ΜΟΤ στα κτήρια ανά 5-10 χρόνια / Έχουμε ακόμη δρόμο λέει το ΥΠΕΣ

Τι προνοεί η πρόταση του ΕΤΕΚ σχετικά με την τακτική επιθεώρηση κτηρίων - Χρειάζεται περισσότερος χρόνος λέει το ΥΠΕΞ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στην υλοποίηση της προχωρά σιγά σιγά η πρόταση του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση για τακτική επιθεώρηση των οικοδομών στην Κύπρο, η οποία προνοεί τον έλεγχο των κτηρίων με παρόμοιο τρόπο όπως γίνεται ο έλεγχος ΜΟΤ στα αυτοκίνητα, με το Υπουργείο Εσωτερικών να δηλώνει ότι το ζήτημα έχει ακόμα δρόμο, αφού βρίσκεται υπό συζήτηση.

Μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΤΕΚ Πλάτωνας Στυλιανού, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόταση και αυτή την στιγμή το ΕΤΕΚ έχει οργανώσει σεμινάριο για να γίνει η παρουσίαση των εντύπων που ετοίμασε.

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανού, τώρα που ολοκληρώθηκε το τεχνικό κομμάτι της πρότασης, αυτό που μένει είναι να ψηφιστεί από την Βουλή.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, ακόμα γίνονται συζητήσεις ώστε να ληφθεί απόφαση σχετικά με το πώς θα κινηθεί το Υπουργείο για το θέμα και γι' αυτό  η πρόταση δεν έχει πάει ακόμα στην Βουλή.

Τι προνοεί η πρόταση

Βασική πρόνοια της πρότασης, ανέφερε ο κ. Στυλιανού, είναι η τακτική επιθεώρηση των κτηρίων.

Ειδικότερα, όπως μας εξήγησε, τα κτήρια έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με την κατηγορία σπουδαιότητας τους και με βάση το που κατηγοριοποιούνται, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά συγκεκριμένο διάστημα.

Δηλαδή αν είναι κτήρια που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο όπως κτήρια δημόσιας χρήσης (πχ σινεμά, νοσοκομεία, πυροσβεστικοί σταθμοί κτλ.) θα γίνονται επιθεωρήσεις κάθε πέντε χρόνια, αν είναι κτήρια όπως πολυκατοικίες που μένει πολύς κόσμος αλλά δεν είναι δημόσιας χρήσης, θα γίνονται κάθε 10 χρόνια κτλ.

«Για παράδειγμα όταν γίνει ο πρώτος έλεγχος σε ένα νοσοκομείο, άσχετα με το πότε έχει κτιστεί, θα γίνει ξανά έλεγχος μετά από 5-7 χρόνια αναλόγως με το που εμπίπτει, δεν θα γίνει μια φορά μόνο ο έλεγχος και θα τελειώσει», πρόσθεσε.

Γενικότερα, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται περίπου κάθε 5-10 χρόνια, αναλόγως με το κτήριο.

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση του ΕΤΕΚ προνοεί να ισχύσει αρχικά ένα πιστοποιητικό καταλληλόλητας για τα κτήρια που έγιναν πριν το 1994, όπου δεν υπήρχαν οι αντισεισμικές πρόνοιες, και ακολούθως να γίνει ρύθμιση και για νεότερα κτήρια, κυρίως μέχρι το 2012, επειδή μετά το 2012 τα κτήρια χτίζονται με ευρωκώδικες και δεν χρειάζονται τόσο νωρίς κάποιο έλεγχο. 

Παράλληλα, η πρόταση προνοεί όπως αρχικά να ξεκινήσουν οι έλεγχοι με κτήρια που φιλοξενούν πολύ κόσμο και στη συνέχεια να περάσουν και σε σπίτια.

Ποιοι θα είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους

Ερωτηθείς ποιοι θα εκτελούν αυτούς τους ελέγχους, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται από εγγεγραμμένους μηχανικούς που θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. 

«Για αυτό θα κάνουμε και το σεμινάριο τον Σεπτέμβριο. Σκοπός είναι να εκπαιδεύσουμε τους μηχανικούς», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΕΤΕΚ τόνισε την επιτακτική ανάγκη να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα τακτικής συντήρησης των οικοδομών, γιατί «δεν μπορεί να γίνει μόνο μια φορά ο έλεγχος, μετά από κάποια χρόνια θα παρουσιάσει προβλήματα το κτήριο».

Λεπτομέρειες για το σεμινάριο

Όσο αφορά το σεμινάριο που διοργανώνει το ΕΤΕΚ, θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 η ώρα 09:00-17:00 στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ).

Σκοπός του σεμιναρίου είναι όπως γίνει παρουσίαση μεθοδολογίας για την οπτική επιθεώρηση και την αξιολόγηση της επικινδυνότητας κτηρίων.  Έμφαση θα δοθεί επίσης στην παρουσίαση της παθολογίας και τρωτότητας δομικών συστημάτων που συναντώνται συχνά στην Κύπρο καθώς και σε συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλης ηλικίας κτήρια, λόγω και της μη μέριμνας για συστηματική τους συντήρηση.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνει παρουσίαση των πιο κάτω Εντύπων Οπτικής Επιθεώρησης Κτηρίων που διαμορφώθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή Τακτικής Επιθεώρησης Κατασκευών του ΕΤΕΚ και εκδόθηκαν από το ΕΤΕΚ, με σκοπό να αξιοποιηθούν από μελετητές για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και οπτικών ελέγχων σε κτήρια. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το σεμινάριο ΕΔΩ.

Φιλμάκι από ΕΤΕΚ

Να σημειώσουμε ότι το ΕΤΕΚ στην προσπάθειά του για να ευαισθητοποιήσει αλλά και να κινητοποιήσει το Κράτος, την Βουλή, τις Τοπικές Αρχές αλλά και όλους του πολίτες για την επιτακτική ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης της Τακτικής Επιθεώρησης Κτιρίων, ετοίμασε και ειδικό φιλμάκι.

Δείτε το φιλμάκι: