Μπορεί να πωλείται & στην Κύπρο το νερό 500ml παντού έως €0,50;

Γιατί δεν μπαίνει πλαφόν στην τιμή πώλησης του νερού και στην Κύπρο όπως έγινε στην Ελλάδα - Σε ποια προϊόντα μπορεί να οριστεί μέγιστη τιμή - Τι ισχύει σήμερα

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Πυκνά συχνά γίνεται συζήτηση στην Κύπρο για την τιμή πώλησης του εμφιαλωμένου νερού. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι όπου ο κόσμος επισκέπτεται πολλά παραλιακά μαγαζιά, συμβαίνει συχνά να βλέπουμε ότι δυστυχώς το νερό  πωλείται ακριβά. Γιατί όμως δεν μπαίνει πλαφόν στην τιμή πώλησης του νερού και στην Κύπρο όπως έγινε στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, όπως θα δούμε και παρακάτω, έχει καθοριστεί πλαφόν σε κάποια προϊόντα, ανάμεσα  τους και το εμφιαλωμένο νερό με την ανώτερη τιμή για την συσκευασία των 500 ml (0,5 L) να ανέρχεται στα 0,50 σεντς και για την συσκευασία των 750 ml (0,75L) στα 0,75 σεντς. 

Στην Κύπρο τώρα, δεν έχουμε πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό αλλά υπάρχει περίπτωση μελλοντικά να μπει; Υπάρχουν περιπτώσεις εκμετάλλευσης στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού; Σε ποια προϊόντα μπορεί να μπει πλαφόν στην χώρα μας; H Brief για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Μάριο Δρουσιώτη, Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. 

Να σημειώσουμε ότι το πλαφόν ορίζει την ανώτερη τιμή που μπορεί να πάρει ένα προϊόν και ο λόγος που αποφασίζεται συνήθως να μπει πλαφόν σε κάποιο προϊόν είναι για την προστασία του καταναλωτή από αισχροκέρδεια, δηλαδή  τις περιπτώσεις όπου ένα προϊόν πωλείται πολύ ακριβότερα από ότι πρέπει. 

>>> Διαβάστε επίσης: Δικαιούσαι να αρνηθείς τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο κορωνοϊού; <<< 

Μπορεί να μπει πλαφόν στο νερό;  

Μπορεί να μπει πλαφόν στο νερό, δηλώνει ο κ. Δρουσιώτης, αλλά πρέπει να υπάρχουν παράλογες τιμές Παγκύπρια για να γίνει αυτό: «Στο εμφιαλωμένο νερό μπορεί να επιβληθεί πλαφόν αλλά πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να επέμβει ο/η Υπουργός Εμπορίου. Δεν μπορεί να γίνει επειδή απλά θέλω να το βάλω. Πρέπει να υπάρχουν παράλογες τιμές στο σύνολο», ανέφερε. 

Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να μπει πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό αφού οι τιμές είναι λογικές, είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών: «Η γνώμη η δική μου είναι ότι δεν μπορεί να μπει πλαφόν στο νερό και ο λόγος είναι ότι πρέπει να είναι Παγκύπρια και ευρέως διαδεδομένη η εκμετάλλευση στο νερό. Στο νερό, εκμετάλλευση υπάρχει μόνο στα παραλιακά κέντρα. Σε όλη την υπόλοιπη Κύπρο δεν υπάρχει το στοιχείο του παράλογου, είναι λογικές οι τιμές. Οπότε δεν μπορεί να μπει όπως έχουν σήμερα τα πράγματα. Παρόλο ότι υπάρχει η δυνατότητα, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει», εξήγησε. 

Σε ερώτηση μας αν θα μπορούσε να μπει πλαφόν στο νερό μόνο παραλιακά που παρατηρούνται οι αυξημένες τιμές, ο κ. Δρουσιώτης μας εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αφού για να επέμβει ο/η Υπουργός θα πρέπει να είναι στο σύνολο ή στο μεγάλο μέρος του συνόλου η εκμετάλλευση: « Ο λόγος που μπαίνει το πλαφόν είναι για να προστατεύσει τον καταναλωτή. Αλλά ο καταναλωτής μπορεί να μην πάει στο παραλιακό να αγοράσει νερό. Μπορεί να πάει 50 μέτρα πιο πίσω σε άλλο περίπτερο που θα βρει λογικές τιμές. Δεν μπορεί να μπει το πλαφόν αν δεν αφορά προστασία που να καλύπτει το σύνολο των καταναλωτών», είπε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Σε ποια άλλα προϊόντα μπορεί να μπει πλαφόν 

Μπορεί να μπει πλαφόν σε 4 είδη προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του νερού, λέει ο κ. Δρουσιώτης, αλλά ισχύει και για τα άλλα 3 ότι ισχύει και για το νερό – πρέπει να υπάρχουν παράλογες τιμές στο σύνολο για να μπει το πλαφόν: «Ο κανόνας είναι ότι πλαφόν δεν μπαίνει σε τίποτα. Είναι ελεύθερες οι τιμές. Όμως υπάρχει μια ειδική νομοθεσία  η οποία επιτρέπει στον/ην Υπουργό Εμπορίου να βάλει πλαφόν σε 4 είδη για το χρονικό διάστημα των 45 ημερών. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να ανανεωθεί. Τα 4 αυτά είδη είναι το εμφιαλωμένο νερό, το γάλα, το ψωμί και ο καφές», δήλωσε. 

