Ο ΟΑΥ, η «τρύπα» του ΓεΣΥ και οι ευθύνες του Δ.Σ. 

•    Οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του Συμβουλίου
•    Οι έλεγχοι των ιατρών και η πιθανή φοροδιαφυγή
•    Ένας φαταούλας που θα τον πληρώσει ο φορολογούμενος

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου για να εφαρμόσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται η κυβέρνηση, οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς. Εκτός από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο οργανισμός έχει υποχρέωση να διαχειρίζεται το Ταμείο του ΓεΣΥ, να εξασφαλίζει πρόσβαση και παροχή στους δικαιούχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας και να συμβάλλεται με τους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Γενικά, αυτό είναι το περίγραμμα των αρμοδιοτήτων του ΟΑΥ ο οποίος, λόγω και της σύνθεσης του Δ.Σ., έχει τη δυνατότητα να ελέγχει όλα όσα αφορούν τα οικονομικά και άλλα θέματα του ΓεΣΥ και να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις οι οποίες να διασφαλίζουν τη χρηστή διοίκηση. Ταυτόχρονα, εποπτεύεται και ελέγχεται από τον  Επίτροπο Εποπτείας που, ως ανεξάρτητος αξιωματούχος, έχει αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα που υποβάλλονται και την Επιτροπή Ελέγχου στην οποία συμμετέχει και ο Γενικός Ελεγκτής.

Να επικεντρωθούμε, όμως, στις αρμοδιότητες του Δ.Σ. καθώς ένα τέτοιο Σώμα, κατά την άποψή μου, φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνες σε πιθανές ατασθαλίες, κακοδιαχείριση και άλλες αλόγιστες ενέργειες.

Οι μηδενικοί έλεγχοι και οι διώξεις

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του Δ.Σ. είναι:

•    Nα παρακολουθεί και να ελέγχει την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της σύμβασης και την απόδοση των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει αναγκαίο και αποτελεσματικό.
•    Να δύναται να αναστείλει ή να τερματίσει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας που συνάπτει με οποιονδήποτε παροχέα φροντίδας υγείας για τους λόγους που καθορίζονται στη σύμβαση
•    Να ασκεί ποινική δίωξη για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα προβλέπεται στην σχετική με το ΓεΣΥ νομοθεσία.
•    Να εξετάζει, κατόπιν υποβολής παραπόνου ή καταγγελίας ή και αυτεπάγγελτα, παραβάσεις οποιασδήποτε διάταξης της σχετικής με το ΓεΣΥ νομοθεσίας και με τη δυνατότητα επιβολής διοικητικών  προστίμων.

Ο νομοθέτης παρείχε όλα τα εργαλεία στο Δ.Σ. του ΟΑΥ για να εκτελέσει το έργο του και κυρίως να διασφαλίσει τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, οι οποίοι συνδράμουν στη λειτουργία του ΓεΣΥ σε μηνιαία βάση. Ανάμεσα στα μέλη του εκπροσωπούνται οι επιχειρήσεις, οι μισθωτοί και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και το κράτος.

Ευρήματα που βγάζουν μάτια

Η διαχειριστική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη έφερε στο φως εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα τα οποία προκαλούν ανησυχίες και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον του ΓεΣΥ. Ευρήματα τα οποία όφειλαν από καιρό να εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΥ, και να απευθυνθούν στο Δ.Σ. για να ληφθούν δραστικά μέτρα εναντίον όσων εσκεμμένα υποκλέπτουν τα χρήματα των φορολογουμένων και θησαυρίζουν σε βάρος μας.

Εκ των υστέρων, το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκπροσωπείται στον Οργανισμό με τον Γενικό του Διευθυντή, καλεί τον ΟΑΥ να λάβει μέτρα και να πληρώσει εγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες θα καταδείξουν εάν μπορεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως το διαθέσιμο προσωπικό. Μάλιστα, το Υπουργείο σε μια προσπάθειά του να αποφύγει την κριτική που πιθανόν να προκύψει σε βάρος του  αναφέρει ότι «διαχρονικά υποστηρίζει την επαρκή στελέχωση του ΟΑΥ και θα ήταν διατεθειμένο να εξετάσει τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων, αφού προηγηθεί η πλήρωση των κενών του θέσεων».

Το Υπουργείο εμμέσως αναφέρεται και στο θέμα των ελέγχων σε μια προσπάθεια επίσης να στηρίξει το Τμήμα Φορολογίας επισημαίνοντας ότι  «το Τμήμα Φορολογίας, έχει ζητήσει από τον Φεβρουάριο του 2021 την υποβολή στοιχείων από τον ΟΑΥ όσον αφορά τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στο ιατρικό προσωπικό που λειτουργεί εντός ΓεΣΥ, ώστε να προχωρήσει με τους νενομισμένους ελέγχους. Για να παταχθεί στο μέγιστο βαθμό ενδεχόμενη φοροδιαφυγή».

Κι όμως το Τμήμα θα μπορούσε να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να εντοπίσει τυχόν φοροδιαφυγή όπως και σε ελέγχους ιατρών και άλλων που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ.

Οι ζημιές και οι εισφορές

Οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς τις ζημιές του ΓεΣΥ και του ΟΑΥ θα υποχρεωθεί να καταβάλει το κράτος ή οι δικαιούχοι στο Σχέδιο είτε με αυξημένη εισφορά είτε με άλλες φορολογίες για να καλυφθεί η «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά που με μαθηματική ακρίβεια θα ανοίξει, εάν η κατάσταση εκτροχιαστεί.

Γιατί μπορεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να ελέγχει και να ερευνά και να καταγράφει ευρήματα που συγκλονίζουν, αλλά εάν οι πολιτικοί προϊστάμενοι ενός συστήματος ή μιας Αρχής δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, οι επισημάνσεις του παραμένουν στα χαρτιά και στα συρτάρια. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες, τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο λαός!

Χρύσω Αντωνιάδου