Μήνας αποφάσεων για αναστολή δόσεων και εκποιήσεων ο Σεπτέμβριος

Το σκηνικό για επανέναρξη ή μη των εκποιήσεων και παράτασης περιόδου αναστολής δόσεων αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μήνας σημαντικών αποφάσεων για δύο «καυτά» ζητήματα που απασχολούν και επηρεάζουν και τους πολίτες, μπορεί να χαρακτηριστεί ο Σεπτέμβριος, αφού εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται πως θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο τόσο σε σχέση με την επανέναρξη ή μη των εκποιήσεων όσο και για επέκταση της περιόδου αναστολής δόσεων δανείων.

Όπως πληροφορείται η Brief, τα εν λόγω ζητήματα, μαζί με το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρία του Συνδέσμου Τραπεζών και τονίστηκε από όλες τις πλευρές πως πρέπει αυτά τα θέματα να κλείσουν σύντομα και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.

Σε ό,τι αφορά τις εκποιήσεις όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι αυτές θα επαναρχίσουν τον Νοέμβριο, ενώ όσον αφορά το θέμα της επέκτασης της αναστολής δόσεων δανείων το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει προς το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, κατά την συνεδρία του ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών αν και δεν λήφθηκε τελική απόφαση αναφορικά με την επανέναρξη ή μη των πλειστηριασμών, όλες οι απόψεις που εκφράστηκαν συνέκλιναν στο ότι δεν υφίσταται οποιοσδήποτε λόγος για μη επανέναρξη των εκποιήσεων

«Δεν υπάρχει λόγος να κρατάς ‘μαγκωμένη’ την αγορά ακινήτων, την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσει σημαντικά η αξία των εξασφαλίσεων επειδή δεν γίνονται εκποιήσεις», μας επεσήμανε πηγή του Συνδέσμου.

Επιπρόσθετα η ιδία πηγή τόνισε στην ιστοσελίδα μας πως, «ακόμη και να ληφθεί απόφαση, εντός των ημερών, για επανέναρξη των εκποιήσεων, από τον Νοέμβριο και μετά θα έχουμε ουσιαστικά πλειστηριασμούς, γιατί προτού επαναρχίσουν υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, όπως η ενημέρωση των επηρεαζόμενων, η γνωστοποίηση των πλειστηριασμών στον τύπο και σε άλλα μέσα, κ.ο.κ.».

Δημιουργείται πάντως, μας λέχθηκε, μία τάση στις τράπεζες να μην συνεχιστεί η αναστολή των εκποιήσεων, γιατί πρώτον, η πλειοψηφία αυτών αφορούν πολύ παλιές περιπτώσεις και δεύτερον, επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί η αναστολή των πλειστηριασμών.

>>> Διαβάστε ακόμη: Υπέβαλες το IBAN σου για τα Ειδικά Επιδόματα; Λήγει η προθεσμία <<<

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ούτε και η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να συμφωνεί με περαιτέρω παράταση της αναστολής των εκποιήσεων, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν σχετίζονται με την κρίση του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως, βάσει των όσων είχαν ανακοινωθεί, η περίοδος αναστολής των εκποιήσεων έχει λήξει την 31η Αυγούστου και συνεπώς το όλο θέμα δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Από τι θα εξαρτηθεί η απόφαση για επέκταση της περιόδου αναστολής δόσεων
Αναφορικά, τώρα, με το θέμα της επέκτασης ή μη της περιόδου αναστολής των δόσεων δανείων πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, αυτό θα καθοριστεί γενικά από το εποπτικό περιβάλλον και τις απαιτήσεις, καθώς και από τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, όπως επίσης και από τις κινήσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως μας εξήγησε πηγή του Συνδέσμου Τραπεζών, «υπάρχει deadline μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για υποβολή οποιουδήποτε νέου σχεδίου για αναστολή δόσεων στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών -ιδιωτικό μορατόριουμ-, η οποία λέει ότι αν θα κάνεις κάτι νέο ή επιπλέον για κάποιους ή για όλους πρέπει να τύχει ενημέρωσης για να εξεταστεί εάν όντως τα δάνεια που θα μπουν σε αναστολή ξανά ή τα νέα δεν θα θεωρηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

