Μεγάλο πλήγμα για τουρισμό από κορωνοϊό - Μηδενικές κρατήσεις

Ποιες επιπτώσεις έχει η εξάπλωση του ιού στον τουρισμό - Τι γίνεται με τις κρατήσεις και τα ταξίδια

Σοβαρό πλήγμα φαίνεται να έχει επιφέρει η εξάπλωση του κορωνοϊού στον κυπριακό τουρισμό με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί άμεσα η τουριστική χρονιά  τόσο αναφορικά με τις αφίξεις των τουριστών όσο και με τα ταξίδια που είχαν προγραμματισμένα οι Κύπριοι για το εξωτερικό.

Μουδιασμένα άρχισε να κινείται η τουριστική αγορά το Μάρτιο την ώρα που ο κορονοϊός φαίνεται να χτυπά τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι γίνεται επομένως με την τουριστική κίνηση από και προς τη χώρα μας; Πόσο θα μας επηρεάσει ο κορωνοϊός; Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του τουρισμού ή το πλήγμα θα τραυματίσει το τουριστικό μας προϊόν όπως επίσης και τα ταξίδια τα οποία είχαν προγραμματίσει οι Κύπριοι το επόμενο διάστημα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο  του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων κο Βασίλη Σταματάρη, μας ανέφερε ότι για την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου υπάρχουν μηδενικές κρατήσεις ενώ η εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την τουριστική κίνηση των επόμενων μηνών. 

Όσον αφορά στα διάφορα τουριστικά γκρουπ που είχαν κρατήσεις για εκδρομές και ταξίδια προς τη χώρα μας φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά αφού σημειώνονται αρκετές ακυρώσεις την ώρα όμως που κάποια γκρουπ φαίνεται ότι συνεχίζουν να ταξιδεύουν κανονικά. 

Αναφορικά με τους Κύπριους και τα ταξίδια τους στο εξωτερικό ο κος Σταματάρης μας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν καθόλου νέες κρατήσεις αυτήν την περίοδο ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται και μεγάλο κύμα ακυρώσεων αλλά και μετακινήσεων των ταξιδιών για αργότερα και σε άλλες ημερομηνίες. 

Παράλληλα, ο κος Σταματάρης μας τόνισε ότι η περίοδος του Πάσχα θα είναι πολύ δύσκολη για τον τουρισμό στην Κύπρο όπως επίσης προβλέπεται να είναι δύσκολη και η πρώτη περίοδος μέσα στο Μάη. Σε σχέση με το καλοκαίρι, ο κος Σταματάρης μας δήλωσε ότι παρατηρήθηκαν ήδη κάποιες μειώσεις από το εξωτερικό την ώρα μάλιστα που μειώνονται από αρκετές εταιρείες και τα πτητικά δρομολόγια. Κάτι που επηρεάζει επίσης την ήδη προβληματική κατάσταση. 

Εν κατακλείδι, ο κος Σταματάρης  μας ανέφερε  ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά με αρνητικό πρόσημο παρά το σερί των δύο τελευταίων ετών.
 
Από την πλευρά της ΠΑΣΥΞΕ και σε επικοινωνία που είχαμε με τον κο Ιωαννίδη μας αναφέρθηκε ότι ασφαλώς και παρατηρήθηκαν μειώσεις αλλά και ακυρώσεις στις τουριστικές κρατήσεις για τη χώρα μας ειδικότερα, μάλιστα, για την περίοδο Μαρτίου – Απρίλιου. 

Σύμφωνα, όμως, με τον κο Ιωαννίδη δεν μπορούν να γίνουν όποιες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον του τουριστικού μας προϊόντος ενώ αναμένεται και η εξαγγελία μέτρων στήριξης από το ίδιο το κράτος. 

Παράλληλα, μας ανέφερε ότι υπάρχουν σαφέστατες οδηγίες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα ξενοδοχεία αλλά και η τήρηση του πρωτοκόλλου ούτως ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού. 
 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1342
Thumbnail