Μπορείς ακόμα να πάρεις €600 «δώρο» για a/c, πλυντήριο και ψυγείο

Πόσες αιτήσεις έγιναν μέχρι στιγμής - Μέχρι πότε ισχύει το Σχέδιο - Ποιοι οι δικαιούχοι

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στις 4.200 έφθασαν μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, που προκήρυξε στις 13 Δεκεμβρίου 2021 το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

>>> Διαβάστε επίσης: Θες φωτοβολταϊκά ή θερμοσίφωνα; Προκηρύσσονται Σχέδια Χορηγιών <<<

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το σχέδιο αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 20/12/2022 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού (5 εκατομμύρια ευρώ), ο οποίος αναμένεται να καλύψει περίπου 5.000 αιτήσεις. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε έγκυρη πηγή του Υπουργείου Ενέργειας στην Brief, αρκετές από τις 4.200 αιτήσεις που έγιναν, είναι πολύ πιθανό να μην εγκριθούν λόγω λανθασμένης συμπλήρωσης τους, οπότε υπάρχει μεγάλο περιθώριο ακόμα για όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση.

>>> Δείτε ΕΔΩ τον Οδηγό του Σχεδίου Χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών <<<

Πόσες συσκευές δικαιούσαι να αντικαταστήσεις – Πόση η χορηγία και ποιοι οι δικαιούχοι

Να υπενθυμίσουμε ότι, οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο.

Πιο κάτω αναλύονται οι βασικές πρόνοιες του σχεδίου:

ρξτ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, για να είναι επιλέξιμες οι νέες ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να πληρούν τις πιο κάτω ενεργειακές απαιτήσεις:

Ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες:

 • Η τάξη ενεργειακής απόδοσης για τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, πρέπει να είναι D ή ανώτερης
 • Τονίζεται ότι οι νέες ενεργειακές σημάνσεις για τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες που εφαρμόζονται από 01/03/2021 χρησιμοποιούν την κλίμακα από το A μέχρι το G.
 • ΜΗΝ αγοράσετε ψυγείο/ψυγειοκαταψύκτη του οποίου η ενεργειακή σήμανση χρησιμοποιεί την παλιά κλίμακα (κλίμακες με «+», πχ. Α++) καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι μη επιλέξιμο.

>>> Δείτε ΕΔΩ έγγραφο στο οποίο επεξηγείται η ενεργειακή σήμανση των ψυγείων/ψυγειοκαταψυκτών <<<

Το ποσό χορηγίας είναι €400 για ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες μικτής χωρητικότητας μέχρι 449 lt ή €600 για ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες μικτής χωρητικότητας πέραν των 450 lt.

Πλυντήρια ρούχων:

 • Η τάξη ενεργειακής απόδοσης για τα πλυντήρια ρούχων, πρέπει να είναι C ή ανώτερης
 • Τονίζεται ότι οι νέες ενεργειακές σημάνσεις για τα πλυντήρια ρούχων που εφαρμόζονται από 01/03/2021 χρησιμοποιούν την κλίμακα από το A μέχρι το G
 • ΜΗΝ αγοράσετε πλυντήριο του οποίου η ενεργειακή σήμανση χρησιμοποιεί την παλιά κλίμακα (κλίμακες με «+», πχ. Α++) καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι μη επιλέξιμο.

>>> Δείτε ΕΔΩ έγγραφο στο οποίο επεξηγείται η ενεργειακή σήμανση των πλυντηρίων ρούχων <<<

Το ποσό χορηγίας είναι €300 για πλυντήρια ρούχων χωρητικότητας μέχρι 8,9 Κg ή €400 για πλυντήρια ρούχων χωρητικότητας πέραν των 9 Κg.

Κλιματιστικά:

 • Η τάξη ενεργειακής απόδοσης για τις κλιματιστικές μονάδες πρέπει να είναι Α++ ή ανώτερης για ψύξη ΚΑΙ Α+ ή ανώτερης για θέρμανση στη ‘’μέση’’ εποχή θέρμανσης.

>>> Δείτε ΕΔΩ έγγραφο στο οποίο επεξηγείται η ενεργειακή σήμανση των κλιματιστικών <<<

Το ποσό χορηγίας είναι €300 για κλιματιστικά δυναμικότητας μέχρι 3,99 kW (13.650 BTU/hr) στην ψύξη ή €500 για κλιματιστικά δυναμικότητας πάνω από 4 kW (13.650 BTU/hr) στην ψύξη.

