Ν. Παπαδόπουλος: Χαίρομαι που η Κυβέρνηση υλοποιεί προτάσεις μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΚΟ ΣΤΗΝ BRIEF: Είμαστε και παραμένουμε στην αντιπολίτευση – Τι λέει για Ευρωεκλογές & Ε. Θεοχάρους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Twitter: @tsangarisp
 

«Η όποια πικρία για την άδικη προεκλογική αντιμετώπιση των προτάσεων μας, ωχριά μπροστά στο κοινό καλό», δηλώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε συνέντευξη του στην Brief σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι χαρούμενος που οι προεκλογικές του εξαγγελίες εφαρμόζονται τώρα από την Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απαντά και στα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες για την «προσέγγιση ΔΗΚΟ  με ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση» και τονίζει πως το ΔΗΚΟ «είναι και παραμένει στην αντιπολίτευση». 

Αναφορά κάνει και στο θέμα του κυπριακού λέγοντας πως «χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς, σωστή λύση δεν μπορεί να υπάρξει» ενώ επαναλαμβάνει πως υπάρχει η δυνατότητα μια λύση ομοσπονδίας «να αποκτήσει σωστό περιεχόμενο και να είναι λειτουργική και βιώσιμη». Ως προς τα του ΝΑΤΟ τονίζει πως «το θέμα εγγυήσεων του ΝΑΤΟ είναι ένα πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού και τίποτε άλλο». 

Ο Ν. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στα της εσωτερικής διακυβέρνησης επαναλαμβάνει την υποστήριξη του ΔΗΚΟ στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά και στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μείωση των Δήμων. 

Τέλος σημειώνει πως το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ για τις Ευρωεκλογές θα είναι σύντομα έτοιμο και σημειώνει πως «η πολύ αγαπητή φίλη και ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους μπορεί να έχει θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στις Ευρωεκλογές, χωρίς αυτό να αναιρεί την ιδιότητα της ως Προέδρου της Αλληλεγγύης».

Ακολουθεί η Συνέντευξη.  

- Τις τελευταίες μέρες κ. Παπαδόπουλε γράφονται πολλά για περί συνεργασίας σας με την Κυβέρνηση. Από ανασχηματισμό που θα συμμετάσχει το ΔΗΚΟ μέχρι να δίνετε ονόματα για διορισμό στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Πώς απαντάτε;

- Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι και παραμένει στην αντιπολίτευση, με διακριτές διαφορετικές θέσεις και εκτιμήσεις από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Η πρόσφατη συμφωνία με την Κυβέρνηση για ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων ύψους €100 εκ. στον προϋπολογισμό του 2019, συνιστά επιτυχία για το Δημοκρατικό Κόμμα διότι ακριβώς εφαρμόζονται οι προτάσεις μας. Και αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος: η εφαρμογή των προτάσεων μας, μακριά από παζαρέματα νομής της εξουσίας. Και είμαστε ευτυχείς διότι πετύχαμε… 

-…τι πετύχατε; Πείτε μας κάποια…  

Τη μείωση κατά 4,5 σεντ του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές, με κόστος €45 εκ., την αύξηση κατά €50 το μήνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με κόστος €23 εκ., το Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για τους συνεπείς, τονίζω τη λέξη «συνεπείς», δανειολήπτες, με κόστος €30 εκ. και συνεχίζουμε τη συζήτηση για προσωρινή στήριξη συγκεκριμένης κατηγορίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω της αύξησης που θα προκύψει στις εισφορές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του ΓΕΣΥ. Χαίρομαι γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα «εξαργυρώνει» τη συναίνεση και τη συνεργασία του με μέτρα υπέρ των πολιτών και της κοινωνίας και όχι με καρέκλες και αξιώματα.


