Μόνο με υπογραφή Υπουργού Οικονομικών πλέον οι εξαγορές Τραπεζών

Έτοιμο το νομοσχέδιο – Το ζήτησε η ΕΕ – Θα αφορά και οργανισμούς κοινής ωφελείας

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο βρίσκεται το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών το τελευταίο έτος και αφορά τις εξαγορές τραπεζών και άλλων οργανισμών κοινής ωφελείας

Όπως επεξήγησε στην Brief ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, πρόκειται ουσιαστικά για εναρμονιστικό νομοσχέδιο που συντάχθηκε μετά από σχετική οδηγία της ΕΕ και με το οποίο αλλάζει η διαδικασία εξαγοράς τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλων οργανισμών κοινής ωφελείας (πχ ηλεκτρισμού, νερού κ.α). 

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή με την εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου η οποιαδήποτε εξαγορά των πιο πάνω ιδρυμάτων θα προχωρά μόνο μετά από σχετική έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, κάτι που σήμερα δεν ισχύει, αφού δεν υπάρχει μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. 

Όπως κατέληξε ο κ. Παντελή το νομοσχέδιο αναμένεται πως θα βρεθεί στο Υπουργικό εντός Σεπτεμβρίου για έγκριση και ακολούθως θα τεθεί ενώπιον της βουλής για ψήφιση. 

Ελκυστική επένδυση η εξαγορά τραπεζών μετά την αύξηση επιτοκίων 

Να υπενθυμίσουμε πως το τελευταίο διάστημα ο τραπεζικός τομέας τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό έχει προσελκύσει υποψήφιους αγοραστές, καθώς όπως ανακοίνωσε και η ίδια η Τράπεζα Κύπρου έχει μέχρι στιγμής δεχθεί τρεις προσφορές για εξαγορά από τον αμερικανικό κολοσσό Lone Star Fund και ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι επενδυτές και Ταμεία βλέπουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα ως μια ελκυστική και κερδοφόρα επένδυση μετά και τις ανακοινώσεις για αυξήσεις των επιτοκίων. 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
2167