Μετά-covid: Εθισμένη στα χαμηλά επιτόκια η παγκόσμια οικονομία

Μιχάλης Φλωρεντιάδης: «Τα κύματα του Covid έρχονται και φεύγουν, χωρίς μόνιμη βλάβη στις οικονομίες»
  •  Οι ευάλωτοι τομείς στην υγειονομική κρίση σε δύσκολη πορεία
  • Ανοικτό ερώτημα οι συγχωνεύσεις – εξαγορές στον χρηματοοικονομικό τομέα

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

O γνωστός οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής Μιχάλης Φλωρεντιάδης σε δηλώσεις του στη Brief αναφέρει «η οικονομία και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι τομείς στην υγειονομική κρίση αναμένεται να έχουν μια δύσκολη πορεία μέχρι να ξεπεραστεί και αυτό το κύμα».

Όπως αναφέρει «οι προβλέψεις των οικονομολόγων και των επίσημων οργανισμών για το 2022 είναι γενικά αισιόδοξες, καθώς και οι αγορές φαίνεται να ελπίζουν σε αρκετά ικανοποιητικές οικονομικές αποδόσεις το έτος, παρά την πρόσφατη αναζωπύρωση της απειλής από την παραλλαγή Όμικρον του ιού Covid – 19».

Ο κ.Φλωρεντιάδης αναφέρει πως «το ελπιδοφόρο είναι ότι ακόμη κι αν η παράλλαξη Όμικρον διαφανεί ότι είναι σοβαρότερη απειλή από ό,τι εκτιμόταν αρχικά, ο κόσμος είναι επίσης πιο έτοιμος και εξοπλισμένος για να την αντιμετωπίσει μέσω των διαφόρων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τα δύο προηγούμενα χρόνια, όπως κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκες και προσωπική υγιεινή, τηλε-εργασία, εμβόλια, τεστ, φαρμακευτικές αγωγές κλπ».

Χρύσω Αντωνιάδου

«Φαίνεται ότι το νέο κύμα δεν πρέπει να τρομάζει, αφού τα κύματα του Covid τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται και φεύγουν, χωρίς φαινομενικά να προκαλέσουν κάποια μόνιμη βλάβη στις οικονομίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν ήταν τόσο αρνητικές επειδή στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι Αρχές μέσω της υποβοηθητικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, παρείχαν πρωτοφανή στήριξη στην οικονομία», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.

Ο οικονομολόγος αναφέρει ακόμη ότι «αν και δεν είναι της ώρας να συζητηθεί, το τέλος της πανδημίας θα βρει την παγκόσμια οικονομία με πολύ μεγαλύτερα χρέη και πολύ πιο εθισμένη στα χαμηλά επιτόκια. Αυτό όμως είναι μια μακροπρόθεσμη πρόκληση που δύσκολα μπορούσε να αποφευχθεί. Βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τους επόμενους λίγους μήνες, η οικονομία και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι τομείς στην υγειονομική κρίση αναμένεται να έχουν μια δύσκολη πορεία μέχρι να ξεπεραστεί και αυτό το κύμα. Και ας ελπίσουμε ότι ο ιός δεν ετοιμάζει άλλες δυσάρεστες “εκπλήξεις” όπως νέες μεταλλάξεις μέσα στον νέο χρόνο - αν και αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί».  

Θετική πορεία

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ο κ. Φλωρεντιάδης αναφέρει πως «ο χρηματοπιστωτικός κλάδος - σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για ανάκαμψη - αναμένεται να έχει μια θετική πορεία, αφού οι καλύτερες οικονομικές συνθήκες θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους και να αυξηθούν τα έσοδα».

Επίσης, επισημαίνει πως «ένα ανοικτό ερώτημα είναι κατά πόσο θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα - μετά και από την πρόσφατη αναφορά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο ενδέχεται να είναι οι προσπάθειες για μείωση των εξόδων και γενικού “νοικοκυρέματος” ώστε να μπορούν να είναι πιο κερδοφόρες και να μπορούν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τις νέες εταιρείες τεχνολογίες».

Τέλος, ο κ. Φλωρεντιάδης επισημαίνει πως ο τομέας είναι αντιμέτωπος με προκλήσεις - συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου προβλήματος του υπερδανεισμού και των μη εξυπηρετούμενων δανείων - αλλά σε συνθήκες θετικής οικονομικής ανάπτυξης, ίσως δοθούν περιθώρια για βελτίωση και αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων».

Χρύσω Αντωνιάδου