>>> Διαβάστε ακόμη: Σχεδόν μισό δις ευρώ στην Κύπρο για στήριξη εργαζομένων <<<

Υπενθυμίζεται πως, θέμα επέκτασης της περιόδου αναστολής δόσεων δανείων έχει τεθεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα από ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και οι οποίες πλήττονται σημαντικά από τον κορωνοϊό, καθώς και από Συνδέσμους Δανειοληπτών.

«Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου οι τράπεζες εξετάζουν όλες τις προτάσεις και είναι πολύ σημαντικό να καθορίσουν που θα τραβήξουν την γραμμή για το ποιοι θα δικαιούνται τελικά αναστολή δόσεων», επεσήμανε πηγή του Συνδέσμου Τραπεζών.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η πλειοψηφία των δικαιούχων δεν υπέβαλε αίτηση και συνεχίζει να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους. Ειδικότερα, από το σύνολο των 34.529 δικαιούχων επιχειρηματιών (νομικά πρόσωπα) μόλις το 22,15% υπέβαλε αίτηση, ενώ από το σύνολο των 338.347 δικαιούχων φυσικών προσώπων, μόλις το 15,5% υπέβαλε αίτηση και έχει αναστείλει τις δόσεις των δανείων του.

Ξεκαθαρίζει και το σκηνικό σε σχέση με το «ΕΣΤΙΑ»
Πέραν των θεμάτων των εκποιήσεων και της αναστολής δόσεων δανείων, εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται πως θα ξεκαθαρίσει αρκετά και το σκηνικό σε ό,τι αφορά και το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν απέδωσε όσο αναμενόταν.

Σημειώνεται πως, οι συνολικές αιτήσεις για το Σχέδιο που είχαν ληφθεί από τις Τράπεζες μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ανέρχονταν γύρω στις 6.500. Ωστόσο, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων για ένταξη στο «ΕΣΤΙΑ» θα διαφανεί μόνο μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ξεκαθαρίσει πόσες από αυτές είναι πλήρως συμπληρωμένες, πόσες είναι επιλέξιμες για ένταξη στο Σχέδιο (με βάση περιουσιακά στοιχεία) και πόσοι δανειολήπτες είναι βιώσιμοι (με βάση τα εισοδήματα τους).  

Πάντως, ήδη στο Υπουργείο Εργασίας έχουν σταλεί 1.647 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 301 αιτήσεις είναι στο στάδιο της έγκρισης για συμμετοχή στο Εστία, ενώ για άλλες 350 αιτήσεις απεστάλη ήδη από το Υπουργείο Εργασίας επιστολή απόρριψης για ένταξη στο «ΕΣΤΙΑ».    
 
Επίσης, γύρω στις 200 αιτήσεις αφορούν μη βιώσιμους δανειολήπτες και θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει διάλογο με αρμόδιους φορείς για πιθανά σενάρια συμπληρωματικών σχεδίων προς τα τέλη του χρόνου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Υπενθυμίζεται πως, οι Τράπεζες, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε μέχρι αύριο (31/8) να μεταφέρουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας όλες τις αιτήσεις δανειοληπτών που έχουν ενώπιον τους για ένταξη στο «ΕΣΤΙΑ», όμως, λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζήτησαν και έλαβαν ακόμη μερικές εβδομάδες για να ολοκληρώσουν το έργο της εξέτασης τους.

Ένεκα τούτου αναμένεται πως, θα επεκταθεί και το χρονικό πλαίσιο (τέλος Νοεμβρίου) που έχει τεθεί στο Υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των αιτήσεων και να καταλήξει στον αριθμό των δανειοληπτών που θα εγκριθούν για να ενταχθούν στο «ΕΣΤΙΑ».

Μάριος Αδάμου
 
1625