Κυβερνητική πηγή σημείωσε στην Brief πως η επέκταση των Σχεδίων, κάποιων όχι όλων, και ίσως και με άλλες παραμέτρους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το Κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει την στήριξη στο βαθμό που γινόταν σήμερα. Τα οικονομικά μας δεν είναι απεριόριστα».  


SOS από εταιρείες 
Αρκετές επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου και προειδοποιούν πως είναι αδύνατον να κρατήσουν ολόκληρο το προσωπικό τους και να καταβάλουν το σύνολο των αμοιβών και των υποχρεώσεων, για τους υπόλοιπους μήνες αφού η οικονομική κατάσταση τους δεν έχει βελτιωθεί ακόμη σε τέτοιο βαθμό που να μπορούν να λειτουργούν χωρίς κρατική στήριξη.

Από την άλλη, τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν την καθολική περαιτέρω επιμήκυνση των Σχεδίων, τα οποία «έτρεχαν» από τον Μάρτιο 2020

Αυτό τον γόρδιο δεσμό καλείται κυρίως η Ζέτα Αιμιλιανίδου -μαζί με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη- αλλά και τους Κοινωνικούς φορείς (Συντεχνίες Εργοδοτών και Εργαζομένων) να λύσει έτσι ώστε να μην βρεθούν οι πάντες αντιμέτωποι με «εκτόξευση της ανεργίας»


Αβέρωφ: Να συνεχιστεί η στήριξη 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδωσε και το στίγμα των κινήσεων της Κυβέρνησης αφού κατά την διάσκεψη Τύπου (31/8) δήλωσε πως: «αρχές του Απρίλη του 2021 διαβλέπω μια σημαντικότατη ομαλοποίηση στα θέματα της οικονομίας, πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί τους επόμενους μήνες. Με την πρώτη έκκληση που κάνω προς τους εργοδότες. Όχι να είναι ο εργαζόμενος το πρώτο θύμα.

Παράλληλα χρειάζεται και η πολιτεία με βάση τις οικονομικές της δυνατότητες και τα δημοσιονομικά να εξετάσει και θα χρειαστεί σε κάποιους ειδικά τομείς, η συνέχιση της οικονομικής στήριξης των εργαζόμενων. Την ίδια ώρα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να έρθει και να βοηθήσει στη ρευστότητα των βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα  των επιχειρήσεων του τόπου μας».


Παρέμβαση Νικόλα: Να επαναφέρουν το Νομοσχέδιο Κρατικών Εγγυήσεων
Την ίδια ώρα ο Νικόλας Παπαδόπουλος με παρέμβασή του στο twitter ζήτησε από την Κυβέρνηση την επαναφορά του Νομοσχεδίου Κρατικών Εγγυήσεων για τις Επιχειρήσεις, επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη στην Κυβέρνηση για την δεινή θέση που θα βρίσκονται οι εταιρείες με τη λήξη (31/8) των Σχεδίων Στήριξης.

Έγραψε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ: «Είχαμε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της μη συνέχισης των μέτρων στήριξης εργαζομένων. Αν η κυβέρνηση δεν είχε αποσύρει το ν/σ των κρατικών εγγυήσεων, οι επιχειρήσεις θα είχαν περιθώρια να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Ας το επαναφέρει, έστω τώρα».

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο αποσύρθηκε από την Κυβέρνηση όταν δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Κομμάτων για τον τρόπο δανειοδότησης των Εταιρειών, οι οποίες θα τύγχαναν κρατικών εγγυήσεων για χαμηλότοκο δανεισμό.