Το Νέο Σχέδιο του ΚΟΑΓ για όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν Στέγη

«Μια επόμενη κίνηση του ΚΟΑΓ είναι να καταφέρει να καλυψει τις ανάγκες των πολιτών πριν αυτές δημιουργηθούν»

Ο βασικός άξονας της πολιτικής του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ θα έλεγε κανείς πως είναι κοινωνικός, συνυφασμένος με την ανάγκη ευέλικτων πρακτικών. Αυτό το κοινωνικό πρόσωπο του ΚΟΑΓ επαληθεύεται με ένα νέο σχέδιο, αυτό του Προσιτού Ενοικίου, αρκετά φιλόδοξο ως προς τους στόχους του, καθώς θέλει να βοηθήσει όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν στέγη με άλλα σχέδια. 

Η Brief μίλησε με τον αρμόδιο για το θέμα, Πρόεδρο του ΚΟΑΓ κ. Μάριο Πελεκάνο ώστε να μας εξηγήσει ποιό είναι το νέο σχέδιο που ετοιμάζεται, ποιους θα αφορά, και σε ποιό στάδιο βρίσκεται.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΙΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

  • Σε ποιό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο:

 Αυτή την περίοδο γίνεται μία διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με όσα μας είπε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος.

 «Λέγοντας διαβούλευση εννοούμε ότι έγιναν ήδη κάποιες επαφές, κάποιες συναντήσεις, και σιγά σιγά προχωρούμε στα επόμενα βήματα, που ουσιαστικά είναι να κατατεθεί τους επόμενους μήνες, μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την ΕΤΕπ, της οποίας θα ζητάμε να μας δανειοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος».

Ο κ. Πελεκάνος σημειώνει ότι « Η ΕΤΕπ ενδεχομένως  να δανειοδοτήσει και το 50% του project, στο οποίο οι σχεδιασμοί μας κάνουν λόγο για περίπου 600 μονάδες».

Όπως μας εξήγησε σε αυτό το στάδιο γίνονται οι αναλύσεις για την πρόταση που θα κατατεθεί στην ΕΤΕπ , μιας και «είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, πριν καταλήξουμε στον τελικό σχεδιασμό», όπως «τι διαμερίσματα θα γίνουν, πόσα θα γίνουν, που θα χτιστούν, ποιά θα είναι τα χαρακτηριστικά τους, τι ενεργειακής απόδοσης καθώς και η κοστολόγηση του Σχεδίου».

  • Σε ποιους απευθύνεται αυτο το σχέδιο: 

Το Σχέδιο αυτό, ανέφερε ο κ.Πελεκάνος, βάζει προτεραιότητα  τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν μονάδα. «Μια οικογένεια που δεν μπορεί να δανειστεί, για διάφορους λόγους - είτε γιατί έχουν χαμηλά εισοδήματα, είτε γιατί έχουν προβληματικά δάνεια είτε είναι εγγυητές σε προβληματικά δάνεια, και δεν μπορούν να προβούν σε αγορά μονάδας». Το Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου θα αποτελέσει μια ποιοτική λύση σε μια πολύ καλή τιμή», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «είναι στα πλαίσια της Κοινωνικής στήριξης του Οργανισμου». 

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

  • Που θα χτιστούν οι μονάδες

Ο ΚΟΑΓ διαθέτει δική του γη αλλα πρέπει και η ΕΤΕπ να εγκρίνει αν η γη αυτή είναι επιλέξιμη.

«Θα πρέπει να σημειώσω ότι η ΕΤΕπ έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτές τις μονάδες. Για παράδειγμα, απαιτείται να είναι κοντά στον χώρο εργασίας του πολίτη, άρα αυτές οι οικιστικές μονάδες θα πρέπει να είναι εντός ή πολύ κοντά στα αστικά κέντρα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε εκδώσει σχετική ανακοίνωση προς το κοινό μέσω της οποίας ζητάμε από οποιονδήποτε έχει γη να μας διαθέσει, να καταθέσει την αίτησή του. Ήδη έχουμε δεχτεί αρκετές αιτήσεις από ενδιαφερόμενους που θέλουν να πουλήσουν γη στον ΚΟΑΓ».Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται οτι ο ΚΟΑΓ θα  δέχεται αιτήσεις μέχρι 31/12/2019. 

