Μετρούν, ξαναμετρούν τα ευρώ αν αρκούν για νέα σχέδια στήριξης

Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εργασίας αναζητούν την «χρυσή» φόρμουλα – Αύριο (3/9) οι ανακοινώσεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται πως, εξελίσσεται η προσπάθεια συνέχισης των σχεδίων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με στόχο την αποτροπή ενός ενδεχόμενου κύματος απολύσεων από την 1η Νοεμβρίου και μετά.

Κι αυτό, γιατί αν και η Κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχιστεί η στήριξη, εντούτοις, τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους είναι αρκετά περιορισμένα, ένεκα και της σημαντικής μείωσης των εσόδων λόγω κορωνοϊού.

Με γνώμονα τούτο, Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναζητούν εναγωνιωδώς εκείνη την φόρμουλα που θα επιτρέπει από την μία την συνέχιση της στήριξης σε όσες το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζομένους και από την άλλη δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Μάλιστα, ένεκα του ότι αυτή η προσπάθεια είναι αρκετά δύσκολη, οι δύο Υπουργοί θα συνεχίσουν και σήμερα (2/9) τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις, στον απόηχο και των συναντήσεων τους με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις χθες (1/9) και προχθές (31/8), προκειμένου να καταλήξουν σε σχετικές αποφάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν αύριο (3/9) στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πάντως, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, αύριο Πέμπτη (3/9) θα παραθέσουν κοινή διάσκεψη τύπου, κατά την διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσουν τα νέα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, τόσο κατά την χθεσινή συνάντηση της Υπουργού Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις όσο και κατά την προχθεσινή συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, η Ζέτα Αιμιλιανίδου δεν άνοιξε τα χαρτιά της, αρκούμενη στο να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις των δύο πλευρών. 

Κυβερνητική πηγή τόνισε, πάντως, στην Brief πως, η επέκταση κάποιων Σχεδίων, και ίσως και με άλλες παραμέτρους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το Κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει την στήριξη στο βαθμό που γινόταν μέχρι σήμερα. Τα οικονομικά μας δεν είναι απεριόριστα», επεσήμανε η ίδια πηγή.  

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες της Brief, με τα νέα σχέδια θα δοθεί έμφαση στην στήριξη επιχειρήσεων και τομέων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και θεωρείται ότι είναι αδύνατον να κρατήσουν ολόκληρο το προσωπικό τους και να καταβάλουν το σύνολο των αμοιβών και των υποχρεώσεων, για τους υπόλοιπους μήνες.

Την ίδια ώρα, όμως, οι κινήσεις της Κυβέρνησης θα στρέφονται τόσο προς την κατεύθυνση αποτροπής των απολύσεων όσο και προς την κατεύθυνση διασφάλισης των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως το Υπουργείο Εργασίας έχει αρχίσει και την επεξεργασία ειδικών σχεδίων, τα οποία θα στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην πρόσληψη ανέργων για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καλύπτοντας, μάλιστα, ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Για τα εν λόγω Σχέδια, όπως φαίνεται, θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όσο και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Καμία συζήτηση, για την ώρα, για προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως, για την ώρα τουλάχιστον, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα συζήτησης ή προώθησης ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως η μείωση των ωρών εργασίας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που ξεκαθάρισε και χθες ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου. Συγκεκριμένα και ερωτηθείς αν συζήτησαν με την Υπουργό θέμα ευέλικτων μορφών εργασίας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι, δεν έχουν μπει ούτε είναι δουλειά τους να μπουν με την Υπουργό «σε οποιαδήποτε συζήτηση για τις ευέλικτες μορφές εργασίας ή για οποιονδήποτε εργαλείο, το οποίο αν και εφόσον καταστεί αναγκαίο να επιστρατευτεί θα γίνει μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες με όλα όσα προβλέπει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων, με σεβασμό σε όλα όσα έχει πετύχει ο εργασιακός πολιτισμός αυτού του τόπου επί έξι δεκαετίες».
 
«Ουδείς εργαζόμενος πρέπει να ανησυχεί για οτιδήποτε μέσα στο επόμενο διάστημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επιστρατεύουμε όσους πόρους μπορούμε να διοχετεύσουμε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της επόμενης περιόδου έτσι ώστε όταν επαναδραστηριοποιηθεί η οικονομία να μην έχουμε ούτε συρρίκνωση ωφελημάτων ούτε οποιασδήποτε μορφής μη διαχειρίσιμη ανεργία», υπογράμμισε.  

Μάριος Αδάμου