- Σε αυτό το ζήτημα είχα υπόψη να σας ρωτήσω το εξής: πώς νιώθετε που διάφορες προεκλογικές σας εξαγγελίες -για τις οποίες μάλιστα στην προεκλογική των προεδρικών εκλογών επικριθήκατε έντονα από την κυβέρνηση- υλοποιούνται τώρα από τον Νίκο Αναστασιάδη (Φορέας ΜΕΔ, ΕΣΤΙΑ κλπ);

- Ικανοποίηση. Η υλοποίηση σημαντικών προεκλογικών προτάσεων μας, αποτελεί επιβεβαίωση της ορθότητάς τους, καθώς και απόδειξη της δυνατότητας υλοποίησής τους. Κυρίως όμως, αποτελεί όφελος για τους πολίτες και την κοινωνία, γιατί ο στόχος μας ήταν ακριβώς η εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της κυπριακής κοινωνίας και κυρίως των συμπολιτών μας που χρειάζονται περισσότερο τη στήριξη μας. Η όποια πικρία για την άδικη προεκλογική αντιμετώπιση των προτάσεων μας, ωχριά μπροστά στο κοινό καλό.  

- Θέλω να μας πείτε κ. Παπαδόπουλε, θα ψηφίσετε ως ΔΗΚΟ το ΓεΣΥ και την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μείωση των Δήμων;

- Ως Δημοκρατικό Κόμμα, έχουμε ψηφίσει όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια και όλους τους προϋπολογισμούς για το ΓΕΣΥ και στηρίζουμε πλήρως την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η ερώτησή σας μου δίνει την ευκαιρία να σας διορθώσω και να διευκρινίσω ότι δεν εκκρεμεί στη Βουλή οτιδήποτε σχετικά με το ΓΕΣΥ. Από το καλοκαίρι του 2017, όταν η Βουλή ψήφισε –και μάλιστα ομόφωνα - όλο τα σχετικά νομοσχέδια, η ευθύνη εφαρμογής του ΓΕΣΥ ανήκει στην κυβέρνηση και τον ΟΑΥ. Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση θυμίζω ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πολύ συγκεκριμένη πρόταση, για την οποία είμαστε ήδη σε διάλογο με την κυβέρνηση και η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και μείωση των δήμων. Και υπενθυμίζω ότι η αρχική πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν διαφορετική. Τώρα, η συζήτηση γίνεται με βάση τη δική μας εισήγηση για τη μείωση των Δήμων.  


- Την περασμένη Τρίτη εκφράσατε τη σταθερή θέση του κόμματος σας για μια λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μαζί με τους, Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού. Επικρίνεστε από πολιτικούς αντιπάλους σας ότι έχετε κάνει στροφή στο Κυπριακό αφού πλέον δεν αναφέρεστε σε πλαίσιο ΔΔΟ με σωστό περιεχόμενο… ή μήπως η στροφή έγινε από τον Νίκο Αναστασιάδη και υιοθετεί και αυτός ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο;

- Κάνετε λάθος. Εμείς, πάντα, και πολύ περισσότερο, τώρα, επιμένουμε στο σωστό περιεχόμενο της ομοσπονδίας. Και λέω «πολύ περισσότερο τώρα», ακριβώς επειδή βρισκόμαστε μπροστά στην αποτυχία της πολιτικής των τελευταίων χρόνων, η οποία δίχαζε τους πολίτες και έδινε έμφαση στους τίτλους και στην επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος. 

Και το επαναλαμβάνω: ναι, υπάρχει η δυνατότητα μια λύση ομοσπονδίας να αποκτήσει σωστό περιεχόμενο και να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Όμως, για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια νέα στρατηγική προσέγγιση, η οποία θα επιδιώκει τη σημαντική υποχώρηση της τουρκικής πλευράς σε κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού. Και είναι αυτό που λέμε πάντα: χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς, σωστή λύση δεν μπορεί να υπάρξει. 

Ας εργαστούμε συλλογικά λοιπόν, με πραγματική ενότητα, και ας ενισχύσουμε και αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η νομιμότητα, η παρουσία της στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, η ύπαρξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και κατά συνέπεια ο σημαντικός γεωστρατηγικός ρόλος της και οι άριστες σχέσεις με γειτονικές χώρες –πλην της Τουρκίας προφανώς- και ας επιδιώξουμε τη δημιουργία των συνθηκών που θα πείσουν την Τουρκία σε υποχωρήσεις, οι οποίες άλλωστε δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τους Τουρκοκύπριους αλλά μόνο την ίδια.    


