Το νέο τοπίο για τις crypto-τράπεζες: Ποιοι εξακολουθούν να κάνουν… μπίζνες

Γιατί οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν γυρίσει την πλάτη στα κρυπτονομίσματα

Δύο μήνες μετά την κατάρρευση των crypto-τραπεζών Silvergate και Signature Bank, ένα νέο τραπεζικό τοπίο διαμορφώνεται για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, οι οποίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις αναταράξεις του κλάδου.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι εταιρείες crypto στρέφονται πλέον σε μια «χούφτα» μικρότερων περιφερειακών τραπεζών, προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμούς. Η Customers Bancorp, μία τράπεζα στην Πενσυλβάνια, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τα ψηφιακά νομίσματα.

Οι ελβετικές και οι ασιατικές τράπεζες επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αν και το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά πιο επιλεκτικές ως προς τους crypto-πελάτες τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει επιδεινωθεί, οι εταιρείες crypto αναγκάζονται να στραφούν κυρίως σε παρόχους υπηρεσιών πληρωμών

Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, το νέο τραπεζικό σύστημα για τη βιομηχανία των crypto είναι πιο κατακερματισμένο, λιγότερο αμερικανο-κεντρικό και ενίοτε λιγότερο… διαφημισμένο.

Η νέα κατάσταση επήλθε ως συνέπεια της διστακτικότητας και της απροθυμίας των συστημικών αμερικανικών τραπεζών να πραγματοποιούν συναλλαγές και να κρατούν τα χρήματα της crypto-βιομηχανίας, ως απόρροια κυρίως των αυστηρότερων εποπτικών ελέγχων.

Τον Μάρτιο, δε, η κατάρρευση των Silvergate και Signature ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς αρκετοί φοβήθηκαν τον κίνδυνο ενός ντόμινο.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πριν λίγα 24ώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, δηλαδή η SEC, έσπευσε να υποβάλλει μήνυση σε δύο δημοφιλείς πλατφόρμες crypto, την Binance και την Coinbase, για παραβίαση του κανονιστικού πλαισίου.

Αυτή η διπλή κίνηση προκάλεσε πρόσθετο «πονοκέφαλο» σε δύο από τους μεγαλύτερους «παίχτες» της βιομηχανίας. Κι αυτό, όπως εξηγεί ο Τζον Ποπέο της Gallatin Group, διότι «θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προκλήσεις στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να βρουν τραπεζικούς συνεργάτες. Oι τράπεζες θα προβούν ΣΕ εξονυχιστικούς ελέγχους και θα μελετήσουν με τη δέουσα επιμέλεια όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις crypto-επιχειρήσεις».

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ανέκαθεν δυσκολεύονταν να βρουν τραπεζικούς εταίρους για τις καταθέσεις τους ή τις μεταφορές χρημάτων. Αλλά τώρα, αυτή η δυσκολία έχει ενταθεί σε σημείο, ώστε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν απομονωθεί από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Η τραπεζική πρόσβαση για τις crypto-εταιρείες στις ΗΠΑ έχει καταστεί δυσκολότερη σε σχέση με την προ του 2018 κατάσταση, όταν τα ψηφιακά assets θεωρούνταν μια άγνωστη βιομηχανία» τονίζει ο Όστιν Κάμπελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, επομένως, οι crypto-εταιρείες στρέφονται σ’ ένα εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο διαφοροποιείται αισθητά από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για μικρές -κυρίως περιφερειακές- τράπεζες, οι οποίες συνήθως ειδικεύονται στον τεχνολογικό τομέα και στα καινοτόμα προϊόντα.

Ανάμεσα σ’ αυτές μπορούμε να ξεχωρίσουμε την Customers Bancorp στην Πενσυλβάνια, την Cross River στο Νιου Τζέρσεϊ, την Western Alliance στο Φοίνιξ, την Axos Financial στο Λας Βέγκας, τη FV Bank στο Πουέρτο Ρίκο, την Standard Chartered στην Ασία, την DBS στη Σιγκαπούρη, τη ZA Bank στο Χονγκ Κονγκ, την BCB στο Λονδίνο, την Bank Frick στο Λιχτενστάιν, τη SEBA Bank στην Ελβετία, τη Sygnum Bank στη Σιγκαπούρη, την Clear Junction στη Βρετανία κ.α.

newmoney.gr