Μουδιασμένη παραμένει η αγορά ακινήτων (ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πώς κινήθηκε η αγορά ακινήτων τον Φεβρουάριο αλλά και το πρώτο δίμηνο του έτους - ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μουδιασμένη παράμεινε και τον Φεβρουάριο η αγορά ακινήτων στην Κύπρο, η οποία από τον περασμένο Μάιο παρουσιάζει σημάδια «κόπωσης».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία αναλύει σήμερα (4/3) η Brief, τόσο τον δεύτερο μήνα τους έτους όσο και το πρώτο δίμηνο, ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκε στα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία, είναι μειωμένος σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πώς κινήθηκε η αγορά τον Φεβρουάριο
Ειδικότερα και βάσει των στοιχείων, τον περασμένο μήνα κατατέθηκαν συνολικά 739 πωλητήρια -3 λιγότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο-, σε σχέση με 834 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 11%.

Ανά επαρχία, την μεγαλύτερη πτώση στα πωλητήρια έγγραφα καταγράφει η Πάφος (19%), αφού κατατέθηκαν 191 τέτοια έγγραφα σε σχέση με 211 πέρσι. Την Πάφο ακολουθεί η Λεμεσός -225 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 256 πέρσι (μείωση 12%), η Λευκωσία -178 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 194 πέρσι (μείωση 8%) και η Λάρνακα -118 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 125 πέρσι (μείωση 6%), ενώ την μικρότερη μείωση παρουσιάζει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου -47 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 48 πέρσι (μείωση 2%).

Όπως φαίνεται, δε, και στον πίνακα, ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων τον μήνα Φεβρουάριο, παρότι είναι ο δεύτερος καλύτερος της τελευταίας 10ετίας, εντούτοις, κινήθηκε στα επίπεδα του 2010. Α

Η εικόνα το δίμηνο
Σε ό,τι αφορά την εικόνα της αγοράς ακινήτων το πρώτο δίμηνο του έτους, αυτή παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.482 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.600 πέρσι.

Σε επίπεδο επαρχιών, πάντως, η εικόνα είναι μοιρασμένη. Από την μία, Λεμεσός, Πάφος και Αμμόχωστος παρουσιάζουν μείωση, ενώ Λευκωσία και Λάρνακα αύξηση. Ειδικότερα:

Στην επαρχία Λευκωσίας κατατέθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 375 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 355 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 6%. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε τα μέγιστα η σημαντική άνοδος των πωλητήριων εγγράφων τον Ιανουάριο (αύξηση 22%).

Στην επαρχία Λεμεσού κατατέθηκαν το πρώτο δίμηνο 405 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 507 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 20%. Σημειώνεται πως, στην επαρχία καταγράφηκε μείωση στα πωλητήρια έγγραφα και τους δύο μήνες του έτους: 28% τον Ιανουάριο και 12% τον Φεβρουάριο.

Στην επαρχία Λάρνακας κατατέθηκαν 265 πωλητήρια έγγραφα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σε σχέση με 239 τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, παρουσιάζοντας αύξηση 11%. Η αύξηση αυτή είναι απότοκο της μεγάλης ανόδου που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο (+29% σε σχέση με πέρσι).

Στην επαρχία Πάφου κατατέθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 339 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 398 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση 15%. Όπως και στην περίπτωση της Λεμεσού και στην Πάφο, μείωση στα πωλητήρια έγγραφα καταγράφεται και τους δύο μήνες του έτους: -10% τον Ιανουάριο και -19% τον Φεβρουάριο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στην επαρχία Αμμοχώστου κατατέθηκαν το πρώτο δίμηνο 97 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 101 πέρσι, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 4%.

Πάντως, όπως φαίνεται και στον πίνακα, η Λεμεσός παρότι παρουσιάζει σημαντική πτώση στα πωλητήρια έγγραφα, εντούτοις, παραμένει πρώτη επιλογή για αγορά ακινήτων από Κύπριους και ξένους, ακολουθούμενη από την Λευκωσία και την Πάφο: α

 

Μάριος Αδάμου
 
2041