- Έχετε εκφράσει τις ανησυχίες σας για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας γύρω από την πρόταση για αποκέντρωση εξουσιών, αλλά και για όσα ακούγονται σε σχέση με τα περί σκέψεων του κ. Αναστασιάδη για λύση συνομοσπονδίας και δύο κράτη. Εκφράζετε τις ίδιες ανησυχίες και μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχατε με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη;

- Αρχικά, η τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορούσε τον Προϋπολογισμό του 2019 και όχι το Κυπριακό. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω τη θέση μας απευθυνόμενος προς όλους: λύσεις συνομοσπονδίας ή δύο κρατών απορρίπτονται από εμάς και δεν συζητούνται καν. Και κακώς αφήνεται να αιωρείται ένα τέτοιο θέμα. 


- Ο Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξη του στην "Brief" είχε αναφερθεί σε πληροφορίες που θέλουν το ΝΑΤΟ ως εγγυητή λύσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο μετά τη λύση, αφού το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λύση. Γιατί διαφωνείτε με αυτή την προοπτική που φαίνεται ότι αποτελεί διέξοδος για την ασφάλεια, νοουμένου ότι η ένταξη μας στον Οργανισμό ακυρώνει απευθείας και τις θέσεις της Τουρκίας για την αναγκαιότητα στρατού και εγγυήσεων στην Κύπρο;

- Το θέμα εγγυήσεων του ΝΑΤΟ είναι ένα πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού και τίποτε άλλο, αφού, το ΝΑΤΟ απαγορεύεται, με βάση το Καταστατικό του, να εγγυηθεί οτιδήποτε σε κράτος που δεν είναι μέλος του. Άρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, η εθνική θέση «μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις» είναι θέση αρχής. Οποιαδήποτε συζήτηση για «κάποιο στρατό» ή «κάποιες εγγυήσεις» (του ΝΑΤΟ ή άλλου οργανισμού ή άλλων χωρών), υποσκάπτει και αναιρεί την εθνική θέση. Στην οποία εμείς, ως Κόμμα, εμμένουμε.  


- Πότε να αναμένουμε κατάρτιση του ψηφοδελτίου του κόμματός σας για τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μάϊου; Έχετε διαβουλευθεί με συγκεκριμένα άτομα;

- Σύντομα, λαμβάνοντας υπόψη και μια σειρά άλλων πολιτικών εξελίξεων στις οποίες επίσης αφιερώνουμε πολύ χρόνο και έμφαση. Και ναι, γίνονται διαβουλεύσεις και συζητήσεις με πρόσωπα, αλλά και εντός των συλλογικών οργάνων και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα. 


- Γράφτηκε ότι τελικά η Ελένη Θεοχάρους δεν θα συμπεριληφθεί στο δικό σας ψηφοδέλτιο, γιατί το ΔΗΚΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι πάντα υπάρχει ανοιχτή θέση για την κ. Θεοχάρους, αλλά όχι ως Αλληλεγγύη. Έχετε ακόμη αυτή την άποψη;

- Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει λάβει απόφαση αυτόνομης καθόδου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Αρά, είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να συζητήσουμε συνεργασίες οι οποίες θα είναι συμβατές με αυτή την απόφαση. Η πολύ αγαπητή φίλη και ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους μπορεί να έχει θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στις Ευρωεκλογές, χωρίς αυτό να αναιρεί την ιδιότητα της ως Προέδρου της Αλληλεγγύης. Οι Ευρωεκλογές έχουν ιδιαιτερότητες και προκλήσεις που επιτρέπουν τέτοιου είδους συνεργασίες.

