Ο COVID – 19 μάς παρασύρει σε νέα εργασιακή κανονικότητα

Νέα πραγματικότητα με «ευέλικτες μορφές εργασίας», «εργασιακή ανασφάλεια» και «τηλεργασία»
  • Η πανδημία ενεργοποιεί εξελίξεις όπως την αύξηση της ανεργίας, την υποαπασχόληση και τη μείωση των εισοδημάτων

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η υγειονομική κρίση του COVID - 19 συνοδεύεται από οικονομική αστάθεια. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: Η διάρκεια και οι συνέπειες της κρίσης θα υπερβούν τη χρονική έκταση της πανδημίας. 

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε μια αποσταθεροποίηση στο διεθνές και κατά συνέπεια κυπριακό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες, ιδιαίτερα σε οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. 

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) επισημαίνει πως «η αγορά εργασίας φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό προσαρμογής των εθνικών οικονομιών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ανεργία, στην οικονομική ανισότητα και στη διεύρυνση των επισφαλών μορφών εργασίας».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μείωση ωρών εργασίας
Επίσης, σημειώνει πως «παρατηρείται μια απότομη μείωση των ωρών εργασίας παγκοσμίως λόγω της επιδημίας COVID-19, που αποτελεί και μια από τις βασικές αιτίες της διττής κρίσης προσφοράς και ζήτησης». 

Η ΔΟΕ προειδοποιεί ότι, περίπου 1,6 δις εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία που αριθμούν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, κινδυνεύουν άμεσα να βιώσουν κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Επίσης, καταγράφει ότι οι μισθοί των εργαζομένων της ανεπίσημης οικονομίας σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί, κατά μέσο όρο 60% τον πρώτο μήνα της κρίσης, και οι εργαζόμενοι με άτυπες μορφές εργασίας είναι πιο ευπαθείς από τους 3,3 δις εργαζόμενους που αποτελούν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Ο λόγος είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν προστασία σε επίπεδο πρόνοιας, πρόσβαση σε επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή τα μέσα να εργαστούν από το σπίτι.

Στη νέα εργασιακή κανονικότητα υπάρχουν τρεις έννοιες που εκτιμάται ότι θα συνοδεύσουν τους εργαζόμενους τα προσεχή χρόνια: «ευέλικτες μορφές εργασίας», «εργασιακή ανασφάλεια» και «τηλεργασία».

Ταυτόχρονα, είναι πιθανόν η πανδημία να ενεργοποιήσει εξελίξεις στην αγορά εργασίας οι οποίες συνδέονται άμεσα με την αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και τη μείωση των εισοδημάτων, με άλλες εξίσου σοβαρές επιπτώσεις όπως είναι η κάθετη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και η αδυναμία των νοικοκυριών να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, κυρίως σε σχέση με δάνεια.

Αναμένοντας τα σχέδια…
Τι πρέπει να γίνει άμεσα προς την κατεύθυνση της διατήρησης της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας;

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου εξήγγειλε σχέδια κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, κυρίως μέσω της επιδότησης μισθολογικού κόστους για προσλήψεις από τον κατάλογο των ανέργων, από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ειδικότερα οι στόχοι κατευθύνονται προς:

  • Την κατάρτιση ανέργων με τη διοχέτευση δαπανών 12 - 15 εκατ. ευρώ από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
  • Την επιδότηση μισθολογικού κόστους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό για πρόσληψη ανέργων, οι οποίοι πιθανότατα να απολυθούν μετά τον Οκτώβριο, με τη λήξη των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας. 

Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να «ανάψει» όλες τις μηχανές, να κινηθεί με αυξημένες ταχύτητες και να διαχειριστεί με σύνεση και υπευθυνότητα, όπως έπραξε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της κρίσης του COVID 19, ώστε να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για νέα σχέδια για την ανεργία ή νέα σχέδια για διατήρηση θέσεων εργασίας. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ταυτόχρονα να σταλεί ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εργοδότες, τουλάχιστον σε όσους έχουν τις δυνατότητες να διατηρήσουν ή και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ότι δεν είναι δυνατή η απόλυση προσωπικού χωρίς προφανή και ουσιώδη λόγο και αιτία.

Η κοινωνική υπευθυνότητα αποδεικνύεται πλέον αβίαστα αυτές τις δύσκολες εποχές. Με έργα ουσιαστικά και πράξεις με περιεχόμενο. 

Χρύσω Αντωνιάδου