Με τίποτε δεν θα χαθεί η συμφωνία με τους Ρώσους

•    Ο Πετρίδης μεταβαίνει στη Μόσχα με συμβιβαστική λύση και δυνατά επιχειρήματα
•    Ενθαρρυντικά μηνύματα από την απόφαση ότι η τροποποίηση συμφωνιών αφορά κι άλλες χώρες 
•    Ποσά 44,6 δις δολάρια μέσω Κύπρου την περίοδο 2018 – 2019
•    Οι Ρώσοι ζητούν να αυξηθούν οι φόροι για τα μερίσματα και τα επιτόκια στα δάνεια μέχρι 15% 

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου
Με συμβιβαστική πρόταση και δυνατά επιχειρήματα στη βαλίτσα του, αναχωρεί ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η διαπραγματευτική του ομάδα για τη Ρωσία, στο πλαίσιο της απόφασης της Μόσχας να καταγγείλει τη συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας με την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, σε μια προσπάθεια να επαναπατρίσει τα ρωσικά κεφάλαια.

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Ο Υπουργός Οικονομικών αναχωρεί με σημαντικά επιχειρήματα, τα οποία θα αναπτύξει στους Ρώσους αξιωματούχους:
Πρώτο, η προτεινόμενη αύξηση του συντελεστή παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων και των τόκων θα αυξήσει το φορολογικό κόστος της επένδυσης στη Ρωσία από επενδυτές που εδρεύουν στην Κύπρο 

Δεύτερο, οι πλείστοι Ρώσοι επενδυτές με έδρα την Κύπρο έχουν εγκαθιδρύσει σημαντική παρουσία στο νησί και λειτουργούν μέσω εξειδικευμένων γραφείων.

Τρίτο, πολλοί Ρώσοι πολίτες έχουν εγκατασταθεί με τις οικογένειές τους στο νησί, και διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις.

Τέταρτο, οι τροποποιήσεις της συμφωνίας που ζητούνται θα επηρεάσουν άδικα τους επενδυτές και θα αποθαρρύνουν άλλους που θέλουν να αξιοποιήσουν τα μη φορολογικά και τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος από την οποία διαχειρίζονται τις επενδύσεις τους στη Ρωσία.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ο κ. Πετρίδης θα εξηγήσει πως η δημιουργία κεντρικών γραφείων επενδύσεων στην Κύπρο είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας καθώς παρέχει στους επενδυτές καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης διευκολύνει τις διεθνείς συναλλαγές και συμφωνίες.

Ακόμη θα εξηγήσει ότι η Κύπρος αποτελεί ένα σταθερό εταίρο της Ρωσίας και η ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών γίνεται με πλήρη διαφάνεια και αξιοπιστία.

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Κύπρου, η οποία φαίνεται πως μειώνεται, λόγω της γενικότερης πολιτικής που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση Πούτιν στο θέμα, είναι εάν επιτραπεί σε άλλη χώρα με την οποία έχει συνάψει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας να συνεχίσει να απολαμβάνει χαμηλότερο παρακρατούμενο φόρο επί των μερισμάτων και των τόκων. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα  μετατοπίσει πιθανόν επενδυτές  που επενδύουν στη Ρωσία από την Κύπρο προς αυτές τις χώρες. 

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αναμένεται να υποστηρίξει πως είναι σημαντικό για την Κύπρο να έχει μια συνθήκη με τη Ρωσία ισοδύναμη με αυτές των άλλων χωρών, ειδικά όταν πρόκειται για παρακράτηση φόρων επί μερισμάτων και τόκων. 
Μόνο για την περίοδο 2018-2019, Ρώσοι φορολογούμενοι μετέφεραν στην Κύπρο πέραν των 3,3 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (44,6 δις δολάρια).

