Μικρή αύξηση στις εκκαθαρίσεις εταιρειών το 7μηνο - ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η εικόνα για το πόσο επηρέασε τις επιχειρήσεις ο κορωνοϊός θα ξεκαθαρίσει πλήρως το επόμενο διάστημα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


Μικρή αύξηση σημείωσαν οι εκκαθαρίσεις εταιρειών και δη των εκούσιων το πρώτο επτάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των πτωχεύσεων πολιτών παρουσιάζει αισθητή μείωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού δεν επηρεάζει και τα νοικοκυριά.

Πάντως, όπως ανέφερε στην Brief πηγή της Υπηρεσίας, η εικόνα σε σχέση με το μέγεθος του επηρεασμού των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών από τον κορωνοϊό θα διαφανεί ξεκάθαρα το επόμενο διάστημα, αφού διανύουμε μόλις τον δεύτερο μήνα μετά το πλήρες unlock της οικονομίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου υπήρξαν 1.195 εκούσιες εκκαθαρίσεις εταιρειών σε σχέση με 1.171 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας οριακή άνοδο της τάξεως του 2%.

Επίσης, κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, εκδόθηκαν 39 διατάγματα εκκαθάρισης εταιρειών και 9 διατάγματα πτώχευσης πολιτών, σε σχέση με 34 και 27 αντίστοιχα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019.

Αξιοσημείωτο είναι, δε, το γεγονός πως κατά το πρώτο 7μηνο του έτους δεν υπήρξε κανένα νέο διάταγμα δήμευσης περιουσίας, αλλά και ούτε εκδόθηκε διάταγμα εκκαθάρισης οποιουδήποτε ημικρατικού οργανισμού

Πέραν των πιο πάνω και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου κατατέθηκαν στην Υπηρεσία 61 αιτήσεις για ένταξη σε σχέδια αποπληρωμής οφειλών σε σχέση με 33 πέρσι και 39 αιτήματα για έκδοση διατάγματος απαλλαγής προσώπων και εταιρειών από οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ σε σχέση με 75 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η εικόνα την τελευταία δεκαετία
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται συνεχής μείωση στον αριθμό των διαταγμάτων που εκδίδονται για εκκαθάριση εταιρειών, την ώρα που οι εκούσιες εκκαθαρίσεις αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, από το 2010 έως το τέλος του 2019 εκδόθηκαν συνολικά 1.366 διατάγματα εκκαθάρισης εταιρειών, με τον αριθμό τους από το 2013, χρονιά της οικονομικής κρίσης, να παρουσιάζει σημαντική μείωση με μόνη εξαίρεση το 2018 που υπήρξε μικρή αύξηση. α

Σε αντίθεση με την συνεχή μείωση του αριθμού των διαταγμάτων που εκδίδονται για εκκαθάριση εταιρειών, οι εκούσιες εκκαθαρίσεις ακολουθούν αντίστροφη πορεία και παρά το γεγονός πως το 2018 και 2019 υπήρξε μία σχετική μείωση, εντούτοις, ο αριθμός τους παραμένει υψηλός.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά την τελευταία 10ετία έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 17.538 εκούσιες εκκαθαρίσεις εταιρειών, με τον μεγαλύτερο αριθμό να παρουσιάζεται το 2017 και τον μικρότερο το 2010.

Η πορεία των εκούσιων εκκαθαρίσεων εταιρειών την τελευταία 10ετία στον ακόλουθο πίνακα: α

Μείωση 96% στις πτωχεύσεις πολιτών 
Σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις πολιτών και δη τα διατάγματα παραλαβής/πτώχευσης, ο αριθμός τους παρουσιάζει μεγάλη και σημαντική μείωση την τελευταία δεκαετία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα, από 941 πτωχεύσεις πολιτών το 2010, ο αριθμός τους μειώθηκε στις 38 το 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 96%. Αυτό, πιθανότατα, να οφείλεται και στις σημαντικές αλλαγές που επέφερε η ψήφιση του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας, μέσω του οποίου δίδεται μία δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους μέσω ειδικών σχεδίων. α

Σημειώνεται, τέλος, ότι από το 2010 έως το 2019 υπήρξαν συνολικά 3.064 πτωχεύσεις πολιτών.

Μάριος Αδάμου
 
1662