Μέτρα κατά ακρίβειας από κόμματα με επίκεντρο τη μείωση ΦΠΑ

Τρεις προτάσεις νόμου θα εξεταστούν στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Μέτρα κατά της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων θα εξετάσει η Βουλή και συγκεκριμένα η Επιτροπή Οικονομικών, με κύριο άξονα τη μείωση του ΦΠΑ από προϊόντα και υπηρεσίες. Στόχος ασφαλώς να ελαφρυνθεί το οικονομικό βάρος των νοικοκυριών, και γενικότερα των καταναλωτών.

>>> Διαβάστε αυτούσια την ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών <<<

Σήμερα λοιπόν 30/5, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τρεις προτάσεις νόμου, οι οποίες κατατέθηκαν από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ με κύριο άξονα τη μείωση του ΦΠΑ. Ένεκα των κοινών χαρακτηριστικών τους, οι τρεις προτάσεις θα εξεταστούν μαζί ως πακέτο. Αναλυτικότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατέθεσε, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, πρόταση νόμου για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα. Στόχος της πρότασης είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου του 2000, έτσι ώστε ο ΦΠΑ να μην επιβάλλεται επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών.

>>Διαβάστε επίσης: Πόσα κοστίζουν στα δημοσιονομικά οι προτάσεις ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ<<

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για σκοπούς μείωσης της έκθεσης των καταναλωτών, στις ευμετάβλητες ενεργειακές τιμές και συμβαδίζει και με τις κατευθύνσεις της συνόδου των Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάχθηκε κατά την 24η και 25η Μαρτίου 2022 στα συμπεράσματα της οποίας καλούνται τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την περαιτέρω ανακούφιση των ευάλωτων καταναλωτών και για τη στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως αναφέρεται από πλευράς ΑΚΕΛ, η πρόταση για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μαζί με την πρόταση για πλαφόν στα καύσιμα, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά για ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας της κοινωνίας μέσα στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες.

Πρόταση νόμου κατέθεσε και το ΔΗΚΟ, η οποία επίσης θα εξεταστεί τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών. Η πρόταση, η οποία κατατέθηκε από τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη επικεντρώνεται στο ΦΠΑ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ρεύματος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με την πρόταση νόμου σκοπείται η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας νόμου, ώστε να ανασταλεί η καταβολή ΦΠΑ στην χρέωση Αναπροσαρμογής Καυσίμων  στα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος  της διατήρησης των στρατηγικών αποθεμάτων (ΚΟΔΑΠ), για προσωρινή περίοδο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου  του 2022.
Όπως αναφέρεται, η εν λόγω τροποποίηση κρίνεται αναγκαία λόγω της ραγδαίας αύξησης πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των καυσίμων και του κόστους αγοράς θερμοκηπιακών αερίων που έχουν ως συνέπεια την αύξηση στα τιμολόγια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου,  ώστε οι καταναλωτές/ πελάτες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, να επωφεληθούν της απαλλαγής στο ΦΠΑ από την Αναπροσαρμογή Καυσίμων.

Από την πλευρά της, η ΔΗΠΑ κατέθεσε τη δική της πρόταση νόμου για το ΦΠΑ. Η πρόταση των βουλευτών Αλέκου Τρυφωνίδη και Μιχάλη Γιακουμή επικεντρώνεται στη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου, είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου ώστε για περίοδο έξι μηνών: (1) Η παράδοση τροφίμων και φαρμάκων να υπαχθούν στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. (2) Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι υπηρεσίες εστιατορίων και άλλες υπηρεσίες επισιτισμού να υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5%. Περαιτέρω σκοπείται όπως για το μέρος των τελικών λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναφέρεται, κρίνονται αναγκαίες λόγω της παρατηρούμενης αύξησης των τιμών και αποσκοπούν στη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