Ο κορωνοϊός «φρενάρει» τις εγγραφές νέων εταιρειών – ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Πόσες νέες εταιρείες εγγράφηκαν στην Κύπρο τον Αύγουστο και το πρώτο 8μηνο σε σχέση με προηγούμενα έτη

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σημαντικό πλήγμα στις εγγραφές νέων εταιρειών επιφέρει ο κορωνοϊός, αφού, όπως όλα δείχνουν, η αβεβαιότητα γύρω από τον ιό και κυρίως για το πόσο θα συνεχίσει να επηρεάζει τόσο την κυπριακή όσο και την παγκόσμια οικονομία, «φρενάρει» τα σχέδια για άνοιγμα επιχειρήσεων.

Μάλιστα, τόσο οι εγγραφές νέων εταιρειών τον Αύγουστο, όσο και τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο μετά το 2013, χρονιά κατά την οποία η Κύπρος βίωνε τότε την οικονομική κρίση που οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας και στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, τα οποία εξασφάλισε και αναλύει η Brief, τον Αύγουστο εγγράφηκαν στην Κύπρο 737 νέες εταιρείες. Ο αριθμός αυτός είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση για τον όγδοο μήνα κάθε έτους μετά το 2013, όταν τότε είχαν εγγραφεί 707 νέες εταιρείες.

>>> Διαβάστε ακόμη: Τελεσίδικο: Επαναρχίζουν οι εκποιήσεις – Οι πρώτες ειδοποιήσεις <<<

Σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, πάντως, τον Αύγουστο του 2020 εγγράφηκαν 126 λιγότερες νέες εταιρείες, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 14,6%.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία εγγραφής νέων εταιρειών με μήνα αναφοράς τον Αύγουστο από το 2013 έως το 2020: α

Επίσης, ο αριθμός των νέων εταιρειών που εγγράφηκαν τον Αύγουστο φέτος, είναι ο τρίτος μικρότερος για το 2020 μετά τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο εγγράφηκαν 573 εταιρείες, και τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο εγγράφηκαν 656 εταιρείες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνεται η πορεία εγγραφής νέων εταιρειών το τρέχον έτος κατά μήνα: α

Η πορεία το 8μηνο
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εγγράφηκαν στην Κύπρο 6.383 νέες εταιρείες σε σχέση με 8.386 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 23,9%.

Επίσης, ο αριθμός των νέων εταιρειών που εγγράφηκαν το πρώτο 8μηνο του έτους, είναι ο μικρότερος που καταγράφηκε ποτέ στην χώρα μας από το 2013, τελευταία χρονιά για την οποία διατηρεί στατιστικά στοιχεία ο Έφορος Εταιρειών.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γραφικό, σε σχέση με πριν 8 χρόνια, δηλαδή το 2013, χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των νέων εταιρειών είναι μειωμένος κατά 11,52%.

Οι εγγραφές νέων εταιρειών στην Κύπρο κατά το πρώτο οκτάμηνο κάθε έτους από το 2013 έως σήμερα: α

Το σύνολο των εταιρειών
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 ήταν 226.664.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2019, περίοδο κατά την οποία οι εγγεγραμμένες εταιρείες ανέρχονταν στις 223.282.

Μάριος Αδάμου
 
1765