Μουδιασμένες οι Εγγυήτριες Δυνάμεις για το Κυπριακό

Δύσκολα τα πράγματα για Λουτ- Ψάχνει λύσεις να "ξεκλειδώσει" τη διαδικασία
  • Οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία ρίχνουν το Κυπριακό σε δεύτερη μοίρα για την Άγκυρα
  • Η εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν αφήνει τον Τσίπρα να συγκεντρωθεί στο Κυπριακό 
  • Το Λονδίνο εμφανίζεται πιο ευέλικτο από Άγκυρα και Αθήνα, όμως ούτως η άλλως το Κυπριακό δεν επηρεάζει ποσώς την εσωτερική του κοινή γνώμη
  • Η εμμονή της τ/κ πλευράς χωρίς λέξη για εγγυήσεις και στρατό περιπλέκουν τα πράγματα

 

Σαν σπαζοκεφαλιά για την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολτ Λουτ, μοιάζουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ενώ προσπαθεί να ...ξεκλειδώσει τη διαδικασία με τη διαμόρφωση και συμφωνία επί των "όρων αναφοράς" μεταξύ των δύο πλευρών, την ίδια στιγμή ψάχνει λύσεις να ξεπεράσει τα εμπόδια που προβάλλονται από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Από τη μία η σαφής θέση της Τουρκίας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναρχίσουν πριν το Μάιο λόγω τοπικών εκλογών στη χώρα, από την άλλη η κυβέρνηση Τσίπρα να ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές λίαν συντόμως, αλλά και με τη Βρετανία να βρίσκεται σε δυσχέρεια λόγω Brexit, η Λουτ αναζητά τις απαντήσεις που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο.

Μέσα σε όλα αυτά η αταλάντευτη επιμονή της Τουρκίας σε εγγυήσεις και στρατεύματα, αλλά και η εμμονή του Μουσταφά Ακιντζί να μιλά για «πλαίσιο» αφήνοντας έξω στρατό και εγγυήσεις, όπως ήταν η πρότασή του για «στρατηγική συμφωνία», περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την Αμερικανίδα διπλωμάτη.

Τουρκία: Όχι τώρα Κυπριακό...
Όπως άλλωστε έγραψε ξανά η “Brief” η Άγκυρα τη δεδομένη στιγμή δεν επιθυμεί να μπει σε μία τελική διαδικασία για το Κυπριακό. Και αυτό λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα σε συνάρτηση με τις επικείμενες τοπικές εκλογές τον Απρίλιο.

Υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στη χώρα, αφού στις τελευταίες προεδρικές εκλογές η κυβέρνηση Ερντογάν απώλεσε σημαντικά ποσοστά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη, που ως γνωστόν διαμορφώνουν και τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία.

Επομένως η Άγκυρα σε καμία περίπτωση θέλει ενόψει δημοτικών εκλογών, να βρίσκεται το Κυπριακό στην ατζέντα της και δη ενώπιον της κοινής γνώμης προς εσωτερική συζήτηση.

Παράλληλα, η μόλις πρόσφατη νέα συμφωνία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του εθνικιστικού κινήματος MHP -γνωστό ως γκρίζοι λύκοι- με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στηρίξει τους υποψηφίους του ΑΚΡ στις τρεις μεγαλύτερες επαρχίες της χώρας, θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας που βάζει φρένο στο όποιο ενδεχόμενο ευελιξίας της Άγκυρας στο Κυπριακό. Στους ανασταλτικούς παράγοντες καταγράφονται και τα μέτωπα που έχει ανοικτά η Τουρκία με την εμπλοκή της στην κρίση της Μέσης Ανατολής στην προσπάθειά της βέβαια να αποτρέψει την δημιουργία Κουρδικού κράτους στην περιοχή της Συρίας.

>>> Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<<

Ελλάδα πολλά τα προβλήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Brief" αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών σε συνομιλία ανταλλαγής απόψεων που είχαν με διπλωματικούς κύκλους, εξέφρασαν την ανησυχία τους ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και η ευαίσθητη ισορροπία στην οποία κινείται η κυβέρνηση Τσίπρα, για τους πολιτικούς αναλυτές της χώρας, χαρακτηρίζεται ως άτυπη προεκλογική περίοδος.

Όπως μας λέχθηκε από συνάδελφους του πολιτικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα, στην ουσία το μόνο που απομένει όπως οδηγούνται τα πράγματα με εύθραυστη την οικονομία και με εκκρεμούσα τη συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια, είναι η επίσημη εξαγγελία για εκλογές.

Θεωρείται αμφίβολο αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να αντέξει στις πιέσεις που διαμορφώνονται από το πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες συνεργάτες του φαίνεται να τον συμβουλεύουν να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό τον ερχόμενο Φεβρουάριο, καθότι εκτιμούν ότι είναι πολιτική αυτοκτονία, ο ΣΥΡΙΖΑ, να αναμένει στην φθορά των εξελίξεων την εκλογική διαδικασία, να διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2019.

Οι περισσότεροι μάλιστα πολιτικοί αναλυτές γράφουν στα Αθηναϊκά έντυπα και διαδικτυακά μέσα, ότι τα επιδόματα και τα βοηθήματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση εδράζονται στα πλαίσια της άτυπης προεκλογικής περιόδου. Αυτό γιατί τα ταμεία της Ελλάδος έχουν αδειάσει και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν άλλα οικονομικά περιθώρια μέχρι τον Οκτώβριο για προεκλογικές παροχές από την Κυβέρνηση.

Η περιγραφείσα κατάσταση βρίσκεται φυσικά και σε γνώση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία κρίνουν ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες ούτε και της ελληνικής κυβέρνησης (όπως άλλωστε και της τουρκικής κυβέρνησης όπως προαναφέραμε).

