Ο «πόλεμος τιμών» πλήττει τον κυπριακό τουρισμό

  • Ανησυχίες για μειώσεις τη φετινή χρονιά
  • Οι επιδοτήσεις του Ερντογάν στρέφουν τους διοργανωτές στη γειτονική χώρα
  • Οι Ρώσοι και οι Γερμανοί «ψηφίζουν» Τουρκία
  • Το αεροπορικό κόστος επηρεάζει αρνητικά το τουριστικό «πακέτο»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

«Πόλεμο τιμών» από την Τουρκία, Αίγυπτο και η Τυνησία, δέχεται ο κυπριακός τουρισμός κατά τη φετινή χρονιά. Οι χώρες αυτές, οι οποίες παρουσίαζαν μείωση του τουρισμού τους εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, έχουν ανακάμψει και άνοιξαν «πόλεμο» εδώ και δύο χρόνια, προσφέροντας χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές στις αγορές της ευρωζώνης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας και αυξημένες επιδοτήσεις στους διοργανωτές ταξιδιών. Γι’ αυτό και οι διοργανωτές, επικαλούμενοι την πολιτική των γειτονικών προορισμών, ασκούν έντονες πιέσεις στους ξενοδόχους και στον κυπριακό τουρισμό σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν οφέλη από εκπτώσεις.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι ήδη τα αποτελέσματα άρχισαν να διαφαίνονται στο τουριστικό ρεύμα του τελευταίου μήνα, ένας καθοριστικός μήνας για την πορεία του τουρισμού του έτους και οι ξενοδοχειακές μονάδες απεύχονται τα χειρότερα στρεφόμενοι προς τους Κύπριους που επιλέγουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή.

>>> Διαβάστε ακόμη: ΑΝΑΛΥΣΗ - Κολλημένα τα έσοδα παρά την αύξηση στις αφίξεις  <<<

Μια σημαντική παράμετρος στο θέμα είναι η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας, με ή χωρίς συμφωνία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η βρετανική είναι μια σημαντική αγορά άντλησης επισκεπτών για την Κύπρο και τον τουρισμό της. Σε σχέση με την αγορά αυτή αξιοσημείωτη είναι και η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. 

Σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας
Πέραν των ανησυχιών που εκπέμπει η βρετανική αγορά, εξίσου σημαντικά είναι και τα μηνύματα που στέλλει η αγορά της Ρωσίας. Από τη μια η αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία και από την άλλη η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ δημιουργούν κλυδωνισμούς στον τουρισμό από τη Ρωσία καθώς πλέον διαφοροποιούνται οι επιλογές των Ρώσων περιηγητών. Να σημειωθεί ότι με τη σύσφιξη των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας, η Τουρκία εγκαινίασε την έναρξη συνομιλιών τον Μάρτιο 2019, ώστε να επιτραπεί στους Ρώσους υπηκόους να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς διαβατήριο.

Σε σχέση με τον τουρισμό προς την Τουρκία καταγράφονται ως αρνητικές για την Κύπρο η υποτίμηση της τούρκικης λίρας και οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν για τις πτήσεις προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. 

Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία παρουσιάζουν δυναμική ανάκαμψη και οι προκρατήσεις για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο είναι αυξημένες. 

Τουριστικοί κύκλοι δήλωναν στη Brief ότι «η ανάκαμψη της Τουρκίας είναι φέτος αυξημένη, αφού αποτελεί την πρώτη επιλογή για διακοπές των Ρώσων και Γερμανών τουριστών, ακόμη και με μια αύξηση μέχρι και 15% στα “πακέτα” διακοπών». 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΞΕ, η Τουρκία στοχεύει σε 50 εκατ. αφίξεις τουριστών και σε 35 δις δολαρίων σε έσοδα από τον τουρισμό το 2019, επιδιώκοντας μέχρι το 2023, σε 70 εκατομμύρια τουρίστες και 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουριστικά έσοδα. 

>>> Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ - Οι τιμές εισιτηρίων για Αύγουστο και 3ημερα <<<

Χαμηλή μέση τιμή
Πάντως, επίσης σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΣΥΞΕ, η Κύπρος, παρά την «επίθεση» που δέχεται από τις γειτονικές χώρες, παρουσιάζεται μεταξύ των τουριστικών προορισμών της Μεσογείου, με τη χαμηλότερη μέση ξενοδοχειακή τιμή, η οποία διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα σε περαιτέρω ανοδική πορεία. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή παραμένει το ψηλό αεροπορικό κόστος γεγονός που την κατατάσσει στους ακριβούς προορισμούς της Μεσογείου. 

Τουριστικές πηγές εξηγούν ότι «η Κύπρος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα εποχικότητας του τουρισμού, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ελλείψεων του τουριστικού μας προϊόντος, σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστικούς μας προορισμούς». 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ακόμη, αναφέρονται στην ανάγκη υιοθέτησης ειδικών μειωμένων τελών ηλεκτρισμού, νερού και αποχετεύσεων για τις ξενοδοχειακές μονάδες, τονίζοντας ότι το κόστος τροφοδοσίας των μονάδων είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη, παράλληλα με το σχεδόν διπλάσιο κόστος χρηματοδότησης έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρώπη. 

Να σημειωθεί ότι η ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία είναι ο κύριος εξαγωγικός τομέας της οικονομίας με μεγάλα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα από τον τουρισμό. Οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις, αναμένεται ότι θα έχουν επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους και στα δημόσια οικονομικά.

Χρύσω Αντωνιάδου