Ο Ησαΐας δεν χόρεψε... και χάθηκαν 400 εκατομμύρια ευρώ

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι έμειναν στον...αέρα χωρίς τους γάμους-Τι αναφέρει στην Brief o Πρόεδρος ΠΑΣΥΕΠΕΚ

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Πολλοί περισσότεροι γάμοι, αναμένονταν να τελεστούν το 2020 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και πιο συγκεκριμένα γύρω στους 15.000, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε και άλλαξε εκτός από την καθημερινότητα μας, τα όνειρα των ζευγαριών που είχαν σχεδιάσει την σημαντική και ιδιαίτερη μέρα της ζωής τους μέσα στη χρονιά του κορωνοϊού και ειδικότερα μετά τον Μάρτιο του 2020 λόγω του lock down.

Αρχικά πρέπει να αναφερθεί ότι ο ετήσιος τζίρος για τους γάμους παγκύπρια, εκτιμάται ότι ανέρχεται γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρουν τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε η Brief, μετά την επικοινωνία της με τον Κωνσταντίνο Μωσαϊκό, Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ.) και τον κ. Κωνσταντίνο Κουσιουμή, μέλος του Δ. Σ. του ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ. 

Το ποσό του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ δεν πρέπει ούτε να ξαφνιάζει κανέναν, αλλά ούτε να διαβάζετε αποσπασματικά, δήλωσε χαρακτηριστικά στην Brief o κ. Μωσαϊκός, καθώς κάτω από την ομπρέλα «γάμος» συγκεντρώνονται δεκάδες διαφορετικές επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι.

>>> Διαβάστε ακόμη: Οι τομείς και τα επαγγέλματα με την μεγαλύτερη ανεργία στην Κύπρο <<<

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον...αέρα χωρίς τους γάμους
Κατά μέσο όρο ένας γάμος απασχολεί περίπου 15 επιχειρήσεις/υπηρεσίες σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Brief, όπως τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία, οι εταιρείες catering, οι  διοργανωτές εκδηλώσεων, οι φωτογράφοι / κινηματογραφιστές, οι φωτιστές, οι μουσικοί (djs), οι ηχολήπτες, οι υπεύθυνοι κατασκευών σκηνής και παρεμφερούς εξοπλισμού, οι χώροι δεξιώσεων, τα ινστιτούτα αισθητικής,τα κομμωτήρια, οι οίκοι νυφικών, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, οι μοδίστρες, τα κοσμηματοπωλεία καθώς και επιχειρήσεις για ενοικιάσεις αντικειμένων και εξοπλισμού συναφών με εκδηλώσεις.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι στον τομέα γάμου, απασχολούνται γύρω στις 15.000 άτομα προσωπικό με 145 εκατομμύρια ευρώ μισθολόγιο ετησίως, σημείωσε ο κ. Κουσιουμής προσθέτοντας ότι αυτές είναι οι εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΕΠΕΚ.

Οι γάμοι και τα κυβερνητικά ταμεία
Όπως επεσήμανε ο κ. Μωσαϊκός, ο τομέας γάμος επηρεάζει και το δημόσιο συμφέρον.
Ο λόγος είναι ότι από τον τζίρο του μισού δισεκατομμυρίου για την εκδήλωση των γάμων παγκύπρια ετησίως, γύρω στα 128 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τα κυβερνητικά ταμεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κουσιουμή, τα 65 εκατομμύρια ευρώ αφορούν το ΦΠΑ, τα 26 εκατομμύρια ευρώ αφορά τον εταιρικό φόρο και άμυνα, ενώ οι κοινωνικές ασφαλίσεις εργοδότη και εργοδοτούμενου ανέρχονται στα 37 εκατομμύρια ευρώ.


 
Που βρισκόμαστε σήμερα σε αριθμούς
«Θα ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές λόγω του έτους 2020 σαν ημερομηνία», σημειώνει ο κ. Κουσιουμής προσθέτοντας πως υπολογιζόταν γύρω στο 5% αύξηση σε σχέση με το 2019. 

«Αν όλη την χρονιά τελούνται κανονικά 4000 - 4500 γάμοι, λαμβάνοντας υπόψη ότι φέτος περιμέναμε περισσότερους γάμους να  προγραμματιστούν, δουλέψαμε τελικά από την σεζόν ούτε το 1/6 της άρα γύρω στο 17%».

Η σεζόν χωρίζεται στους 6 μήνες, σημείωσε, που προγραμματίζονται λίγοι γάμοι και το διάστημα Μάιος-Οκτώβρης που είναι οι περισσότεροι. 

«Αναμενόταν να γίνουν γύρω στους 15.000 γάμους φέτος», επεσήμανε, αλλά αντ’ αυτού σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία τελέστηκαν γύρω στους 700 γάμους παγκύπρια, χωρίς όμως να έχουμε τα στοιχεία των γάμων που έγιναν στην Αμμόχωστο.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ, οι θρησκευτικοί γάμοι σημείωσαν 80% απώλεια για το 2020, ενώ οι πολιτικοί γάμοι οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με τον τουρισμό, κατέγραψαν γύρω στο 85% μείωση.

Ο λόγος που οι πολιτικοί γάμοι είναι συνυφασμένοι με τον τουρισμό, είναι επειδή μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων επιλέγουν την Κύπρο για να παντρευτούν αλλά λόγω του lock down, αυτό δεν έγινε.

