Με χαμηλές ταχύτητες κινείται η απασχόληση

Μειωμένες οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν – Αναλυτικά στοιχεία

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

Με το σταγονόμετρο ήταν για άλλη μια φορά οι θέσεις εργασίας που άνοιξαν στη χώρα μας μετά την κρίση του κορωνοϊού με την αβεβαιότητα στα εργασιακά να συνεχίζεται και με το να μην ανοίγουν θέσεις εργασίας ούτως ώστε να απορροφηθούν οι άνεργοι. Η οικονομία μας φαίνεται να μην μπορεί ακόμα να αντεπεξέλθει σε βαθμό που θα εργοδοτείτο ένας ικανοποιητικός βαθμός αριθμός ανέργων. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2020, οι θέσεις εργασίας που άνοιξαν – σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία- δεν ξεπέρασαν τις 58.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Αναλυτικά

Τον Ιούλη του 2020, σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα, τα επαγγέλματα που έδωσαν τις περισσότερες  θέσεις εργασίας ήταν η δημόσια διοίκηση με 24 θέσεις
ενώ ακολουθούσαν οι κατασκευές με 9  θέσεις εργασίας, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 7 θέσεις εργασίας, η κατηγορία των Δραστηριοτήτων σχετικά με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα με 4 θέσεις εργασίας και ο τομέας των Υπηρεσιών με 5 θέσεις εργασίας.

απασχοληση
 
Αναφορικά, τώρα, με την επαγγελματική κατηγορία οι περισσότερες θέσεις τον Αύγουστο φαίνεται να άνοιξαν στον τομέα των καθαριστών και των ανειδίκευτων εργατών όπου και έφτασαν τις 31 ενώ ακολουθούσαν οι Υπηρεσίες και οι πωλητές με 8 θέσεις αλλά και οι Τεχνίτες παραγωγής με 9 θέσεις. 

απασχοληση
 
Εξετάζοντας τις πόλεις όπου άνοιξαν θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από αυτές τον Αύγουστο του 2020 άνοιξαν στη Λεμεσό και οι οποίες έφτασαν τις 28 ενώ ακολουθούσε η πρωτεύουσα με 18 θέσεις εργασίας, η Πάφος με 6 θέσεις, η Λάρνακα με 5 θέσεις και η Αμμόχωστος με 1 θέση εργασίας. 

Αν συγκρίνουμε, τώρα, την απασχόληση μεταξύ των δύο φύλων για το φετινό Αύγουστο, φαίνεται ότι οι γυναίκες μπόρεσαν και βρήκαν πιο εύκολα δουλειά αφού τον Αύγουστο του 2020 βγήκαν από την ανεργία περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες. Αναλυτικότερα, δουλειά βρήκαν 24  άνδρες και 34  γυναίκες. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί ότι σε πολλά επαγγέλματα δεν άνοιξε καμία θέση εργασίας. Συγκεκριμένα, μηδενικές θέσεις άνοιξαν  στα ορυχεία και στα λατομεία, στη Γεωργία, στην Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, στην παροχή νερού, στην Ενημέρωση- Επικοινωνία, στις Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις Τέχνες, στις Δραστηριότητες νοικοκυριών, στις δραστηριότητες Ετερόδικων οργανισμών και φορέων, στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες καθώς και στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1765