Ο κορωνοϊός έφερε μείωση στις τιμές των ενοικίων για φοιτητές

Τι πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές που θέλουν να νοικιάσουν – Οι τιμές για μονάρια, δυάρια και studio

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Κοντά στο τέλος του βρίσκεται το καλοκαίρι και σιγά-σιγά πολλοί φοιτητές που θα φοιτήσουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, άρχισαν το ψάξιμο για φοιτητική στέγη. 

Οι επιλογές πολλές, ειδικότερα σε περιοχές που γειτνιάζουν με πανεπιστήμια και κολλέγια. Πόσα, όμως, κοστίζει ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου και πόσα ένα δυάρι ή studio; Μειώθηκαν ή αυξήθηκαν οι τιμές σε σχέση με πέρσι και τι πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές που σκοπεύουν να νοικιάσουν; Η κρίση του κορωνοϊού, πόσο επηρέασε ευρύτερα την αγορά ακινήτων και τις τιμές ακινήτων; 

>>> Διαβάστε επίσης: Τα 10 φθηνότερα διαμερίσματα που πωλούν οι τράπεζες - Τιμές/ΦΩΤΟΣ <<<

Η Brief προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργο Μουσκίδη, και την Σύμβουλο Ακινήτων στην FOX Smart Estate Agency, Ελένη Μασωνίδου. 

Μείωση μέχρι και 10% - Αναλυτικά οι τιμές των ενοικίων 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίων και εάν αυτές μειώθηκαν ή αυξήθηκαν φέτος σε σχέση με πέρσι, ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ ανέφερε στην Brief πως, οι τιμές μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 10%. «Έχουν μειωθεί οι τιμές στα ενοίκια αλλά τώρα που κοντεύουν να ξεκινήσουν να νοικιάζουν, θα ξανανεβούν πάλι. Προτρέπουμε τους φοιτητές να τρέξουν έγκαιρα να πάρουν ακίνητα, πριν να ανέβει το ενδιαφέρον και να ανεβούν ξανά οι τιμές. Γιατί ο κάθε ιδιοκτήτης που έχει αρκετά ακίνητα, τα πρώτα είναι διατεθειμένος να τα δώσει πιο χαμηλά. Όσο πιο πολύ ενδιαφέρον υπάρχει, τα υπόλοιπα δεν είναι διατεθειμένος να τα δώσει τόσο φθηνά», τόνισε. 

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Μουσκίδη, οι τιμές ενοικίων για φοιτητές σε Λευκωσία και Λεμεσό είναι πάνω-κάτω οι ίδιεςμε εξαίρεση την περιοχή κοντά στο ΤΕΠΑΚ στην Λεμεσό. «Αυτό οφείλεται στο ότι είναι στο Ιστορικό Κέντρο της Λεμεσού και κοντά στην θάλασσα. Ένας φοιτητής δεν θα μπορεί εύκολα να βρει διαμέρισμα εκεί να νοικιάσει, θα είναι ακριβό. Γενικότερα, οι τιμές των ενοικίων εξαρτώνται σημαντικά από το πόσο κοντά είναι στο Πανεπιστήμιο - όσο πιο κοντά είναι, τόσο πιο ακριβά. Εξαρτάτε επίσης και από το αν είναι καινούργιο, μεταχειρισμένο κτλ.», εξήγησε. 

Όσον αφορά τις τιμές για μονάρια, δυάρια και studio, η Σύμβουλος Ακινήτων, Ελένη Μασωνίδου, μας ανέφερε ότι, στην παρούσα φάση οι τιμές για studio ξεκινούν από 420 ευρώ και φθάνουν τα 480 ευρώ (τα πιο καινούργια) ενώ τα διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο (μονάρια) διατίθενται προς ενοικίαση μέχρι 530 ευρώ και τα διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια (δυάρια) μέχρι τα 600 με 650 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι στις προαναφερθέντες τιμές συμπεριλαμβάνονται και τα κοινόχρηστα. 

Παράλληλα, η κα Μασωνίδου διευκρίνησε ότι οι τιμές καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου, το αν είναι επιπλωμένο ή μη και την απόσταση που απέχει από το Πανεπιστήμιο και άρα αυτές μπορεί να διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. 

>>> Διαβάστε επίσης: Μπορεί να πωλείται & στην Κύπρο το νερό 500ml παντού έως €0,50; <<<

Δείτε μερικά παραδείγματα από studio, μονάρια και δυάρια κοντά σε περιοχές πανεπιστημίων στην Λευκωσία: 

Πως επηρεάστηκαν οι τιμές ενοικίων και οι πωλήσεις ακινήτων από την πανδημία 

Λόγω της πανδημίας παρουσιάστηκε γενικά μια απότομη μείωση στα ενοίκια, τόνισε ο κ. Μουσκίδης. «Υπήρξε μια μείωση στα ενοίκια επειδή έφυγαν αρκετοί φοιτητές και ξένοι που εργάζονταν στις πόλεις μας ή ξένοι δεν μπορούσαν πλέον να έρθουν στην Κύπρο και ακύρωσαν συμβόλαια. Αυτή η μείωση υπάρχει μέχρι τώρα θα έλεγα. Εκκενώθηκαν κάποια ακίνητα απότομα, αυξήθηκε η προσφορά ενοικιαζόμενων ακινήτων και έτσι είχαμε μια απότομη πτώση των ενοικίων. Φυσικά τώρα που επανερχόμαστε σε πιο φυσιολογικές καταστάσεις, βλέπω ότι μάλλον θα επανέλθουν σιγά σιγά και τα ενοίκια πίσω», επεσήμανε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Επίσης, οι πωλήσεις ακινήτων επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία, τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ, με τις παραλιακές πόλεις να έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από την Λευκωσία. «Στην Λευκωσία, οι τιμές για πωλήσεις ακινήτων κρατήθηκαν λίγο καλύτερα διότι υπάρχει μεγάλη μερίδα Κυπρίων μέσης προς υψηλής τάξης, οι οποίοι είναι αυτοί που αγοράζουν ακίνητα περισσότερο τώρα. Οι ξένοι έχουν χαθεί γιατί δυσκολεύονται να ταξιδέψουν, οπότε είναι φυσιολογικό ότι από τον Μάρτιο μέχρι τώρα, το ποσοστό των ξένων αγοραστών να έχει μειωθεί και για αυτό επηρεάστηκαν περισσότερο οι παράλιες πόλεις από την Λευκωσία. Η Λευκωσία δεν είχε ποτέ ανάγκη για ξένους αγοραστές», κατέληξε ο κ. Μουσκίδης. 

Κυπριάνα Σταύρου
 
1818