Νέα εμπλοκή με Αλληλεγγύη για προϋπολογισμό

Γιατί το Κίνημα Αλληλεγγύη κάνει δεύτερες σκέψεις για τον κρατικό προϋπολογισμό και πως αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την ώρα η Κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει την θετική ψήφο της ΕΔΕΚ για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, το γεγονός πως το Κίνημα Αλληλεγγύη κάνει, πλέον, δεύτερες σκέψεις ως προς την στάση που θα τηρήσει τελικά, έρχεται να ανατρέψει, εκ νέου, τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πηγή του Κινήματος στην Brief, η Αλληλεγγύη είναι έντονα ενοχλημένη για το γεγονός ότι «η Κυβέρνηση παραγνωρίζει αυτούς που στήριξαν τον προϋπολογισμό και δίνει πλεονέκτημα σε αυτούς που τον καταψήφισαν», τονίζοντας πως αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, αλλά και ούτε πολιτικά ορθό.

Ερωτηθείσα τι είναι αυτό που ενόχλησε περισσότερο το Κίνημα, η ίδια πηγή ανέφερε στην ιστοσελίδα μας η μεγαλύτερη ενόχληση έχει να κάνει με το θέμα των εκποιήσεων. Όπως υπέδειξε, «αναμέναμε σε αυτό το θέμα πως η Κυβέρνηση θα επιδείκνυε ισότιμη, τουλάχιστον, αντιμετώπιση από πλευράς της Κυβέρνησης με αυτούς που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό». 

«Έχουμε θέσεις για τις εκποιήσεις. Αν θέλει να τις ακούσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είμαστε στη διάθεση του πριν από την Πέμπτη (21/1), ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η ψήφιση του προϋπολογισμού», τόνισε διαμηνύοντας πως ήδη το Κίνημα κάνει δεύτερες σκέψεις ως προς την στάση που θα τηρήσει έναντι του προϋπολογισμού.

«Εμείς ήδη στείλαμε το μήνυμα στο Προεδρικό και καλέσαμε την Κυβέρνηση να μην κάνει το λάθος να θεωρεί δεδομένες τις ψήφους της Αλληλεγγύης, αφ’ ης στιγμής ενδίδει σε εκβιασμούς», τόνισε περαιτέρω.

Κληθείσα να πει κατά πόσον το Κίνημα θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν εισακούσει την έκκλησή τους, πηγή της Αλληλεγγύης τόνισε στην Brief πως με βάση τα ισχύοντα δεδομένα το κόμμα θα τηρήσει αποχή στην κρίσιμη ψηφοφορία, ενώ σε σχόλιο ότι ενδέχεται αυτή η αποχή να γύρει την πλάστιγγα προς την πλευρά της καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού διεμήνυσε πως «αυτό είναι πρόβλημα της Κυβέρνησης».

«Η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα όφειλε να συμπεριφερθεί υπεύθυνα. Εμείς ούτε εκβιάσαμε, ούτε βάλαμε τις εκποιήσεις στο επίκεντρο της συζήτησης. Είναι η κυβέρνηση που το έβαλε και μάλιστα με τρόπο προσβλητικό απέναντι σε όλους όσοι τους στήριξαν και έχουμε απαιτήσεις. Το μήνυμα, επαναλαμβάνω, το στείλαμε και αναμένουμε υπευθυνότητα και όχι επιπολαιότητα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως ο προϋπολογισμός», ανέφερε καταληκτικά πηγή της Αλληλεγγύης. 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι το Κίνημα Αλληλεγγύη αναμένει το τι θα πράξει η Κυβέρνηση και εάν θα επιδιώξει κάποια συνάντησή μαζί του, από κυβερνητικής πλευράς μας αναφέρθηκε ότι, για την ώρα δεν έχει προγραμματιστεί οποιαδήποτε συνάντηση, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συναντηθεί με την ηγεσία του Κινήματος πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (21/1).

Πώς αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων
Η πιο πάνω εξέλιξη, πάντως, ανατρέπει τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί χθες (18/1) μετά την συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την διάρκεια της οποίας ΕΔΕΚ και Κυβέρνηση ήρθαν ακόμη ένα βήμα πιο κοντά για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος, «εκτιμούμε ότι η ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά», σημειώνοντας ότι «αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για να προχωρήσουν τα συλλογικά όργανα του κινήματος στην λήψη της τελικής τους απόφασης, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του αναθεωρημένου προϋπολογισμού την Πέμπτη».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πάντως με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, ο κρατικός προϋπολογισμός συγκεντρώνει, μέχρι στιγμής, 23 ψήφους υπέρ από τον ΔΗΣΥ (18 Βουλευτές), την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3 Βουλευτές) και το ΕΛΑΜ (2 Βουλευτές) και 26 ψήφους κατά από ΑΚΕΛ (16 Βουλευτές), ΔΗΚΟ (7 Βουλευτές), Κίνημα Οικολόγων (2 Βουλευτές) και Άννα Θεολόγου, καθώς και 2 αποχές (Αλληλεγγύη).

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν ΕΔΕΚ (3 Βουλευτές) και Συμμαχία Πολιτών (1 Βουλευτής), των οποίων η ψήφος είναι καθοριστική για την τελική έκβαση της τύχης του προϋπολογισμού.
 
 

Μάριος Αδάμου