Νέο κύμα πανδημίας «σκοτώνει» την οικονομική δραστηριότητα

Το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών
  • Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει ανησυχίες για μείωση εσόδων και αύξηση των «κόκκινων» δανείων.
  • Δημοσιονομικοί κίνδυνοι και από τον τυχόν εκτροχιασμό δαπανών ΓεΣΥ και αυξημένη ροή μεταναστών.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών και, παρόλο που το Υπουργείο Οικονομικών δίνει μια θετική χροιά στο βασικό μακροοικονομικό και δημοσιονομικό του σενάριο, εντούτοις δεν αποκρύβει τις ανησυχίες του για την περίπτωση που ακολουθηθεί μοντέλο «lockdown» στη βάση εκείνου του Μαρτίου – Μαΐου.

Εκτιμά πως σε μια τέτοια περίπτωση «θα επέλθει περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, μείωση των εσόδων του κράτους και πιθανόν αύξηση των δαπανών για υιοθέτηση μέτρων στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων, της απασχόλησης και του τομέα της υγείας».

Το Υπουργείο εκφράζει επίσης τους φόβους και τις ανησυχίες του για «τις πιθανές αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης, των οποίων το ποσοστό εξακολουθούσε να ήταν σχετικά ψηλό προ της έξαρσης της πανδημίας, παρόλη τη σημαντική απομόχλευση των τελευταίων χρόνων και τις πωλήσεις δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος».

Σε έκθεσή του για τις οικονομικές εξελίξεις της χρονιάς και τις προοπτικές για τα επόμενα τρία χρόνια, με χρόνο αναφοράς τον Οκτώβριο του 2020, το Υπουργείο καταγράφει, εκτός από τις απρόβλεπτες εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία, δημοσιονομικούς κινδύνους που προέρχονται από πιθανόν εκτροχιασμό  των δαπανών για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και από τυχόν αυξημένη ροή μεταναστών. 

«Άλλοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι συνδέονται με ενδεχόμενη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή υποχρεώσεις που πηγάζουν από κρατικές εγγυήσεις που παραχωρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια προς εταιρείες» επισημαίνει.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε φάση σταθεροποίησης
Ωστόσο, στο βασικό μακροοικονομικό  σενάριο, το Υπουργείο δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, εκτιμά ότι «η οικονομία έχει αρχίσει να εισέρχεται στη φάση της σταθεροποίησης με τους περισσότερους τομείς να έχουν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού και τους τομείς που έχουν στενή συσχέτιση με τον τουρισμό, αλλά και κάποιους τομείς δραστηριότητας που εξακολουθούν να λειτουργούν με πολλούς περιορισμούς». 

Επίσης, εκτιμά πως «η ανάκαμψη την περίοδο 2021-2023 θα υποστηριχθεί από την εγχώρια κατανάλωση, με τη δημόσια κατανάλωση να παραμένει σημαντικός θετικός παράγοντας. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αναμένεται να έχουν υποστηρίξει την απασχόληση, τα εισοδήματα των νοικοκυριών αλλά και τις επιχειρήσεις, με θετική ανταπόκριση και στις επενδύσεις».

Επιπτώσεις στην κερδοφορία
Το Υπουργείο αναφέρεται και στις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, τις προβλέψεις και την κερδοφορία. «Οι πρώτες επιπτώσεις στην κερδοφορία θα είναι διακριτές στα αποτελέσματα του 2020, ενώ ο αντίκτυπος στις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) αναμένεται να διαφανεί εντός του 2021» υπογραμμίζει το Υπουργείο. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σε σχέση με το θέμα των ΜΕΧ αναφέρει πως αυτά παραμένουν στην οικονομία και αποτελούν μέρος του ψηλού ιδιωτικού χρέους στην Κύπρο. «Επομένως», συνεχίζει, «το εργαλείο των πωλήσεων είναι σημαντικό μεν γιατί επιφέρει δραστική μείωση στα ΜΕΧ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά το πρόβλημα του ψηλού ιδιωτικού χρέους συνεχίζει να υφίσταται στο σύνολο της οικονομίας». 

Πηγή του Υπουργείου αναφέρει στη Brief πως «οι προβλέψεις για την οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και το εύρος της αναθεώρησής τους τον ερχόμενο Απρίλιο του 2021 μπορεί να είναι σημαντικό. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης και την έξοδο από την ύφεση. Ωστόσο χωρίς συνεχή παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών». 

Χρύσω Αντωνιάδου