Επίσης πλαφόν μπορεί να μπει και στα πετρελαιοειδή, δήλωσε ο κ. Δρουσιώτης: «Πλαφόν μπορεί να μπει και στα πετρελαιοειδή, για τα οποία έχει και 10-12 χρόνια που υπάρχει νόμος. Επέμβηκε παλαιότερα μια φορά ο Υπουργός Εμπορίου και έβαλε πλαφόν στα πετρελαιοειδή αλλά μετά από 2 μέρες το αναίρεσε γιατί λειτούργησε σε βάρος των καταναλωτών», εξήγησε. 

Να σημειώσουμε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία της Brief με την Υπηρεσία Καταναλωτή, μας έγινε γνωστό ότι εκτός από τα προαναφερόμενα προϊόντα που μπορεί ο/η Υπουργός Ενέργειας να βάλει πλαφόν, υπάρχει η δυνατότητα να μπει πλαφόν και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Το μόνο πλαφόν που λειτούργησε μέχρι στιγμής, μας δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, είναι στο γάλα: «Είχε μπει πλαφόν  στο γάλα πριν περίπου 7 χρόνια που ήταν ψηλές οι τιμές του. Εκεί το πλαφόν ανανεώθηκε για 2-3 σαρανταπενταήμερα και είχε αποτέλεσμα», ανέφερε. 

Τέλος, σε ερώτηση μας αν είναι χρονοβόρα η διαδικασία να μπει πλαφόν σε κάποιο προϊόν, ο κ. Δρουσιώτης απάντησε ότι είναι μια σχετικά απλή διαδικασία: «Ο/η Υπουργός βγάζει διάταγμα, είναι απλή η διαδικασία. Ορίζει ένα λειτουργό, βλέπει τις τιμές (πχ για το γάλα. το νερό κτλ.) που κυκλοφορούν στην αγορά και κάνει μια έκθεση. Εάν οι τιμές είναι παράλογες, βγάζει το διάταγμα. Η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες, ούτε από την Βουλή δεν χρειάζεται να περάσει», κατέληξε. 

Πλαφόν στα αντισηπτικά και στις μάσκες 

Να θυμίσουμε ότι, με διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, καθορίστηκε ανώτατη τιμή για τα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα θερμόμετρα. Πιο συγκεκριμένα, ισχύουν αυτές οι τιμές για τα συγκεκριμένα προϊόντα: 


 

Τι ισχύει στην Ελλάδα* 

Όπως προαναφέραμε, στην Ελλάδα έχει μπει πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό αλλά και σε άλλα ροφήματα/τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα, καθορίστηκαν ανώτατες τιμές πώλησης για αυτά τα προϊόντα: 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml (0,5 L), εντός ή εκτός ψυγείου κατά προτίμηση του καταναλωτή 0,50 ευρώ. 
  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml (0,75L), εντός ή εκτός ψυγείου κατά προτίμηση του καταναλωτή 0,75 ευρώ. 
  • Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ.
  • Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ. 
  • Καφές ρόφημα ελληνικός μονός 1,20 ευρώ. 
  • Καφές ρόφημα φίλτρου (γαλλικός, κλπ.) μονός κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική 1,30 ευρώ. 
  • Καφές ρόφημα εσπρέσο ζεστός ή κρύος μονός κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική 1,45 ευρώ. 
  • Καφές ρόφημα στιγμιαίος ζεστός ή κρύος μονός (τύπου φραπέ κλπ.) μονός κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική 1,30 ευρώ. 
  • Τσάι ρόφημα ζεστό ή κρύο 1,30 ευρώ. 

Να σημειώσουμε ότι, το πλαφόν σε αυτά τα προϊόντα ισχύει στους παρακάτω χώρους στην Ελλάδα: 

  • Εντός Αερολιμένων της Χώρας. 
  • Εντός αθλητικών χώρων (στάδια, γήπεδα κ.λπ.), έστω και αν οι χώροι αυτοί παραχωρούνται και για άλλες εκδηλώσεις, πέραν των διεξαγόμενων αθλητικών οργανώσεων. 
  • Εντός αρχαιολογικών χώρων, ανεξαρτήτως αν στους χώρους αυτούς λειτουργεί ή όχι μουσείο αρχαιοτήτων. Χώροι εντός των οποίων λειτουργεί μουσείο. 
  • Εντός των επιβατικών πλοίων πάσης φύσεως (οχηματαγωγών ή μη), που εκτελούν αποκλειστικά και μόνο πλόες εσωτερικών γραμμών (όχι των κρουαζιερόπλοιων). 
  • Εντός των επιβατικών αμαξοστοιχιών του Ο.Σ.Ε. και εντός των σιδηροδρομικών σταθμών του Ο.Σ.Ε. 
  • Εντός κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και σε οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο εισόδου (πλαζ). 
  • Εντός Δικαστηρίων, Νοσοκομείων, Κλινικών και Ευαγών Ιδρυμάτων. 
  • Εντός σταθμών υπεραστικών λεωφορείων. 
  • Χώροι δικαιοδοσίας Ιδρυμάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Τεχνικών Σχολών και λοιπών Σχολών, μη κατονομαζόμενων. 

*Πηγή: EEA.gr

Κυπριάνα Σταύρου