Ο τουρισμός κινείται χωρίς πυξίδα για το τέλος της πανδημίας

Τα σενάρια της κρίσης
  • Ανησυχίες για τις συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία από την … πτώση του μεγάλου στυλοβάτη της
  • Μεγάλα ερωτήματα η συμπεριφορά και η οικονομική κατάσταση των τουριστών

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

O κυπριακός τουρισμός είναι διαχρονικά ο στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας. Η κρίση του κορωνοϊού θέτει σε επιφυλακή όχι μόνο τους τουριστικούς και ξενοδοχειακούς φορείς, αλλά και τα επιτελεία όλων των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, οι οποίοι καταγράφουν πώς θα επηρεάσει η υγειονομική κρίση τον τουρισμό και τους κλάδους που, έμμεσα ή άμεσα, επηρεάζονται από αυτόν.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι τα οικονομικά υπουργεία εργάζονται συστηματικά επί σεναρίων για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στον κυπριακό τουρισμό και γενικότερα τις παρενέργειες που θα υπάρξουν από τυχόν παρατεταμένη κρίση στην κυπριακή οικονομία. Κάθε τουρίστας που χάνεται, υπάρχει ταυτόχρονη απώλεια εισοδημάτων για μια σειρά από υπηρεσίες και επίσης απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία.

Οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί κρίνονται στη βάση σεναρίων (από ήπιο μέχρι άκρως δυσμενές), χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε εκτίμηση αναφορικά με το ποιο από αυτά θα επικρατήσει.

Τα σενάρια της κρίσης
Πρώτο,
η πανδημία τίθεται υπό διαχείριση κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, και εμφανίζεται ξανά σε χαμηλά ποσοστά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα ανοίγει τους αιθέρες της και υποδέχεται τουρίστες. Ακόμη κι αν η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη, η  χρονιά δεν χάνεται.

Δεύτερο, η νέα χρονιά 2021 αρχίζει με θετικές προοπτικές για τον τουρισμό. Η διαχείριση του COVID - 19 θέτει την Κύπρο στις χώρες προτίμησης των τουριστών, και παρά τα προβλήματα πολλών ξενοδοχειακών μονάδων,  ο κλάδος αρχίζει να επανακάμπτει αργά και σταθερά.

Τρίτο, η πανδημία συνεχίζεται, καταγράφεται έξαρση ακόμη και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, και η επανεκκίνηση των ταξιδιών καθυστερεί εξαιτίας των lockdown, της καραντίνας και των περιορισμών που τίθενται παγκοσμίως. Ο ιός επανεμφανίζεται το φθινόπωρο, η χρονιά χάνεται και ο εσωτερικός τουρισμός του καλοκαιριού δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ζημιές του κλάδου. Η επανάκαμψη αρχίζει μέσα του 2021. Στην περίπτωση αυτή ο κλάδος βγαίνει «λαβωμένος» σε μεγάλο βαθμό, με κλείσιμο επιχειρήσεων και καταγραφή αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Τέταρτο, η πανδημία συνεχίζεται ολόκληρο το 2021 μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου με εξαιρετικά μεγάλες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και σε όλες τις χώρες και τις οικονομίες. Ο κλάδος αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα παγκοσμίως, κλείνουν αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες που διοργανώνουν ταξίδια στο εξωτερικό.  Οι ταξιδιώτες αναδιπλώνονται και μειώνουν τις μετακινήσεις τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κυπριακός τουρισμός θα είναι ο μεγάλος χαμένος της κρίσης στον τόπο.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Οικονομολόγοι εξηγούν στη Brief ότι «μέχρι στιγμής δεν μπορούν να καταγραφούν ακριβείς εκτιμήσεις και προβλέψεις για τη διάρκεια και την περίοδο λήξης της πανδημίας, ως εκ τούτου ούτε και να καταγραφεί η πλήρης έκταση και η ένταση των επιπτώσεων που προκαλεί τόσο στην Κύπρο όσο και παγκόσμια». 

Κανονικότητα ναι μεν αλλά
Επίσης, απαντώντας σε ερώτησή μας «ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον τουρισμό από την πλήρη λήξη του συναγερμού», αναφέρουν πως «ακόμη κι αν επανέλθει πλήρως η κανονικότητα, η ομαλότητα, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν από την εκδήλωση της πανδημίας». Τα κύρια ερωτήματα είναι πότε θα λήξει η πανδημία σε αποτελεσματικό βαθμό, πότε οι πολίτες διαφόρων χωρών, οι τουρίστες, θα νιώσουν ασφαλείς και θα εκδηλώσουν την επιθυμία και τις προθέσεις να ταξιδέψουν ξανά και εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν άδεια για διακοπές. 

Επίσης κάποια άλλα ερωτηματικά είναι πώς θα βγουν από την κρίση οι αεροπορικές εταιρείες, οι διοργανωτές ταξιδιών και ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής της τουριστικής βιομηχανίας και πώς θα διαχειριστεί την εικόνα της ως τουριστικός προορισμός  σε σχέση και με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η κάθε χώρα.  

Να σημειωθεί ότι η  Κύπρος το 2019 κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων τουριστών. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών για το έτος έφτασαν στα 3.976.777, αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 2018. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια ενός έτους. Οι κύριες χώρες τουριστών είναι η Βρετανία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Σουηδία. 

Χρύσω Αντωνιάδου