Μετρούν τα αποθέματα ρευστών και τις όποιες απώλειες

•    Σε αναμονή στο Υπουργείο Οικονομικών για τη μετάλλαξη Δέλτα
•    Οι ανησυχίες αφορούν τον χρόνο και την ένταση που θα έχει μια ενδεχόμενη νέα έξαρση τού ιού

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στο Υπουργείο Οικονομικών τις εξελίξεις σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα και την αύξηση των κρουσμάτων, με την ευχή πως δεν θα τελειώσει το απόθεμα ασφαλείας ρευστών διαθεσίμων που δημιουργήθηκε πέρσι.
Πληροφορίες της Brief αναφέρουν πως το Υπουργείο Οικονομικών διατήρησε ένα απόθεμα για να εξασφαλίσει την αναγκαία ικανότητα παρέμβασης στην πανδημία, που εκτιμούσε από τότε ότι θα είχε συνέχεια, για να στηρίξει την οικονομία και να αντιμετωπίσει δυσμενή οικονομικά σενάρια.
 
Η κατάσταση ρευστότητας της Κύπρου προβλέπεται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης για φέτος, καθώς μέσω των εκδόσεων ομολόγων, το Υπουργείο κατάφερε να επιδείξει σταθερή πρόσβαση στην αγορά και ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, υποστηριζόμενο και από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη. 

Χρηματοδοτικές ανάγκες
Όπως επεσήμαιναν στη Βrief έγκυρες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Μείωση εκτιμάται πως θα καταγράψει και ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει μέρος της συσσωρευμένης ρευστότητας για την κάλυψη των επικείμενων χρηματοδοτικών αναγκών. 

Σύμφωνα και με την Ε.Ε. «η Κύπρος και η δυναμική του χρέους της εξακολουθούν να επηρεάζονται από τη μεταβλητότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τις εξωτερικές εξελίξεις».

Η ένταση της πανδημίας
Οι ανησυχίες αφορούν τον χρόνο και την ένταση που θα έχει μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Κύπρο καθώς η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται σε χώρες από τις οποίες αναμένονται τουρίστες. 

Ήδη, οι ευρωπαίοι επόπτες εκτιμούν πως «το 2021 αναμένεται συγκρατημένη ανάκαμψη, με το ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1 %, καθώς η νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στις αρχές του έτους και τον Απρίλιο ανέκοψε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ενώ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αναμένεται να εξακολουθήσουν να ισχύουν έως ότου επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών». 

Οι εκτιμήσεις για το 2022 είναι ότι «η ανάκαμψη προβλέπεται να φτάσει στο 3,8 %, κυρίως λόγω της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης και της μικρής θετικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών». 

Από την άλλη, το περιβόητο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να έχει σταδιακά θετικό αντίκτυπο στην οικονομία από το τέλος του 2021 με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων ενισχύοντας το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην υλοποίησή του οδηγεί σε απώλεια χρηματικών πόρων. Σε συνδυασμό με την πιθανότητα να ξεσπάσει άλλο ένα κύμα πανδημίας, για το οποίο θα πρέπει να γίνει διαχείριση με περιοριστικά μέτρα, θα αποτελούσε μεγάλη ζημιά για την οικονομία. Οι όποιες εξελίξεις ή και περιορισμοί εκτιμάται ότι θα καθυστερήσουν τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Οι δημοσιονομικές προοπτικές
Στο Υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται αυξημένοι φόβοι πως «οι δημοσιονομικές προοπτικές περιβάλλονται από σημαντικούς κινδύνους, με κύριο τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και τις δυσμενείς επιπτώσεις της στην ανάκαμψη, οι οποίες ενδέχεται να απαιτήσουν περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη». 
«Η συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι κύριας σημασίας και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις σε σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσαν να γίνουν απαιτητές, με δυσμενή δημοσιονομική επίπτωση», τονίζουν στη Brief κυβερνητικές πηγές. 

Εκφράζουν, παράλληλα, φόβους ότι το υψηλότερο από το εκτιμώμενο κόστος που συνδέεται με το πρόσφατα μεταρρυθμισμένο σύστημα υγείας θα μπορούσε να επηρεάσει τις δημοσιονομικές προοπτικές, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 
Από την άλλη, με καθησυχαστικές δηλώσεις τους λειτουργοί υγείας εκτιμούν πως ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας από τη μετάλλαξη Δέλτα ή κάποια νέα μετάλλαξη που ενδεχομένως να προκύψει, θα δημιουργήσει ηπιότερες συνέπειες από τα κύματα των προηγούμενων μηνών.

Να σημειωθεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι αρνητικός και υπολογίζεται σε -1.6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο -1.6%. Τα φώτα είναι στραμμένα προς τον τουρισμό ο οποίος και θα κρίνει την πορεία της οικονομίας και ταυτόχρονα την όποια αναθεώρηση της πρόβλεψης, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. 

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, «το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας (lockdowns), καταγράφηκε σχετικά μικρή ετήσια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της προσαρμογής των καταναλωτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα». 
Ωστόσο η παράταση της πανδημίας έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά την τουριστική βιομηχανία και κατά το 2021, με αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.
 

Tags
Χρύσω Αντωνιάδου