Νέα σελίδα για την καινοτομική επιχειρηματικότητα

•    Προς επιλογή του Διαχειριστή Ταμείου για διαχείριση Ταμείου που θα επενδύει σε start ups
•    Πώς θα λειτουργεί το Cyprus Equity Fund

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Mια νέα σελίδα ανοίγει για την κυπριακή καινοτομική επιχειρηματικότητα, για τους νέους ανθρώπους που προσδοκούν να ανοίξουν τα φτερά τους σε έναν κλάδο με σημαντικές ευκαιρίες.  

Η έναρξη της διαδικασίας επιλογής Διαχειριστή Ταμείου (Fund Manager) δημιουργεί νέες προοπτικές και δυνατότητες. Το Ταμείο δημιουργείται στη βάση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης για την ανάθεση της Διαχείρισης του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και η διαδικασία για την επιλογή του Διαχειριστή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund) θα επενδύει, κατά προτεραιότητα, σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε επενδύσεις προωθούν την καινοτομία, την τεχνολογική αναβάθμιση, τον εξαγωγικό προσανατολισμό και τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων. Επίσης, στοχεύει να βοηθήσει νέους κλάδους να αναπτυχθούν, χωρίς να αποκλείονται και άλλες βιώσιμες επενδύσεις σε υφιστάμενους παραγωγικούς τομείς.

Πώς θα λειτουργεί ο Διαχειριστής

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, o Διαχειριστής Ταμείου θα αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα επιλεγεί κατόπιν διαδικασίας προσφορών. Θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής και για τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων, σε συνεργασία με την «Επενδυτική Επιτροπή». Η Επιτροπή θα καθοριστεί από το Διαχειριστικό Συμβούλιο και θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Επίσης, θα καθοριστούν συγκεκριμένες υποκατηγορίες επιχειρήσεων (Fund Compartments) στις οποίες το Ταμείο θα επενδύει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ένας από τους κύριους ρόλους του Διαχειριστή Ταμείου είναι να εξεύρει ιδιώτες επενδυτές για να επενδύσουν, στο επίπεδο του ταμείου, ή ξεχωριστά σε κάθε επιμέρους επένδυση. 

Το Ταμείο αναμένεται να συνεισφέρει μέχρι και 50% των κεφαλαίων που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη επένδυση και τα υπόλοιπα θα παρέχονται από τους συν - επενδυτές ή τον Διαχειριστή Ταμείου.

Η αμοιβή του Διαχειριστή Ταμείου θα βασίζεται κυρίως στην επιτυχία των επενδύσεων.
Η ανάθεση της διαχείρισης της διαδικασίας επιλογής Διαχειριστή Ταμείου και της παρακολούθησης της λειτουργίας του από το ΕΤΕ αναμένεται να διασφαλίσει και την επιτυχή ανάπτυξη και λειτουργία του Ταμείου.

Η χρηματοδότηση

Το αρχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται μέχρι τα 30 εκατ. ευρώ και θα παραχωρηθεί από την κυβέρνηση. Το έργο χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου (Κύπρος – Το Αύριο) με συμπληρωματική χρηματοδότηση από τις επανεισροές της Πρωτοβουλίας Jeremie. 

Το μέγεθος της χρηματοδότησης θα ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις στα αρχικά στάδια και το 25% των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις συνέχειας σε ΜμΕ που εξαγάγουν.

Η τεχνική επιτροπή για την προώθηση του έργου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που λειτουργεί ως σύμβουλος εξέτασε το θέμα της εποπτείας του Ταμείου και πώς διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για προσέλκυση συν - επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται πως το Ταμείο θα καταχωρηθεί ως οργανισμός εναλλακτικών επενδύσεων (registered) στο μητρώο της ΕΚΚ και θα εποπτεύεται από την ΕΚΚ, μέσω του Διαχειριστή Ταμείου.

Να σημειωθεί ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση κυπριακού προγράμματος στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων δύο εκατομμυρίων ευρώ για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας. 

Ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επενδυτές που παρέχουν χρηματοδότηση σε εταιρείες που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια θα δικαιούνται φορολογικές ελαφρύνσεις μέχρι 30% του ποσού που επενδύουν. Το συνολικό ανώτατο όριο για τις φορολογικές ελαφρύνσεις δεν θα υπερβαίνει το 50% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματός τους, με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ ετησίως και τις 750.000 ευρώ εντός πέντε ετών από την επένδυση. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Επιτροπή έκρινε το συγκεκριμένο φορολογικό κίνητρο ως κατάλληλο μέσο για την ενίσχυση της μη ανεπτυγμένης αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Κύπρο. Όπως επισημαίνεται, η Κομισιόν δίνει προτεραιότητα στην αξιολόγηση μέτρων κρατικής ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Ταμείο αποσκοπεί στην κάλυψη ενός κρίσιμου χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζουν οι καινοτόμες επιχειρήσεις όταν μεταφέρουν τις τεχνολογίες τους που έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα τεχνολογικής ετοιμότητας στο στάδιο της διάθεσής τους στο εμπόριο. Το Ταμείο συμβάλλει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού κατά το στάδιο εκκίνησης, εκεί που η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων της Ε.Ε. εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με την παγκόσμια αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων. 

Χρύσω Αντωνιάδου