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
164
Thumbnail

ad1mobile
  • Ο Υπουργός Οικονομικών προσδοκά σε επιτυχή αποτέλεσμα για να «καθαρίσει» το όνομά του

  • Αναμένονται τίτλοι τέλους για το ρωσικό δάνειο

,

Ο Χάρης Γεωργιάδης βγάζει τα τελευταία όπλα του και προσδοκά να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές αλλά και στην Κύπρο, στους επικριτές και αντιπάλους του. Η Κύπρος έχει οριστικά γυρίσει σελίδα και συνεχίζει τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου, χωρίς πισωγυρίσματα.

ad1mobile

Η  κίνηση του Υπουργού Οικονομικών για έκδοση του  5ετούς ομολόγου λήξης 2024 (euro) και  του 30ετούς ομολόγου λήξης 2049 (euro), που χαρακτηρίζεται ως ιστορικό γεγονός, έχει πολλαπλούς αποδέκτες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πρώτο, καταβάλλει έντονες προσπάθειες να ξεπλύνει τις κηλίδες που δημιουργήθηκαν γύρω από το όνομά του, κυρίως σε σχέση με τους χειρισμούς του στο θέμα του Συνεργατισμού.

Δεύτερο, θέλει να περάσει ανάμεσα στον λαό, αλλά και σε ξένα οικονομικά κυρίως κέντρα αποφάσεων, την αισιοδοξία του για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης και το μέλλον της οικονομίας, ένα μέλλον θετικό και σταθερό. 

Τρίτο, επιχειρεί να δώσει τα ρέστα του σε όσους επικρίνουν ακόμη και τους τελευταίους χειρισμούς του σε σχέση με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις περικοπές στο δημόσιο.

Το ρωσικό δάνειο

Ωστόσο, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα ο Υπουργός επιθυμούν να «ξεφορτωθούν» το δάνειο που έχει παραχωρηθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία με πρόωρη αποπληρωμή του (€2,5 δισ. με 4,5% πριν την αναδιάρθρωσή του το 2013 και 2,5% μετά την αναδιάρθρωσή του). Με τις δυο εκδόσεις η Κυπριακή Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξόφληση του ποσού του €1,57 δις.

Το κύριο ζητούμενο στις νέες εκδόσεις είναι η απόδοση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή θα είναι  μεγαλύτερη από τα 5ετή, 10ετή και 15ετή ομόλογα, πολύ πιθανόν υψηλότερη από αυτήν των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Οι ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται και επικεντρώνονται στο ψηλό κόστος δανεισμού λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνεχίζουν να «βασανίζουν» το χρηματοοικονομικό σύστημα και του ψηλού δημόσιου χρέους  που ανέρχεται πέραν του  100%. 

Τι σημαίνει έξοδος

Τι σημαίνει στην πράξη έξοδος στις αγορές; Για να βγει μια χώρα στις αγορές πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου. Η Κύπρος θα ζητήσει ένα δάνειο από ιδιώτες οι οποίοι θα πάρουν τόκο για να δανείσουν τα χρήματά τους στη χώρα. Το επιτόκιο που θα πετύχει μια χώρα σχετίζεται άμεσα με τη φερεγγυότητα. Με απλά λόγια αν η οικονομία πηγαίνει καλά, η χώρα παίρνει καλή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης και έτσι οι ιδιώτες αγοράζουν το ομόλογο με χαμηλό επιτόκιο θεωρώντας ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους. Έτσι λοιπόν δανείζεται μια χώρα. Ο κάτοχος του ομολόγου μπορεί να το πουλήσει ή να το κρατήσει μέχρι και τη λήξη του ή να το βάλει εγγύηση για να εξασφαλίσεις ο ίδιος δανεισμό.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το 2019 λήγουν τα εξής εγχώρια ομόλογα: €7,2 εκ. (24 Ιουνίου 2019), €367,7 εκ. (1η Ιουλίου 2019) και €750 εκ. (16 Δεκεμβρίου 2019). Επίσης στις 25 Ιουνίου λήγουν τα Ευρωπαϊκά Μεσοπρόθεσμα Χρεόγραφα ύψους €199 εκ. (Επιτόκιο 4.750% - πενταετούς διάρκειας). Σε σχέση με τα δάνεια εξωτερικού φέτος λήγει το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους €12,1 εκ. και η επόμενη δόση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία ύψους €300 εκ. τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

article 1