Ο ρόλος των μικροπαραγωγών στην οικονομία- «Επιμένουμε μαζί»

Τι είναι η εκστρατεία «Επιμένουμε Μαζί» - Πως μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε

Το lockdown είναι γεγονός στην Κύπρο, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορονωϊού. Διασφαλίζοντας την υγεία, κάτι που είναι προτεραιότητα για όλους, οι μικροί παραγωγοί που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια και παράγουν καταπληκτικά προϊόντα, αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί από τις αγορές και δεν έχουν τρόπο πρόσβασης σε πελάτες. Σε αυτό το σημείο το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ επέλεξε να δει πέρα από το πρόβλημα και επικεντρώθηκε στη λύση του.

Έτσι πήρε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε την εκστρατεία «Επιμένουμε μαζί».

Μάλιστα, είναι η πρώτη ενέργεια υποστήριξης και αλληλεγγύης από την κοινωνία, σε όλη την Ευρώπη, εν μέσω κορωνοϊού, είπε στην Brief, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου και ήδη παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και κάποιες ανάγκες για να πετύχει το εγχείρημα αυτό μας είπε.

Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, όταν το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, ανέπτυξε την πλατφόρμα μικρών επιχειρήσεων της Κύπρου, Green Cluster (http://www.greenclustercy.org) που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο μικρών επιχειρήσεων της Κύπρου με 380 μέλη, όπως μας είπε η κ. Λοιζίδου.
 
«Με βάση την πλατφόρμα μας, μας εξήγησε, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να φέρουμε σε επαφή τους «αποκλεισμένους» καταναλωτές με τους «αποκλεισμένους» μικρούς παραγωγούς, 15 ημέρες μετά την ανακοίνωση της επιβολής της καραντίνας».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Όπως ανέφερε, υπήρχε ήδη στημένη η υποδομή/πλατφόρμα, γι΄αυτό και έδρασαν άμεσα. 

«Ήμασταν έτοιμοι και επειδή είμαστε και εθελοντές, κατευθείαν αξιοποιήσαμε την πλατφόρμα ώστε να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο, γι΄αυτο επιμένουμε ότι πρέπει να δημιουργούνται τέτοιες πλατφόρμες γενικότερα στην Κύπρο, για να είμαστε έτοιμοι», τονίζει. 

Πως λειτουργεί η εκστρατεία «Επιμένουμε Μαζί»

''Αφού επικοινωνήσαμε με πάνω από 50 παραγωγούς, που είναι σε απόγνωση και πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια, ξεκινήσαμε από τις 2 Απριλίου να τους προβάλλουμε στα κοινωνικά μας δίκτυα (facebook, instagram) και στην δική μας πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα, κάθε template, παραπέμει στην πλατφόρμα με τις διευθύνσεις τους και όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παράγουν και τρόπους επικοινωνίας κατευθείαν με τους παραγωγούς για να μπορέσει κάποιος να αγοράσει ότι θέλει''.

''Τα προϊόντα που παράγουν είναι βρώσιμα και μη βρώσιμα'', μας είπε.

«Από τυριά, μέλι, χαρουπόμελο, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παστέλια κ.α και από αυτά που δεν τρώγονται, όπως κεραλοιφές, κρέμες, σαπούνια, αρωματικά φυτά». 

Υπάρχει άμεση ανταπόκριση, μας είπε η κ. Λοϊζίδου. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι παραγωγοί τους τηλεφωνούν καθημερινά και μας λένε ότι άλλαξε η ζωή τους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

 Επιπλέον, η κ. Λοϊζίδου είπε στην Brief ότι έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από την Ευρώπη και συγκεκριμένα και από τις Βρυξέλλες, για να σταλεί υλικό για αυτή μας την ενέργεια να στηρίξουν τους μικρούς παραγωγούς.
«Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που ξεκινήσαμε εν μέσω κορωνοϊού ενέργειες, υποστήριξης και αλληλεγγύης σαν κοινωνία πολιτών», δήλωσε με μεγάλη χαρά.

Η φιλοσοφία των greenclusters

Τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κύπρου οφείλουμε να τα διαφοροποιήσουμε, να τα αξιοποιήσουμε και να τα αναδείξουμε ως πλεονεκτήματα, τονίζει η κ. Λοϊζίδου και πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση των θεμάτων που αποτελούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου. «Και αυτό είναι ο αειφόρος τουρισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, στην περίπτωση των παραγωγών έχουμε τον ήλιο και τη θάλασσα, συνεπώς αυτά τα δύο στοιχεία δίνουν μοναδική γεύση και ποιότητα στα γεωργικά μας προϊόντα. «Όχι όμως στην μαζική παραγωγή, αλλά σαν αυτά που κάνουν οι μικροί παραγωγοί, που τα φροντίζουν ένα προς ένα και θα βγάλουν για παράδειγμα μια ντομάτα «γκουρμέ», η οποία θα πουληθεί με ευκολία και στο εξωτερικό.

