Ο πόλεμος απειλεί εισοδήματα και αγοραστική δύναμη

• Παρενέργειες στο κόστος παραγωγής και την κερδοφορία
• Εκρηκτικό κοκτέιλ για την ανάπτυξη

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Η Κύπρος συνεχίζει να δέχεται εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις και παρενέργειες, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις αυξήσεις στην ενέργεια και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό να δυναμιτίζουν την κατάσταση.

Ένα από τα προβλήματα, πιθανόν το κυριότερο, είναι η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων οι οποίες σχετίζονται:

Πρώτο, με την πτώση των τιμών το πρώτο έτος της πανδημίας.

Δεύτερο, με την αναθέρμανση των οικονομιών, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τρίτο, με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανισορροπία που παρατηρείται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε σημαντικούς κλάδους.

Οικονομικοί αναλυτές δήλωναν στη Brief πως «η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει την πορεία της οικονομίας, κατά κύριο λόγο λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Επίσης, λόγω της εξάρτησης της Κύπρου από τις εισαγωγές δημιουργείται αρνητικό αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και στο διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν ακόμη ψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη από την αναμενόμενη».

Επαγγελματικές υπηρεσίες

Επίσης, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η Κύπρος ως χώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δέχεται ακόμη περισσότερες επιπτώσεις λόγω των κυρώσεων κατά των Ρώσων οι οποίοι έχουν εμπιστευθεί τη χώρα και έχουν επενδύσει σε διάφορους τομείς, εκτός από τη μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεων τους στην Κύπρο.  
Το κοκτέιλ είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό για την οικονομική ανάπτυξη απειλώντας νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τα δημόσια οικονομικά, με τις τιμές του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και να προκαλούν πονοκεφάλους τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στις τράπεζες.

Από την κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες όπως είναι το νικέλιο και το αλουμίνιο και σε τρόφιμα όπως το αλεύρι και το καλαμπόκι τα οποία παράγονται σε αυτές τις χώρες και μετακυλύονται στους καταναλωτές με αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα.

Κλάδοι που εκπροσωπούνται κυρίως από το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, έχουν διαμηνύσει στην Κυβέρνηση ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δυναμιτίζουν την εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας και των επιχειρήσεων καθώς ήδη οι τιμές έχουν φτάσει σε ψηλά επίπεδα και λόγω της πανδημίας. Ήδη, ο COVID 19 έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι επιχειρήσεις εκφράζουν φόβους για νέες μεγαλύτερες ανατιμήσεις προσεχώς με άμεσο τον κίνδυνο να τις μετακυλήσουν στους καταναλωτές, κυρίως στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δημιουργούν επίσης προβλήματα στην προσφορά, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ακόμη περισσότερο τις τιμές της ενέργειας οι οποίες είναι πιθανόν να αυξηθούν το αμέσως προσεχώς διάστημα.

Χρύσω Αντωνιάδου