Νέα tests διαφάνειας για τις τράπεζες τον Σεπτέμβριο

•    Εξετάζεται η επάρκεια των κεφαλαίων τους
•    Στο φως τα ανοίγματα και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους
•    Θα τρέξει και η Έκθεση Αξιολόγησης Κινδύνων

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Σε νέα tests αντοχής θα υποβληθούν οι τράπεζες στην Ευρωζώνη, μεταξύ αυτών και οι δυο συστημικές της Κύπρου, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα κεφάλαιά τους είναι επαρκή μετά την πανδημία του κορωνοϊού, και εάν υπάρχουν παρενέργειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) η ετήσια άσκηση διαφάνειας σε όλη την Ε.Ε., με έτος αναφοράς το 2022, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματά της, που θα ανακοινωθούν τα Χριστούγεννα, θα φέρουν στην επιφάνεια πληροφορίες για τα ανοίγματα και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Την ίδια περίοδο θα ανακοινωθεί και η Έκθεση Αξιολόγησης Κινδύνων της ΕΑΤ. Η άσκηση θα καλύπτει τα στοιχεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022.

>>> Δείτε ακόμη:  Η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει από 3 κακά

Από το 2011, η ΕΑΤ πραγματοποιεί ασκήσεις διαφάνειας στην Ε.Ε. Η άσκηση διαφάνειας αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της να ενισχύσει τη διαφάνεια και την πειθαρχία στη χρηματοπιστωτική αγορά της Ε.Ε και να συμπληρώσει τις γνωστοποιήσεις του Πυλώνα 3 των ίδιων των τραπεζών, όπως ορίζεται στην οδηγία της ΕΕ για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD). 

Οι κεφαλαιακές θέσεις
Μαζί με το σύνολο δεδομένων, η EBA παρέχει επίσης ένα ευρύ φάσμα διαδραστικών εργαλείων που επιτρέπουν στους χρήστες να συγκρίνουν και να οπτικοποιούν δεδομένα σε βάθος χρόνου και σε επίπεδο χώρας και ανά τράπεζα. Με τη φετινή έκθεση θα αποκαλυφθούν οι κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, τα ποσά έκθεσης σε κινδύνους, τα δημόσια ανοίγματα και στοιχεία για την ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022. 
Η άσκηση θα βασίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία εποπτικής αναφοράς, επομένως δεν θα απαιτήσει πρόσθετη επιβάρυνση για τις τράπεζες.

Αναθεωρήσεις στις μετρήσεις
Στο μεταξύ, από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναθεωρούνται και οι μετρήσεις για τον κίνδυνο στα κεφάλαια, τη ρευστότητα των τραπεζών και τον τρόπο που υπολογίζονται.

Οι αναθεωρήσεις στοχεύουν σε εκτεταμένες ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές αναφορικά με  τις οδηγίες για τις  κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές «οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια καθοριστική περίοδο για τις Τράπεζες οι οποίες βρίσκονται μπροστά σε διάφορους κινδύνους, όπως ο πληθωρισμός και τα ενεργειακά, η κρίση του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανίας».

Οι κύριες αλλαγές που θα επέλθουν αφορούν την ανάλυση του  επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την αξιολόγηση της εσωτερικής διακυβέρνησης και την   αξιολόγηση των κινδύνων για το κεφάλαιο και την επάρκεια κεφαλαίου καθώς και την εκτίμηση των κινδύνων για τη ρευστότητα, τη χρηματοδότηση και την επάρκεια των πόρων ρευστότητας για την κάλυψη  των κινδύνων.