Οι παραγωγοί αυτοί χρειάζονται βοήθεια για να έχουν μια εξωστρέφεια, όπως είπε και σε αυτό το κομμάτι είναι που εργάζονται στην ΑΚΤΗ στην πλατφόρμα greenclusters.

Πριν κάποια χρόνια ήρθαν κάποιοι Γερμανοί, οι οποίοι μας είπαν συγκεκριμένα ότι αν είχαmε φυτεμένη όλη την Κύπρο με αρωματικά φυτά, εμείς θα  τα αγοράζαμε όλα, είναι μοναδικά τα αρώματα που παίρνουν από τον ήλιο και τον καιρό της Κύπρου.

Σε μια άλλη περίπτωση κάποιοι Ολλανδοί πριν 3 χρόνια, είχαν ξετρελαθεί με τα γκρέιφρουτ και τα εσπεριδοειδή. 

«Ήταν απίστευτο»  Τα αιθέρια έλαια των Κυπριακών εσπεριδοειδών είναι μοναδικά. 


Από που χρηματοδοτείται η ΑΚΤΗ

Την Ακτή είχε ενισχύσει οικονομικά η Συνεργατική, πριν χρεοκοπήσει, η οποία πίστευε στην φιλοσοφία του Οργανισμού, καθώς ήταν αρκετά κοντά στις δικές τις αρχές.

Παράλληλα είχε κερδίσει ένα χρηματικό έπαθλο από ένα παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργανώθηκε στις ΗΠΑ, εν καιρώ Ομπάμα. Με αυτούς τους πόρους έκαναν αρκετές δράσεις αλλά εδώ και λίγα χρόνια όπως είπε «είμαστε μόνοι μας».

Μας έδωσε παράδειγμα ότι, πολλοί από το εξωτερικό ενημερώνουν ότι έχουν μια θέση για να πάει κάποιος στο εξωτερικό να εκπαιδευτεί σε θέματα πχ, περιπατητικού τουρισμού στην Ολλανδία, εμείς αμέσως το ανακοινώνουμε γιατί υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά τα κάνουμε όλα με ιδίους πόρους.

Τι χρειάζεται ο οργανισμός
Αρχικά δεν βρίσκουμε εθελοντές να μας υποστηρίξουν και δεν βρίσκουμε και φορείς για να καλύψουν τα ελάχιστα που χρειάζεται ένας οργανισμός, μας είπε η Πρόεδρος του ΔΣ ΑΚΤΗ, γύρω στις 2-3 χιλιάδες ευρώ για να κάνουμε τις δράσεις και δικτυώσεις που απαιτούνται.

Ακόμη χρειαζόμαστε δύο άτομα να κυκλοφορούν έξω, να κάνουν τις διανομές.

Οι μικροί παραγωγοί δεν έχουν μεν δίκτυο διανομής, αλλά αν έχουν παραγγελίες θα συνεργαστούν και μεταξύ τους και θα βρεθεί μια λύση.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<< 

Πως μπορείς εσύ και ο καθένας να βοηθήσει
Μπαίνοντας κάποιος στην ιστοσελίφα www.greenclustercy.org, ακολουθεί την ΑΚΤΗ στο fb ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre, ή στο Instagram https://www.instagram.com/akti_ngo/
Κάθε μέρα θα παρουσιάζονται οι παραγωγοί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα.

 Ο κάθε πολίτης μπορεί να βρει τους παραγωγούς που είναι όσο το δυνατό πιο κοντά τους ή και μακρύτερα, να επικοινωνήσει, να προσπαθήσουν μαζί να βρουν λύση για το πώς θα γίνει η διανομή. 

Επίσης η ΑΚΤΗ θα επικοινωνήσει με εταιρείες διανομής, π.χ. φαγητού, μεταφορικές εταιρείες κλπ για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βρούμε τη λύση, μας είπε.

Η Ξένια Λοϊζίδου, κάνει έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει να επικοινωνήσει με την ΑΚΤΗ

Τέλος μας είπε ότι «μετά το Πάσχα θα έχουμε και στοιχεία, αφού θα αναλύσουμε τα δεδομένα που μαζεύουμε, για να δούμε ότι όταν η κοινωνία λειτουργήσει, μπορεί να καλύψει τα κενα που με τα εκατομμύρια που διαθέτει το κράτος δεν μπορεί να κινηθεί».


 

Ξένια Προδρόμου