Οι προθέσεις του Πούτιν
Πάντως, πηγές που ασχολούνται με το θέμα μας δήλωσαν πως η Μόσχα έχει αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες φορολογικές διευθετήσεις. Μάλιστα, είχε επιδιώξει και νωρίτερα τη διαπραγμάτευση με τη Λευκωσία του θέματος των ρωσικών εταιρειών που εδρεύουν στο νησί.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισηγήθηκε αύξηση των φόρων από 2% σε 15% στα κέρδη των επενδυτών, τα οποία εξάγονται σε υπεράκτιες ζώνες στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να κινηθούν οι μηχανισμοί, εξ ου και η πίεση προς τη Λευκωσία να αναθεωρήσει τη συμφωνία, για την τροποποίηση των διακρατικών συμφωνιών με άλλες χώρες. 
Ωστόσο, μια σοβαρή πτυχή για τη Ρωσία είναι ότι,  πέρα από την εξυγίανση του φορολογικού της καθεστώτος, θα πρέπει να δημιουργήσει και άλλες προϋποθέσεις στην ίδια τη χώρα, για παράδειγμα, ζώνες «ελεύθερου εμπορίου» για επιστροφή των Ρώσων επενδυτών. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η διακρατική συμφωνία με την Κύπρο παρέχει ελκυστικούς όρους όσον αφορά τη φορολογία, όπως μείωση του φόρου εισοδήματος για τα μερίσματα στην Κύπρο μέχρι 5% ή 10% 
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά προτείνει  στην Κύπρο να  αυξήσει τους φόρους για τα μερίσματα και τα επιτόκια στα δάνεια μέχρι 15%, 

Οι ρωσικές επενδύσεις
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2019, η Ρωσία επένδυσε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο και έλαβε λιγότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από άμεσες επενδύσεις.
 
Επίσης, όπως αναφέρει έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, την οποία κατέχει η  Βrief, οι κύριες επενδυτικές εκροές της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο φθάνουν το 57,46% και ακολουθούν η Ολλανδία (15,90%), η Αυστρία (10,15%) η Ελβετία (6,61%) και η Τουρκία (3,11%) σύμφωνα με στοιχεία Δεκεμβρίου 2017.

Οι χώρες που, κατά κύριο λόγο, είναι αποδέκτριες ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων είναι επίσης οι Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Η συμφωνία του 1998
Για λόγους ιστορίας αναφέρεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου 1998 η  κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, αναφορικά με τους φόρους πάνω στο εισόδημα και στο κεφάλαιο. Η συμφωνία υπογράφηκε με κύριο στόχο την ενθάρρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με ισχύ από τις 17 Αυγούστου του 1999.

Στις 2 Απριλίου 2012, τέθηκε σε ισχύ το σχετικό Πρωτόκολλο. Οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου εφαρμόζονταν αναφορικά με φόρους που παρακρατούνται στην πηγή, σε εισοδήματα που πληρώνονται ή πιστώνονται κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 και αναφορικά με άλλους φόρους στο εισόδημα, σε εισοδήματα οποιουδήποτε φορολογικού έτους αρχίζει κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.

Την 1η Ιανουαρίου 2017, μετά τη λήξη τετραετούς μεταβατικής περιόδου από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Πρωτοκόλλου, τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή του άρθρου VII.

Λίγε μέρες νωρίτερα, στις 29 Δεκεμβρίου 2016, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μια επιτυχία για την Κύπρο. Έκλεισε συμφωνία με τις ρωσικές Αρχές, για την αναστολή της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου που τροποποιεί το Άρθρο 13 της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας. Η αναστολή αφορούσε φόρους πάνω στο εισόδημα και στο κεφάλαιο, η οποία υπεγράφη στις 7/10/2010.

Παράλληλα, οι δυο πλευρές προώθησαν την ετοιμασία συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου, μέσω του οποίου οι αναθεωρημένες πρόνοιες του σχετικού άρθρου αναστέλλονταν μέχρι την εισαγωγή ομοιόμορφων προνοιών σε άλλες διμερείς Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών του Υπουργείου Οικονομικών, που πέτυχε την αναστολή της εφαρμογής του σχετικού άρθρου την 1η Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου, ένα άρθρο που θα έφερνε τα πάνω-κάτω στον τομέα των υπηρεσιών και κυρίως των εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων (υπεράκτιων) και ειδικότερα των ρωσικών. 

Οι Ρώσοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν το νομικό καθεστώς των εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία εκτός Ρωσίας, για τη μεταφορά κεφαλαίων σε άλλες ζώνες τύπου offshore, και για να επανεπενδύουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία, με τη μορφή επενδύσεων από την Κύπρο.

Στο μάτι οι υπεράκτιες

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε βάλει στο μάτι τις εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων (υπεράκτιες) και με νόμο που ψήφισε η Ρωσική Δούμα το τέλος του 2014 προσδοκούσε στη φορολογία των κερδών, έτσι που να επαναπατριστούν τα εγχώρια κεφάλαια που βρίσκονται «προστατευμένα» σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον πλανήτη, και να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολογία.
Οι κυπριακές συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας ακολουθούν το μοντέλο των συμβάσεων του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και είναι βασισμένες σε φορολογικά συστήματα μελών της σύμβασης για την οικονομία.

Χρύσω Αντωνιάδου