Όσο αφορά τα κλιματιστικά, επιλέξιμες είναι και οι δαπάνες εγκατάστασης των κλιματιστικών, εφόσον:

 • τιμολογούνται ξεχωριστά
 • ο εγκαταστάτης του κλιματιστικού είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εγκαταστατών Τεχνικών Συστημάτων Κτιρίων στην Κατηγορία Β – Εγκαταστάτες Τεχνικού Εξοπλισμού για Συστήματα Κλιματισμού και Εξαερισμού. Τονίζεται ότι δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες εγκατάστασης που γίνονται από πρόσωπα που δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο.

Διευκρινίζεται ότι η δαπάνη εγκατάστασης του κλιματιστικού συμψηφίζεται με τη δαπάνη αγοράς του κλιματιστικού για να υπολογιστεί η συνολική δαπάνη και να υπολογιστεί το ποσό χορηγίας. Νοείται ότι το τελικό ποσό χορηγίας για κάθε κλιματιστικό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ποσά που αναφέρονται πιο πάνω (δηλ. €300 για δυναμικότητα μέχρι 3,99 kW στην ψύξη ή €500 για δυναμικότητας πάνω από 4 kW).

Οι δικαιούχοι του σχεδίου είναι:

 • Οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
 • Οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
 • Οι λήπτες Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας,
 • Οι λήπτες του επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος ηλικίας τους και δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος ηλικίας του.
 • Οι λήπτες επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομα.
 • Οι λήπτες επιδόματος φροντίδας σε τετραπληγικά άτομα.
 • Οι λήπτες της χορηγίας σε τυφλούς.
 • Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει επίδομα τέκνου για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και µε ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.

Πρώτα γίνεται το αίτημα προέγκρισης – Τα κοινά λάθη

Σημαντικό σημείο που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίνονται, είναι ότι δεν παίρνουν τα λεφτά της χορηγίας μόλις εγκριθούν. 

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν πρώτα αίτημα προέγκρισης, με το οποίο θα μπορούν να πάνε να αγοράσουν τις ηλεκτρικές συσκευές, με το τιμολόγιο στο όνομα τους.

Όταν γίνει η αγορά, ο καταναλωτής πρέπει να συμπληρώσει ηλεκτρονικά αίτηση για να λάβει την χορηγία.

Δείτε αναλυτικότερα την διαδικασία έγκρισης στο πιο κάτω σχεδιάγραμμα:

dbg

>>> ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε τον Οδηγό Υποβολής Αίτησης Προέγκρισης<<<

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, ο αιτητής για να μπορέσει να υποβάλει «Αίτημα Προέγκρισης», θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό στο σύστημα του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ. 

Κατά τη δημιουργία λογαριασμού, πρέπει να επισυνάπτει αντίγραφο δελτίου ταυτοποίησης ως ακολούθως:

 • Για πολίτες με Κυπριακή Υπηκοότητα: Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας
 • Για πολίτες της ΕΕ: Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ένωσης και Μελών της οικογένειας του που είναι επίσης πολίτες της Ένωσης
 • Για πολίτες τρίτων χωρών: Alien Registration Card (ARC)
 • Για Αντίγραφο Πρόσφατου Λογαριασμού Ηλεκτρικού Ρεύματος της οικίας στην  οποία διαμένει ο αιτητής (ευάλωτος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας) όπου θα εγκατασταθούν οι συσκευές. Δεν είναι υποχρεωτικό ο λογαριασμός ρεύματος να είναι στο όνομα του ευάλωτου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε περίπτωση που ο ευάλωτος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας είναι λήπτης Επιδόματος Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα που έχει συμπληρώσει το 70o έτος της ηλικίας του, θα πρέπει επιπρόσθετα να υποβληθεί: 

 • Βεβαίωση από την οικεία τοπική αρχή (Κοινοτάρχη) ότι δεν συνοικεί με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 70o έτος της ηλικίας του (παράδειγμα/πρότυπο σχετικής Βεβαίωσης ΕΔΩ).

