Ο κορωνοϊός αναθεωρεί τα πλάνα των τραπεζών

Επισπεύδεται η λειτουργία νέου επιχειρηματικού μοντέλου - Καθυστερεί η περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ
  • Ρευστότητα, ο στόχος της επόμενης μέρας του lockdown

​​​​​​​ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται οι τράπεζες, τρεις σχεδόν μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας του COVID -19, και λίγες ημέρες μόλις μετά την πλήρη κατάργηση του «lockdown».

Το τραπεζικό σύστημα επικεντρώνεται πλέον στην επόμενη ημέρα, στη στήριξη και επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία. Διαχειριζόμενες τις νέες προκλήσεις, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες και προετοιμασμένες να ανταποκριθούν κατάλληλα στις ανάγκες της αγοράς στη νέα εποχή που διαμορφώνεται, όπως και στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται για τα επόμενα χρόνια.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν πως, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της οικονομίας με προτεραιότητα, αυτή την περίοδο, τη διοχέτευση κεφαλαίων κίνησης και τη χρηματοδότηση επενδύσεων που να δημιουργούν συνθήκες για μια ανταγωνιστική οικονομία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μετασχηματισμός
Από την άλλη, είναι σημαντικό να τονιστεί πως, οι επιπτώσεις της πανδημίας θέτουν σε δοκιμασία την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς η κρίση επηρεάζει όλο το σύστημα. Οι τράπεζες, εκ των εξελίξεων, θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση και τον μετασχηματισμό τους και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, παράλληλα με ενέργειες για αλλαγή του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Για παράδειγμα, η κρίση ανέδειξε νέα επιχειρηματικά μοντέλα επικεντρωμένα στην ψηφιοποίηση και στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες των πελατών. Έτσι, ανάμεσα στις κύριες προκλήσεις, είναι η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των καταναλωτών, η παροχή ρευστότητας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των πελατών τους, η μετάβαση στα ψηφιακά δίκτυα, το κόστος εξυπηρέτησης και οι επιπτώσεις στα έσοδά και στο δίκτυο των καταστημάτων τους.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, το «κλειδί» είναι και πάλι η λέξη «εμπιστοσύνη», καθώς η πανδημία δημιουργεί νέες ανάγκες και συμπεριφορές από τον καταναλωτή. «Η υγειονομική κρίση», εξηγούν τραπεζικές πηγές, «δημιουργεί τη μεγάλη ανάγκη οι τράπεζες να αναζητήσουν και να σχεδιάσουν καινοτόμες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις νέες ανάγκες των πελατών. Ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αυξηθούν οι ρυθμοί της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, ταυτόχρονα με την έμφαση στη μείωση του κόστους και την πελατοκεντρική προσέγγιση».

Τα ΜΕΔ
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν μετά την εξάπλωση του ιού και η μείωση της ζήτησης επηρέασαν όλους τους τομείς της οικονομίας, τον καθένα με διαφορετική διάρκεια και τάση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τον βαθμό έκθεσης τού κάθε κλάδου στο ΑΕΠ, αναμένεται να προκύψουν στην τουριστική βιομηχανία

Σε αυτό το περιβάλλον, η επίτευξη του στόχου της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το τέλος του 2021 φαντάζει δύσκολος και μη υλοποιήσιμος, καθώς εκτιμάται ότι ανακόπτεται η οργανική μείωση και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εισρεύσουν στο σύστημα και νέα ΜΕΔ. 

Έτσι, η καθοδική πορεία των «κόκκινων» δανείων τίθεται σε κίνδυνο και καθυστερεί από τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις της κρίσης του ιού, επιβάλλοντας την αναθεώρηση της στρατηγικής και την επανεξέταση όλων των λειτουργιών των τραπεζών. Η δημιουργία νέων ΜΕΔ δημιουργεί πρόσθετους νέους κινδύνους και οδηγεί τις τράπεζες σε πλήρη αναθεώρηση των προβλέψεων και υπολογισμών τους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Από την άλλη τα σχέδια για μείωση των ΜΕΔ αντικαθίστανται από σχέδια Επιχειρησιακής Συνέχειας, ενίσχυσης της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και στήριξης της οικονομίας ώστε η κρίση να ξεπεραστεί με τις λιγότερες επιπτώσεις.

Πρώτη προτεραιότητα στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το lockdown είναι η διοχέτευση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαίο οι τράπεζες να ανοίξουν τη «στρόφιγγα» αξιοποιώντας τη φθηνή ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα εργαλεία που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των κοινοτικών ταμείων.

Χρύσω Αντωνιάδου