Δεν μας απασχολεί το ζήτημα
H Βρετανία αν και φαίνεται πιο ευέλικτη, εντούτοις η πολιτική κρίση που βιώνει λόγω Brexit έρχεται να υπογραμμίσει μια συνολικότερη κρίση προσανατολισμού σε μία μάλιστα από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με αποτέλεσμα εσωτερικά να αντιμετωπίζει ευρύτερα προβλήματα, από τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην κοινή γνώμη, για τα όσα τεκταίνονται.

Αναμφίβολα η περίοδος θεωρείται περίοδος ρυθμίσεων στην Βρετανία, αφού το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται εκτός Ε.Ε. και αφού πρώτα η υπάρχουσα συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας, επικυρωθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Σίγουρα ειδικά αυτή την περίοδο δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Βρετανικής κυβέρνησης η κορύφωση των διαδικασιών για το Κυπριακό.

Ούτως ή άλλως, ουδέποτε το Κυπριακό περιλαμβανόταν στις προτεραιότητες του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά λόγω της κατάστασης κατέβηκε περαιτέρω στις προτεραιότητες της ύπατης αρμοστείας.

Το μήνυμα, ωστόσο, που στέλνει το Λονδίνο είναι πως παραμένει έτοιμο ανά πάσα στιγμή να συμβάλλει στις όποιες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Το Κυπριακό, όμως, δεν απασχολεί και δεν απασχόλησε ποτέ την κοινή γνώμη στην Βρετανία. Συνεπώς η χώρα γνωρίζει πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα της και δεν κινδυνεύει από μία διαμορφωθείσα κατάσταση που πιθανώς προκύψει στην κοινή γνώμη επί των όποιων πολιτικών αποφάσεων στο Κυπριακό.

Οι  θέσεις των δυο πλευρών από τους πιο δύσκολους γρίφους
Από τα πιο δύσκολα ζητήματα που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει η Λουτ είναι οι θέσεις των δύο πλευρών αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται ότι προτίθεται να καταθέσει στους "όρους αναφοράς" τις "κόκκινες γραμμές" της Λευκωσίας.

Όπως δημοσίευσε η "Βrief" την Κυριακή (9/12) η τ/κ κοινότητα επιχειρεί να αξιοποιήσει την προδιαπραγματευτική αυτή διαδικασία των "όρων αναφοράς" για να θέσει ως νέα ιδέα τα δύο κράτη και να αλλάξει με αυτό τον τρόπο τη βάση λύσης του Κυπριακού.

Η Λευκωσία φαίνεται πως θα καταθέσει επτά “όρους αναφοράς”. Τέσσερις αφορούν στην ουσία και τρεις τη διαδικασία. Η "Brief", αποκάλυψε το προσχέδιο των “όρων αναφοράς” στις 4 Νοεμβρίου που προτίθεται να καταθέσει ο Ν. Αναστασιάδης στην Τζέιν Χολ Λουτ.

Βλέπει σήμερα Αναστασιάδη αύριο Ακιντζί
Παρά τα προβλήματα που προκύπτουν με τις προτεραιότητες των Εγγυητριών Δυνάμεων, εντούτοις η Λουτ θα επιχειρήσει ξεκαθάρισμα με τις δύο πλευρές ώστε να διαμορφωθούν οι "όροι αναφοράς", προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αναγκάσει τις πλευρές σε μία νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Με αυτό το σκεπτικό φαίνεται πως θα κινηθεί στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στην αυριανή με τον Τ/κ ηγέτη. Συγκεκριμένα η Αμερικανίδα διπλωμάτης αναμένεται να καταγράψει τις θέσεις των δύο πλευρών επί των "όρων αναφοράς". Πληροφορίες μάλιστα που μεταδίδονται τις τελευταίες μέρες  θέλουν την Τζέιν Χολ Λουτ να ήρθε προετοιμασμένη στην Κύπρο φέρνοντας μαζί της "προσχέδιο όρων αναφοράς", βασισμένο στις θέσεις των δύο πλευρών που έθεσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες.

>>> Ροή Ειδήσεων - Επιλεγμένο περιεχόμενο Brief <<<

Αν οι πληροφορίες ευσταθούν αυτό σημαίνει πως σε πρώτο στάδιο θα διαφανούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας. Σε δεύτερο στάδιο αναμένεται να επιχειρηθεί η καταγραφή των συγκλίσεων και να γεφυρωθεί το χάσμα των διαφορετικών ερμηνειών επί του Πλαισίου Γκουτέρες. Σε τρίτο στάδιο η ειδική απεσταλμένη εκτιμάται ότι θα καθορίσει χρονικό πλαίσιο επίλυσης ή όχι, των διαφορών και των εκκρεμοτήτων ώστε να διαφανεί εάν τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν σε ένα νέο εντατικό γύρο διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες δέκα μέρες η Τζέιν Χολ Λουτ, προσπάθησε να προσεγγίσει τις εγγυήτριες δυνάμεις για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, αλλά και στο πλαίσιο της προσπάθειας της για τη διαμόρφωση και συμφωνία των “όρων αναφοράς” μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αρχικά η Τζέιν Χολ Λουτ πραγματοποίησε συνάντηση στις Βρυξέλλες με την Φεντερίκα Μογκερίνι, στην συνέχεια συνάντησε τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο, στα γραφεία της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη και ακολούθησε το αιφνιδιαστικό ταξίδι της στην Τουρκία την περασμένη Πέμπτη όπου συνάντησε τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης και Σκεύη Σταύρου