Το Υπουργείο Ενέργειας έχει επίσης παρατηρήσει ότι συχνά η υποβολή του αιτήματος προέγκρισης υποβάλλεται λανθασμένα από άτομο που συνήθως έχει συγγενική σχέση με τον δικαιούχο (π.χ. σύζυγο ή παιδί), κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε απόρριψη των αιτημάτων προέγκρισης.

Όπως αναφέρει, ασχέτως από το ποιος συμπληρώνει τα απαιτούμενα της αίτησης, αυτή πρέπει να υποβάλλεται στο όνομα του ίδιου του ευάλωτου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή του ατόμου στο όνομα του οποίου καταβάλλεται κάποιο από τα επιδόματα που αναφέρονται στη συνέχεια.

Παρατηρείται επίσης συχνά η υποβολή αιτημάτων από μη δικαιούχους, αφού δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση των δικαιούχων της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ με τους δικαιούχους του Σχεδίου Χορηγιών.

Επίσης ένα κοινό λάθος που υπογραμμίζει το Υπουργείο Ενέργειας είναι στην τρόπο υποβολής των αιτήσεων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος υποβολής αιτήσεων του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για να συμμετάσχουν στο σχέδιο, είναι:

 • Δημιουργία λογαριασμού, με τα στοιχεία του δικαιούχου ευάλωτου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ 
 • Ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος προέγκρισης από το ηλεκτρονικό σύστημα του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ 
 • Αξιολόγηση και παραχώρηση Προέγκρισης και απάντηση στους δικαιούχους.
 • Αγορά και εγκατάσταση συσκευών. Κατά την αγορά θα πρέπει να εξασφαλιστεί τυποποιημένη βεβαίωση από το σημείο πώλησης, τιμολόγιο αγοράς στο όνομα του ευάλωτου καταναλωτή και η ενεργειακή ετικέτα της ηλεκτρικής συσκευής.
 • Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης καταβολής χορηγίας με επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών.
 • Αξιολόγηση και καταβολή χορηγίας.

Μέσα σε 8 μήνες η αγορά συσκευών μετά την προέγκριση

Όπως σημειώνεται, οι αιτητές που θα λαμβάνουν προέγκριση θα πρέπει, εντός 8 μηνών, να αγοράσουν/εγκαταστήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές και να υποβάλουν «Αίτηση για Καταβολή Χορηγίας» μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Με την αγορά της κάθε συσκευής, οι δικαιούχοι οφείλουν να παραδώσουν για σκοπούς ανακύκλωσης την αντίστοιχη παλιά συσκευή στον Προμηθευτή (Σημείο Πώλησης). Για τα κλιματιστικά η παλιά συσκευή μπορεί εναλλακτικά να παραδοθεί στον Εγκαταστάτη.

Τονίζεται ότι για κάθε συσκευή, ο αιτητής θα πρέπει να εξασφαλίσει υπογεγραμμένη βεβαίωση από τον Προμηθευτή (Σημείο Πώλησης) σε τυποποιημένο έντυπο.

>>> ΕΔΩ η Βεβαίωση Προμηθευτή για αγορά ψυγείου/ψυγειοκαταψυκτη <<<

>>> ΕΔΩ η Βεβαίωση Προμηθευτή για αγορά πλυντηρίου ρούχων <<<

>>> ΕΔΩ η Βεβαίωση Προμηθευτή για αγορά κλιματιστικού <<<

Μετέπειτα, οι αιτητές πρέπει να υποβάλουν την «Αίτηση για καταβολή χορηγίας», η οποία γίνεται μέσω του συστήματος του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ. 

Κατά την υποβολή «Αίτησης για καταβολή χορηγίας», οι αιτητές θα πρέπει να επισυνάψουν τα πιο κάτω δικαιολογητικά:

 • Αναλυτικά Τιμολόγια που αφορούν την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών. Δείτε παρ. 12 του Σχεδίου Χορηγιών όσον αφορά το υποχρεωτικό περιεχόμενο και τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα Τιμολόγια προκειμένου να γίνουν αποδεκτά. Σε περίπτωση που τα τιμολόγια έχουν εκδοθεί σε διαφορετικό όνομα από αυτό του αιτητή, θα πρέπει επιπρόσθετα να υποβληθεί σχετική Βεβαίωση.
 • Ενεργειακή Ετικέτα της κάθε συσκευής για την οποία υποβάλλεται «Αίτηση για καταβολή χορηγίας».
 • Βεβαίωση από τον Προμηθευτή (Σημείο Πώλησης).
 
1963