  • Πηγές Χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Σχεδίου

Το Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου εκτός από την επιθυμία να εξασφαλίσει ένα μεγάλο ποσό από την ΕΤΕπ, θα  χρηματοδοτηθεί από την εισφορά των αιτητών για τη λήψη κυπριακής υπηκοότητας στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Το σχέδιο πολιτογραφήσεων,προνοεί ότι οποιοσδήποτε εγκρίνεται θα πρέπει να πληρώνει 75.000 ευρώ στο ταμείο του ΚΟΑΓ. «Έχει αρχίσει να εισρέη στο ταμείο μας, χρηματικό ποσό από το σχέδιο των Πολιτογραφήσεων».

Σύμφωνα και με τον προυπολογισμό του 2020 αναμένεται ένα ποσό γύρω στα 22,5 εκατ. ευρώ από 300 πολιτογραφήσεις. Ο κ. Πελεκάνος ξεκαθάρισε ότι για την υλοποίηση του Σχεδίου « Αναμένουμε ένα αντίστοιχο ύψος δανεισμού από την ΕΤΕπ, για να υλοποιηθεί το Σχέδιο των 600 περίπου μονάδων».

Το πιο σημαντικό είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, έχει πάρει την απόφαση να βάλει ως προτεραιότητα αυτόν τον σχεδιασμό ενώ τρέχουν άλλα δύο σχέδια, όπως: το Σχέδιο Στέγασης Μέτρια Αμειβομένων και το Σχέδιο Προσιτής Κατοικίας

«Προτεραιότητα», επισημαίνει ο κ. Πελεκάνος, «γιατί πρώτα απ΄όλα καλύπτει  την ανάγκη των ανθρώπων που δεν μπορούν να αγοράσουν μια μονάδα, όσο φθηνά και αν τους προσφερθεί, με την έννοια ότι προσφερονται σε τιμή χαμηλότερη από αυτή της αγοράς» 

>>>Διαβάστε ακόμη: Επίδομα μητρότητας και πατρότητας-Τί ισχύει στην Κύπρο<<<

  • Φοβάστε ότι μπορεί να κατηγορηθεί το Σχέδιο για «γκετοποίηση»;

«Είναι κάτι που μας προβληματίζει και είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς μας»ανέφερε ο κ.Πελεκάνος.

Τα κριτήρια για αυτές τις μονάδες μπορούν να διαφοροποιούνται ώστε να δημιουργηθούν διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων σε κάθε μονάδα. « Δεν σημαίνει απαραίτητα οτι σε μια μονάδα θα μείνουν μονο λήπτες ΕΕΕ». Το σχέδιο ισως σχεδιαστεί ώστε να δοθεί προτεραιότητα στους λήπτες ΕΕΕ, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο, αλλά θα επιλεχθεί και ένας αριθμός οικογενειών οι οποίοι θα πληρώνουν πιο ψηλό ενοίκιο, λόγω διαφορετικών οικονομικών κριτηρίων. 

  • Κλείνοντας πως θα  συνεχίσει την πορεία του ο ΚΟΑΓ;

«Να συνεχίσει να υπηρετεί το κοινωνικό του έργο αρχικά, υλοποιώντας τους στόχους του. Μέχρι το 2021 ευελπιστούμε να έχουμε την έγκριση της ΕΤΕπ ώστε να ξεκινήσει το κτίσμα των 600 περίπου μονάδων σταδιακα, και να ολοκληρωθούν στο διάστημα τριών χρόνων από την έναρξη του κτισίματος».

Μια επόμενη κίνηση του ΚΟΑΓ είναι να καταφέρει να καλυψει τις ανάγκες των πολιτών πριν αυτές δημιουργηθούν. 

Αναλυτικά μέσα από την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και άλλους φορείς να εξεταστούν οι ανάγκες που προβλέπεται να έχει η Κύπρος για τα επόμενα 30-40 χρόνια.

«Επιθυμία του ΚΟΑΓ η δημιουργία σχεδιασμών που θα καλύψουν τις προβλεπόμενες ανάγκες παρά να λειτουργούν πυροσβεστικά».

Ξένια Προδρόμου