Συνεπώς, όπως ανέφερε ο κ. Κουσιουμής, το 2020 οι γάμοι έκαναν τζίρο σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ.

>>>Διαβάστε ακόμη: Δώρο έως και €2.250 για φόρτιση αυτοκίνητων - Ποια η διαδικασία

Οι γάμοι που τελέστηκαν ανά πόλη
Με βάση στοιχεία που κατέχουν οι Μητροπόλεις, οι γάμοι που τελέστηκαν το 2020, ανέρχονται γύρω στους επτακόσιους σε όλη την Κύπρο, την ίδια ώρα που τα προηγούμενα χρόνια, οι πλείστες μητροπόλεις τελούσαν η κάθε μία από πεντακόσιους μέχρι και εννιακόσιους γάμους σε ένα έτος.

Συγκεκριμένα στην επαρχία Λευκωσίας, τα μυστήρια που τελέστηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, είναι 159, σε αντίθεση με τα 750 περίπου που είχαν γίνει την περσινή χρονιά.

Στη Λεμεσό, από τα 900 που έγιναν το 2019, φέτος υπήρξε επίσης κατακόρυφη πτώση, αφού τελέστηκαν 216 γάμοι.

Το μεγαλύτερο πλήγμα, φαίνεται να έχει δεχθεί η Λάρνακα, αφού εκδόθηκαν άδειες για μόλις 120 γάμους, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι από αυτούς τελικά έγιναν. Πέρυσι όλη την χρονιά, είχαν τελεστεί 800 γάμοι.

Αντίθετα, στην Πάφο, από 420, το 2019, φέτος έγιναν 195, που μαθηματικά δείχνει ότι στην συγκεκριμένη επαρχία υπάρχει η μικρότερη μείωση.

Σε ότι αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
 
Η χαμένη χρονιά και τα 4 αιτήματα
Εν κατακλείδι και βάσει των παραπάνω αριθμών, η χρονιά φαίνεται πως χάθηκε και δεν μπορεί να σωθεί, επεσήμανε ο κ. Μωσαϊκός, αναφέροντας ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων ζητά την βοήθεια του κράτους για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Εν ολίγοις κάποια αιτήματα που πρέπει το κράτος να λάβει σοβαρά υπόψη, όπως υπογράμμισε, είναι:

1/ Διακανονισμός ενοικίων: Το κράτος χρειάζεται να βοηθήσει στην εφαρμογή κάποιου διακανονισμού για τα ενοίκια που καλούνται οι επιχειρήσεις να πληρώσουν αλλά δεν καθίσταται εφικτό καθώς για διάστημα τεσσάρων μηνών παρέμειναν κλειστές υποχρεωτικά λόγω των μέτρων για περιορισμό του κορωνοϊού και δεν είχαν έσοδα.

2 / Αναστολή των Δόσεων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάϊο: Όπως εξήγησε στην Brief o κ. Μωσαϊκός, το κράτος πρέπει να βοηθήσει με κάποια νομοθεσία που θα υποχρεώσει τις τράπεζες να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων, άρα και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

3/ Να δοθεί οικονομική στήριξη και στις επιχειρήσεις, όχι μόνο στους υπαλλήλους: Όπως σημειώνει ο κ. Μωσαϊκός, βγήκαν τα εργασιακά σχέδια που αφορά τους υπαλλήλους, τα οποία και στηρίζουμε, αλλά οι επιχειρηματίες/ ιδιοκτήτες έμειναν εκτεθειμένοι.

Ακόμα και το γεγονός ότι μας επιτρέπεται να εργαστούμε αλλά με τους περιορισμούς που εφαρμόζουμε, ο κύκλος εργασίας είναι πολύ περιορισμένος, υποστήριξε.

Πάραυτα θέλησε να τονίσει όμως ότι, το κράτος προσέφερε βοήθεια προς κάποιες επιχειρήσεις μέσω βοήθειας δανεισμού. Μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δόθηκε ένα επιτόκιο για τις επιχειρήσεις που ήθελαν να κάνουν δανεισμό, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό ήταν κάτι πολύ θετικό που πέτυχε η κυβέρνηση.

4/ Διακανονισμός / Εκπτώσεις με τα δημοτικά τέλη της κάθε επιχείρησης: Για παράδειγμα τα τέλη σκυβάλων θα μπορούσαν να είναι μειωμένα κατά 4/12, αφού ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις για τέσσερις μήνες.



Σαν θέλει η νύφη, ο γαμπρός και ο… κορωνοϊός
 
Για τα ζευγάρια που θα επιλέξουν να τελεστεί ο γάμος τους παρά τη νέα πραγματικότητα και τηρώντας τα πιο πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά στη διοργάνωση γάμων και βαπτίσεων από τις 13 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις καθώς και για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, δεν πρέπει να υπάρχει προκαθορισμένος χώρος για χορό (πίστα) στην εκδήλωση.

Επιπλέον, επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 150 άτομα. Νοείται ότι ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

Επίσης υπενθυμίζεται πως χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθίσταται από την 23/10 υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμων και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ταξί, λεωφορεία, κοκ) με εξαίρεση την ώρα του δείπνου.

Ξένια Προδρόμου